Esitimme UPM:n vaneritehtaan työntekijöille Jasu Harlinille, Arto Paasoselle ja Hanne Vainiolle kolme myyttiä heidän työhönsä liittyen. Kolmikko kertoo nyt, kenelle työ sopii, millainen koulutus tehtaalle tarvitaan ja millaista työ on todellisuudessa.
Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta kaupallisessa yhteistyössä UPM:n kanssa.
Myytti 1: Ainoastaan raavaat miehet pärjäävät vaneritehtaalla
”Ei pidä paikkaansa, naiset pärjäävät vaneritehtaalla ihan yhtä hyvin kuin miehet! Mielestäni on hyvä, että meillä on kaikenikäisiä miehiä ja naisia töissä. Naisilla ei ole välttämättä yhtä paljon voimaa kuin miehillä, mutta saatamme olla joissain asioissa miehiä tarkempia. Jos omat voimat loppuvat kesken, aina voi pyytää apua, ja aina sitä myös saa. Koneet ovat kehittyneet valtavasti ja helpottavat työntekoa paljon: työn fyysisyys ja yksitoikkoisuus ovat vähentyneet”, kertoo UPM:n vanerityöntekijä Hanne Vainio.
Yli 25 vuotta UPM:llä työskennellyt Vainio on erityisen hyvillään siitä, että työntekijöiden sukupuolijakauma on tasoittunut huomattavasti siitä, mitä se oli hänen uransa alussa.
"Kun tulin töihin tänne, naisia oli hurjan paljon vähemmän. Meitä oli vain kourallinen. Nyt meitä on useita kymmeniä."
Pitkän uran vaneritehtaalla tehnyt Vainio kertoo viihtyneensä samassa työpaikassa ennen kaikkea työn mukanaan tuoman vapauden, työkavereiden ja ison yrityksen etujen takia.
”Tämä työ sopii minulle hyvin, sillä saan tehdä välillä hommia hyvin itsenäisesti.”
Tutustu UPM:n oppisopimusohjelmaan »
Myytti 2: Vaneritehtaalle pääsee töihin vain tietyllä koulutuksella
”Ei pidä paikkaansa, vaan täällä nimenomaan opiskellaan levytuotantoa, eikä siihen vaadita mitään tiettyä koulutusta tai kokemusta. Olen käynyt meidän kaksivuotisen oppisopimuskoulutuksen, ja mielestäni se oli todella monipuolinen. Koulutuksen sisältö on jäänyt päällimmäisenä mieleeni, sillä siihen kuului eri työpisteisiin tutustumista puun vastaanotosta viimeistelyyn hyvien opettajien johdolla”, yli kahdeksan vuotta UPM:llä työskennellyt Jasu Harlin sanoo.
Harlin kannustaa hakemaan koulutukseen taustasta riippumatta. Niin hän teki itsekin astellessaan koulutukseen datanomin paperit taskussaan.
”Suoraan sanottuna minulla ei ollut mitään hajua, mitä täällä tehdään ja miten. Jouduin opettelemaan kaiken. Kaikki opetettiin todella hyvin.”
Oppisopimuskoulutus sopii hänen mukaansa kaikille.
”Ei ole väliä, oletko ujo vai rohkea. Täällä opetetaan ja pidetään huoli siitä, että työt tehdään turvallisesti.”
Myytti 3: Työ vaneritehtaalla on hyvin yksitoikkoista
"Työ ei ole millään tavalla yksitoikkoista tai sellaista kuin se oli Henry Fordin aikaan, eli että kääntäisit yhtä mutteria, ja siinä kaikki. UPM:n oppisopimuskoulutuksen kautta sinulla on mahdollisuus opetella ensin useampaa eri työvaihetta ja saat hyvät valmiudet reagoida tehtaalla tuleviin tilanteisiin. Kun työkokemusta kertyy, voi tehdä kolmea neljää työtehtävää päivän aikana. Voit myös työskennellä eri tehtailla ja saat tehdä niitä töitä, jotka sinua kiinnostavat. Niin minäkin olen tehnyt", sanoo yli 36 vuotta UPM:n vaneritehtaalla työskennellyt Arto Paasonen.
”Tällä hetkellä ajan trukkia, hoidan pakkauslinjaa ja toimitan tuotteita oikeaan aikaan oikeaan paikkaan. Lisäksi työskentelen työsuojeluvaravaltuutettuna.”
Työuransa aikana Paasoselle on karttunut ainakin tusina erilaisia työtehtäviä.
”Olen viihtynyt niin pitkään UPM:llä, koska vaneritehdas on ollut työpaikkana mielenkiintoinen. Olen saanut opetella uusia tehtäviä, koulutusta on ollut paljon, ja meillä on hyvä työyhteisö.”