Pemamek Oy:n eläkeläisten mentorointiohjelma palkittiin Vuoden rekrytointitekona 2023 Rekrygaalassa. Ohjelma antaa arvoa eläkeläisten potentiaalille ja hiljaiselle tiedolle – ja valjastaa ne organisaation kasvun tueksi.
Loimaalainen teollisuuden alan perheyritys Pemamek on kasvanut viime vuodet hurjaa vauhtia. Kasvun ja uusien työntekijöiden aloittamisen myötä on havahduttu myös uusiin haasteisiin: laadukas perehdytys vaatii työntekijöiltä paljon aikaa, mikä voi olla kuormittavaa muiden töiden ohessa.
Keväällä 2023 Pemamek lanseerasi mentorointiohjelman, jossa yrityksestä jo eläköityneiden työntekijöiden osaaminen pääsee hyötykäyttöön perehdytyksessä.
Nyt pitkän työuran Pemamekilla tehneet mentorit pääsevät jakamaan vuosikymmenten aikana kertynyttä tietoaan sekä mahdollistamaan nopean kehityksen ja jouhevan aloituksen uusille työntekijöille.
Rekrygaalan tuomaristo näki, että ohjelma on Suomessa poikkeuksellinen ja tarjoaa aivan uuden näkökulman perehdytykseen.
”Pemamekin mentorointiohjelma on loistava esimerkki eläkkeelle siirtyneiden työntekijöiden tietotaidon hyödyntämisestä jatkuvuuden ja skaalautumisen tukena. Malli tarjoaa mahdollisuuden isoon kertautumisvaikutukseen”, Rekrygaalan tuomaristo perustelee valintaansa.
Kategorian muut finalistit olivat Diak Romakon ja SEKin Taustasta riippumatta -kampanja sekä Terveystalon Junioriosaajien koulutusohjelmat.
”Eläkeläisten osaaminen on upea voimavara”
Ajatus eläkeläisten mentorointiohjelmasta syntyi Pemamekin sisäisen työryhmän ideariihestä, jossa haluttiin löytää ratkaisuja uusien työntekijöiden aloittamisen helpottamiseksi ja samalla nopeuttaa tuotantotapojen omaksumista.
Ajatus eläkeläisten hyödyntämisestä lähti Vuoden rekrytoijana 2020 palkitun Niina Nurmen ideasta. Ohjelma on otettu organisaatiossa hyvin vastaan ja tavoitteena onkin tehdä ohjelmasta pitkäaikainen käytäntö.
”Eläkeläisten potentiaali ja osaaminen on upea voimavara. Pemamek on edelläkävijä siinä, miten mentorointia toteutetaan teollisuusyrityksessä ja tuotannon tehtävissä ja niin, ettei muita työvelvoitteita ole. Meillä mentorit työskentelevät omilla ehdoillaan, omaan elämäntilanteeseensa sopivasti”, Pemamekilta kerrotaan.
Mentorointi tarjoaa uuden tavan pidentää työuria
Mentorointiohjelma on saanut paljon hyvää palautetta yrityksen sisällä ja malli on herättänyt kiinnostusta myös muissa organisaatioissa.
”Tämä voitto on meille iso palkinto ja iso tunnustus. Vielä isompi palkinto olisi se, että yksikin toinen yritys ottaisi tämän mallin käyttöön. Tämä on osoitus siitä, että olemme onnistuneet tekemään jotain vaikuttavaa ja tuomaan merkityksellisyyttä elämänvaiheeseen, joka meillä kaikilla on jossain kohtaa edessä”, Pemamekin asiantuntijat muistuttivat kiitospuheessa.
Eikä ihme, sillä eläkeläisten mentorointiohjelma tarjoaa paitsi uusille osaajille jouhevan aloituksen uudessa työssä, myös mentoreille mahdollisuuden oppia uutta ja saada onnistumisen kokemuksia vielä eläkeiässä.
”Hyödyntämällä eläkeläisten potentiaalia saadaan upeita tuloksia aikaiseksi ja voidaan pidentää työuria uudenlaisella tavalla. Samalla työskentelevät ikäpolvet tutustuvat toisiinsa ja opettavat toinen toisilleen uusia toimintatapoja”, Pemamekilla iloitaan.
Rekrygaalassa palkittiin myös Vuoden rekrytoija, Vuoden rekrytointialan kehittäjä, Vuoden rekrytointikampanja sekä Vuoden työnantajabrändi. Lisäksi gaalassa jaettiin kaikkien aikojen ensimmäinen Rekrytoinnin elämäntyöpalkinto.
Lue myös: