Voiko tuotekehitys olla avain pölyttyneiden rekrytointiprosessien uudistamiseen? UI/UX Designer Johanna Savinen avaa työpäiväänsä Duunitorin uusimman ison kehitysprojektin parissa.
”En usko, että missään muussa yrityksessä olisin kehittynyt näin paljon ja monipuolisesti kuin Duunitorilla.”
UI/UX Designer Johanna Savisen kahden ja puolen vuoden duunitorilaisuuden aikana organisaatio on kasvanut nopeasti. Kasvun myötä matkaan on mahtunut uskomaton määrä erilaisia projekteja ja oppimisen hetkiä.
”Työnkuva on ajoittain ollut hurjan moninainen. Yksittäinen viikko on voinut parhaassa, tai pahimmassa, tapauksessa pitää sisällään vaikkapa workshoppien vetämistä, proikkarointia, printtimateriaalien toteuttamista, uuden palvelun konseptointia, ux-suunnittelua, seo-optimointia ja heitetään päälle vielä vaikka vähän fronttikoodaamista.”
Lista kuulostaa hengästyttävältä, ja sitä se on välillä ollutkin.
”Se mitä on tarvittu, on hoidettu yksin tai yhdessä. Ajoittain matka on tuntunut raskaaltakin, mutta tylsää tai yksitoikkoista ei ole ollut koskaan.”
Tällä hetkellä Johanna keskittyy yhteen Duunitorin tärkeimmistä kehitysprojekteista, Duunitorin uuteen hakutapaan, joka kyseenalaistaa perinteisen rekrytointiprosessin pistämällä CV:t ja hakemukset romukoppaan – mobiilikäyttäjät edellä.
Lähdetään seuraamaan, miltä Johannan (etä)työpäivä projektin designerina näyttää.
Klo 9 – Aamupalaa, Slackia ja asiakaspalautteita
Johannan etäpäivä käynnistyy käymällä läpi Slack-viestit, sähköpostit ja tuotteeseen liittyvät asiakaspalautteet kahvin ja aamupalaleipien ääressä. On käynnissä tiistai keskellä hiljaisinta heinäkuuta, ja koko muu tuotetiimi lomailee.
”Koska kaikki muut ovat lomalla, aamu käynnistyy aika luontevasti tarkistamalla heti ensimmäiseksi, että palvelu rullaa eikä sisäisesti tai asiakkailla ole tullut mitään ongelmia vastaan.”
Kosketuspinta palvelun käyttäjiin on työssä hyvin läsnä. Sen merkitys on kasvanut entisestään myös Johannan työssä.
”Näiden viimeisten kahden ja puolen vuoden aikana fokus ihmisten ja työpaikkojen saattamiseksi yhteen on entisestään syventynyt ja oma työ on saanut yhä selvemmän merkityksen ja suunnan. Minulle on tärkeää luoda merkityksellistä palvelua ja toivottavasti muuttaa vanhaa tapaa, jolla rekrytointia on tehty ja vielä tänä päivänäkin pitkälti tehdään.”
Oma työ on saanut yhä selvemmän merkityksen ja suunnan.
Klo 10 – Sketch auki ja musat soimaan
Kymmenen maissa Johanna laittaa musiikin soimaan taustalle ja avaa yhden tärkeimmistä työkaluistaan, Sketchin.
"Olen laittanut edellisenä iltapäivänä tuoteomistajalle Silja Suoheimolle tsekattavaksi viimeisimmät leiskaversiot, ja saanut hyvät kommentit, joiden pohjalta jatkaa eteenpäin."
Projekti on vaiheessa, jossa Johanna ja Silja jatkavat erityisesti työnantajalle suunnattujen työkalujen jatkokehitystä ja tarvittavien näkymien konkretisointia.
”Käytännössä työ on siis tällä hetkellä pitkälti ideointia, konseptointia, kokeilua ja Sketchin pyörittelyä.”
Nyt Johanna työstää kahden erilaisen työkalun näkymiä, joista toinen on tarkoitettu rekrytoinnin käynnistämiseen, toinen työpaikan hakijoiden hallintaan ja hakijaviestintään.
”Tämä tapa on itse asiassa erittäin hyvä. Hyppimällä eri näkymien välillä tulee varmistettua, että viestit ja toiminnallisuudet pysyvät yhtenäisinä ja elementit uudelleenkäytettävinä.”
Lisähaastetta hommaan tuo tavoite saada uusi palvelu kaikkien Duunitorille ilmoituksia jättävien rekrytoijien käyttöön. Kun ilmoituksia on palvelussa jatkuvasti kymmeniä tuhansia, on paikkojen kirjo huomattavan laaja.
”Eli toisin sanoen palvelun tulisi kattaa niin kovan luokan perl developerin profiilin ja hakijakysymysten määrittelyn, kuin myös mahdollistaa vaikkapa LV-asentajien löytämisen hormistoasennuksiin. Onneksi mitään ei tarvitse ratkaista yksin ja tarvittaessa työkaverit voi aina ottaa apuun pyörittelemään haastavampia yksityiskohtia.”
Käytettyään aamupäivän työkalujen kokonaisflown ja sanamuotojen pohtimiseen, pistää Johanna puolen päivän aikaan Sketchin kiinni ja poistuu työpöydän äärestä tofusalaatille.
Klo 13 – Uppoutuminen leiskaukseen
Lounaan jälkeen Johanna keskittyy aiemmista työkaluista erityisesti toisen viilaamiseen.
”Päivä on täysin palaveriton, mikä on ihan parasta, ja tarvittavat kommentit saa nopeasti Slackin välityksellä, joten pystyn kunnolla syventymään isoon kokonaisuuteen.”
Kaikki tarvittavat tieto päätösten ja suunnittelun tueksi on kaikkien saatavilla firman Drivestä, mikä tekee työstä suoraviivaisempaa.
”Tuotetiimissä on viimeiset vuodet kokeiltu erilaisia tapoja organisoitua ja priorisoida työntekoa sekä etenkin varmistaa viestin liikkuminen tuotteesta muulle organisaatiolle ja toisin päin. Samalla haluamme pitää huolta joustavuudesta ja nopealiikkeisyydestä.”
Kuten koko yritys, myös tuotetiimi on kehittynyt Johannan alkuajoista. Tiimiin kuuluu tällä hetkellä Johannan ja Siljan lisäksi kaksi backend- sekä kolme front / full stack -devaajaa.
”Tekeminen on nykyään suunnitelmallisempaa ja mahdollisuudet luoda isoja, vaikuttavia juttuja ovat ehdottomasti lisääntyneet. Sama duunitorilainen mindset kuitenkin on pysynyt: emme takerru epäolennaisuuksiin, vaan menemme vauhdilla eteenpäin kohti yhteistä päämäärää.”
Emme takerru epäolennaisuuksiin vaan menemme vauhdilla eteenpäin kohti yhteistä päämäärää.
Johanna sanoo, että tiimistä tekee erityisen jokaisen huikea osaaminen sekä halu kehittyä ja kokeilla uusia juttuja.
”Meillä jokainen saa ja uskaltaa olla myös oma persoonansa. Näiden tyyppien kanssa viettää erittäin mielellään aikaa niin töissä kuin vapaa-ajalla.”
Tiimin kanssa työskentelee tiiviisti myös kaksi dataosaajaa, markkinointipäällikkö ja johto. Yhteistyötä on viime vuosina lisätty myös myynnin sekä asiakastyötä tekevien tiimien kanssa ja Duunitorin brändistä vastaavan tiimin kanssa.
”Onhan se ihan mahtavaa, kun uusia siistejä juttuja nyhjästään tyhjästä hyvällä meiningillä eri osaajien voimin ja toisiamme tukien – välillä tiukoillakin aikatauluilla.”
Lue myös: Mimmit koodaa Duunitorilla – ”Haluamme innostaa naisia ohjelmistoalalle”
Klo 16.30 – UI/UX Designerin päivä pakettiin
Uuden ATS 0.001 -version leiskaan uppoutuneena hujahtaa useampi tunti. Kun Johanna on lopulta tyytyväinen, heittää hän sen muiden kommentoitavaksi.
Päivän lopuksi Johanna käy vielä läpi Slackin ja mailin ja aikatauluttaa seuraavan päivän tehtävät kalenteriin.
”Sitten kone kiinni ja kävelylle kesäiseen aurinkoon ystävän kanssa ja ihanaan Cafe Regattaan mustikkapiirakalle!”