LinkedInin uutisvirta vilisee päivityksiä – millaisella sisällöllä erottuu joukosta? Duunitorin viestintäjohtaja Aino Salonen paljastaa täydellisen LinkedIn-postauksen kaavan.
Monen ennakkoluuloissa LinkedIn on omahyväistä itsensä myymistä ja oman edun tavoittelua. Parhaimmillaan palvelun uutisvirta pursuaa kuitenkin hyödyllistä, asiallista ja kriittistäkin keskustelua työelämän aiheista.
LinkedInin hyödyntäminen kannattaa, sillä sovellus tukee työnhaussa sekä auttaa verkostoitumaan ja kehittämään osaamistaan, on sitten missä tahansa vaiheessa uraansa.
Jos julkaiseminen jännittää, aluksi kannattaa seurata, tykkäillä ja kommentoida muiden postauksia aktiivisesti. Se on matalan kynnyksen tapa aktivoitua Linkedinissä – ja johdattaa sinut kiinnostavien ihmisten ja keskustelujen pariin.
Haluatko kehittyä postailussa? Tässä artikkelissa kerron, miten syntyy hyvä LinkedIn-postaus.
1. Luo koukuttava aloitus
Sosiaalinen media on täynnä ärsykkeitä ja sitä voi selata loputtomiin, joten huomio täytyy vangita sekunneissa. Siispä postauksesi tärkein osa on sen alku.
Keksi alkuun koukku. Mieti, saisiko se sinut pysähtymään kesken kiireisen työpäivän. Esimerkiksi kiinnostava kysymys, vähän raflaavakin väite tai sitaatti joltakin muulta voi toimia julkaisun alussa.
Julkaisun alussa ei kannata horista pitkästi, vaan mene suoraan asiaan.
2. Tarjoa hyödyllistä tietoa ja inspiroi
Moni selaa LinkedIniä, koska haluaa pysyä perillä oman alansa kehityksestä tai esimerkiksi oppia uusia työtapoja.
Mieti siis, miten voit olla hyödyksi julkaisusi lukijoille: Mitä he eivät ehkä tiedä? Mikä voisi helpottaa heidän työntekoaan? Mitä olet itse oppinut hiljattain ja haluaisit jakaa muillekin? Voitko auttaa muita kuin alallasi työskentelviä selittämällä jonkin vaikean asian ymmärrettävällä tavalla?
Esimerkiksi Esa Riutta on kerännyt LinkedInissä yli 11 000 seuraajaa, koska antaa postauksissaan helppoja neuvoja teknologian käyttöön. Hänen LinkedIn-iskulauseensa kuuluu: ”Seuraa minua ja opit jotain joka päivä!”
3. Avaa keskustelu
Sosiaalisen median juju on vuorovaikutuksessa. Pelkkä oman osaamisen tai tuotteen yksisuuntainen mainostaminen ei kiinnosta eikä hyödynnä somen mahdollisuuksia.
Mieti siis LinkedIn-julkaisuasi ennen kaikkea keskustelunavauksena. Kysy muiden ajatuksia, kehota heitä kommentoimaan ja osallistu itse jatkokeskusteluun.
4. Älä ole liian virallinen
Rentous ja aitous vetoaa ihmisiin, joten älä piiloudu ammattijargonin taakse. Oma persoona saa välittyä postauksista. Kepeys ja huumorikaan ei tee pahaa, jos se sopii asiayhteyteen. Kukapa ei kaipaisi työpäiviinsä piristystä?
Mutta jos et ole oman elämäsi stand up -koomikko, pysy vain asialinjalla. Voit olla tässäkin oma itsesi.
5. Puhu avoimesti vaikeistakin asioista
Yleinen harhaluulo on, että LinkedInissä näkyy vain työelämän hattarainen puoli. Varsinkin koronakriisin aikana ja jälkimainigeissa sovelluksessa on kuitenkin puhuttu rohkeasti työelämän tabuista, kuten työttömyydestä, mielenterveydestä, työnhaun vaikeudesta tai rahaan ja palkkaan liittyvistä kysymyksistä.
Tiedon ohella LinkedIn tarjoaa tunteita: samaistumista, yhteenkuuluvutta, ymmärrystä muiden kokemuksista. Kun joku avautuu, se voi lohduttaa toista samanalaisessa tilanteessa olevaa tai avata, että tuollaistakin elämä voi olla.
Kenenkään elämä ei ole silkkaa menestystä – eikä kiiltokuvamainen pinta ja särötön itsensä tai oman organisaation markkinointi kiinnosta ketään. Rosot saavat näkyä, ja monissa suosituissa LinkedIn-postauksissa puhutaan avoimesti vaikeista hetkistä.
Tietysti kannattaa harkita, kuinka henkilökohtaisia asioita haluaa jakaa elämästään sosiaalisessa mediassa, koska ne pysyvät internetissä ikuisesti.
Avoin puhe vastoinkäymisistä voi johdattaa myös uudelle uralle. Esimerkiksi moni koronakriisin vuoksi irtisanottu tai lomautettu on löytänyt töitä, kun kertoi ensin Linkkarissa vaikeasta tilanteestaan.
6. Ole ajankohtainen
Vuorovaikutuksen ohella sosiaalisessa mediassa on tärkeää reaaliaikaisuus. Valitse siis puheenaihe, joka kiinnostaa juuri nyt alallasi tai työelämässä ylipäätään.
Esimerkiksi korona-aikana etätyö, mielenterveys, empatia, työn ja perheen yhdistäminen sekä työnhaku ovat herättäneet runsaasti keskustelua.
Kun sopiva postauksen aihe tulee mieleen, laita se talteen vaikkapa puhelimen muistioon ja toteuta, kun sopiva hetki koittaa.
7. Muista konkretia
Työelämäpuhe vilisee abstrakteja termejä. Liian yleisellä tasolla keskustelu jää etäiseksi, joten kerro konkreettisia esimerkkejä työelämän tilanteista. Pieni tarina tai huomio tosielämästä tekee hyvää, on aiheena sitten strategia, johtaminen tai vaikkapa työnhaku.
8. Pistä hyvä kiertämään
Arvostelu on helppoa ja rakentava kritiikki tarpeen, mutta mieti, antaako postauksesi maailmaan jotain hyvää.
Esimerkiksi kollegojen tai yhteistyökumppaneiden työn kehuminen tai suositteleminen levittää hyvää mieltä ja palvelee muita. Ja kun autat verkostosi jäseniä, sinuakin todennäköisemmin jeesataan, kun sitä tarvitset. Esimerkiksi korona-aikana moni on hyödyntänyt omaa verkostoaan, kun tutut osaajat ovat etsineet työtä.
9. Tee postauksesta luettava
Sisältö on tietysti tärkein, mutta se pitää myös paketoida houkuttelevaan ja helposti luettavaan muotoon. Puhelimen selaaja ei ole kärsivällinen, vaan pyyhkäisee nopeasti eteenpäin, jos hänen mielenkiintonsa ei pysy yllä.
Esimerkiksi näillä keinoilla voit parantaa postauksen tarjoilua:
- Muista jakaa postaus kappaleisiin tyhjillä riviväleillä. Pitkä tekstipötkö ei houkuttele lukemaan ja saa lukijan tippumaan helposti kärryiltä.
- Pidä kappaleet lyhyinä, sillä se helpottaa lukemista varsinkin puhelimella – ja merkittävä osa käyttääkin LinkedIniä mobiilissa.
- Hyödynnä emojeita. Ne keventävät, rytmittävät ja elävöittävät tekstiä. Älä kuitenkaan liioittele emojien määrässä ja käytä erityistä harkintaa niiden kanssa, jos aihe on vakava.
- Käytä isoja kirjaimia harkiten, sillä ne eivät anna kovin tyylikästä vaikutelmaa.
- Lue lopuksi postauksesi huolella läpi: Onko siinä lyöntivirheitä? Ovatko virkkeet ja kappaleet riittävän lyhyitä? Olethan käyttänyt ymmärrettävää kieltä?
Emojit toimivat loistavasti esimerkiksi listamaisissa postauksissa:
Emojeita voi käyttää myös vain postauksen tietyissä osioissa:
10. Valitse paras muoto
Visuaalisuus ei ole LinkedInissä yhtä merkittävässä roolissa kuin useimmissa muissa somekanavissa. Yksittäisten ihmisten postauksista parhaiten LinkedInissä menestyvät yleensä julkaisut, joissa on pelkkää tekstiä.
Toiseksi paras vaihtoehto on teksti ja kuva tai video. Jos visuaalisuus ei ole juttusi etkä keksi postaukseesi luontevaa kuvaa, on varmasti fiksua mennä pelkällä tekstillä.
Ihminen kiinnostaa ihmistä, joten kuva itsestäsi voi toimia, jos se tuntuu luontevalta ja sopii asiayhteyteen.
Jos taas tarjoilet hyödyllistä tietoa, osuva infograafi voi olla oiva tapa paketoida se:
Myös sitaattikuva, eli kuva, jossa on yleensä napakka tekstilainaus ilman kuvaa tai sellaisen kera, voi herättää huomion:
Meemityylinen kuvakin voi herättää huomion. Joskaan LinkedIn ei ole samalla tavalla yhtä meemikeskeinen kuin moni muu sosiaalisen median palvelu, mutta toisinaan työelämän ilmiön hauskasti ja osuvasti sanoittavat meemit leviävät sielläkin.
Moni LinkedIn-käyttäjä laittaa mahdollisen linkin kommentteihin, sillä LinkedInin algoritmi suosii keskustelunavauksia, jotka pitävät käyttäjän sovelluksessa. Tällöin voit kertoa postauksesi lopussa, että lisätietoa löytyy kommenteissa olevasta linkistä.
Linkki hukkuu kuitenkin kommenttien sekaan helposti. Joten jos todella haluat liikennettä sivustolle, se ei todennäköisesti onnistu kommenteissa. Toisaalta LinkedIn ei yleensä ole kovin tehokas kanava liikenteen ohjaamiseen. Ja jos jaat linkin postauksessasi, seurauksena voi olla vähemmän vuorovaikutusta ja siten pienempi näkyvyys julkaisullesi.
Voit myös kirjoittaa LinkedIn-artikkelin. Huomioi kuitenkin, että postaukset ovat merkittävästi artikkeleja suositumpia. Toisaalta artikkelissa taas on enemmän kirjoitustilaa ja sen elinkaari voi joskus olla postausta pidempi.
11. Ole napakka
Toisin kuin toisessa työelämäkeskeisessä somekanavassa Twitterissä, LinkedInissä menestyvät usein pidemmätkin tarinat ja aiheita pystyy syventämään. Jätä kuitenkin turhat horinat pois. Kun olet kirjoittanut postauksen, lue se läpi ja poista jokainen kokonaisuuden kannalta turha sana ja lause. Ihmiset selaavat eteenpäin, jos pitkä postauksesi kiertelee ja kaartelee.
Joskus napakka julkaisu on kaikkein tehokas tapa saada viestisi läpi – eli aina ei kannata todellakaan kirjoittaa LinkedInin maksimimerkkimäärän edestä.
12. Kokeile kyselyä
LinkedInin poll-toiminto eli kysely muutamalla vaihtoehdolla on helppo tapa lisätä vuorovaikutusta. Vastaukset näkyvät vain julkaisun tekijälle.
Kyselyllä voi kysyä faktoja (esimerkiksi paljon muut tienaavat) tai mielipidettä johonkin työelämän aiheeseen. Voit pyytää jatkamaan keskustelua tai perustelemaan mielipiteen kommenteissa. Katso esimerkki kyselystä.
13. Markkinoi julkaisuasi
Postauksen idea on herättää huomiota asiallesi ja keskustelua. Voit avittaa sitä markkinoimalla kirjoitustasi (ihan ilmaiseksi) esimerkiksi näillä keinoilla:
- Tägää julkaisuusi tai sen kommentteihin tyyppejä, joilla arvelisit olevan sanottavaa aiheesta. Muista myös osallistua keskusteluun, jos sitä syntyy kommenteissa.
- Jaa julkaisusi oman organisaatiosi sisällä ja pyydä muita osallistumaan keskusteluun. Ehkä voitte perustaa sosiaalisen median keskustelunavauksille oman kanavan, jotta julkaisut eivät mene ohi kollegoilta?
- Kiinnitä onnistunut postaus profiiliisi, jotta sitä selaava näkee keskustelunavauksesi. Voit lisätä LinkedIn-julkaisun profiilisi yläosan Featured-osioon.
14. Tutki lukuja ja opi niistä
Jos haluaa kehittyä sosiaalisessa mediassa, on seurattava analytiikkaa – myös LinkedInissä. Palaa siis välillä selaamaan vanhoja postauksiasi.
Tutki, kuinka paljon näyttökertoja, tykkäyksiä, kommentteja ja jakoja julkaisusi ovat keränneet. Pohdi, miksi jokin toimii ja miksi ei. Jos jokin herättää mielenkiintoa verkostossasi, sitä kannattaa toistaa.
15. Testaile reippaasti ja ota rennosti
Yllä annoin useita vinkkejä, mutta LinkedIniin ei kannata suhtautua liian ryppyotsaisesti. Kokeile rohkeasti postailla ja katso, millaiset keskustelunavaukset sopivat sinun suuhusi ja mikä toimii sinun verkostossasi.
Jos menee metsään, se ei haittaa mitään. Olet menettänyt vain hetken aikaasi ja ehkä oppinut jotain siitä, miten kannattaa postailla. Valtavien seuraajamäärien LinkedIn-konkaritkin julkaisevat välillä postauksia, jotka eivät tavoita juuri ketään. Jos kukaan ei kuullut keskustelunavaustasi, ei siis muuta kuin uusia kohti!
P.S. Seuraa Duunitoria LinkedInissä, niin saat vinkkejä työnhakuun ja työelämään.
Lue myös:
Miten aktivoitua LinkedInissä? 6 askelta, jotka vievät sinua eteenpäin urallasi
Tiesitkö nämä? 10 LinkedIn-sääntöä, jotka jokaisen kannattaa muistaa
Älä sorru yleisiin LinkedIn-mokiin – 5 helppoa korjausliikettä, joilla kohennat profiiliasi hetkessä