Kuinka jättää hyvä kuva itsestä työhaastattelun aikana? Lue, miten haastattelussa kannattaa toimia.
Mahtavaa, olet saanut kutsun työhaastatteluun! Nyt tärkeintä on jättää itsestäsi ja osaamisestasi hyvä ja asiantunteva kuva.
Tässä artikkelissa kerromme, kuinka kannattaa toimia työhaastatteluun saapuessa, sen aikana ja sen jälkeen.
Katso videolta, miten teet vaikutuksen työhaastattelun aikana:
Lue myös, miten valmistaudut haastatteluun »
Työhaastatteluun saapuminen
Varmista, että saavut haastatteluun hyvissä ajoin. Noin viisi minuuttia ennen sovittua aikaa on sopiva ajankohta. Jos olet paikalla jo aikaisemmin, kierrä esimerkiksi korttelin ympäri ja tasaa jännitystä.
Jos haastattelija ei ole sinua ovella vastassa, ilmoita saapumisestasi vastaanottoon tai muulle paikalla olevalle työntekijälle. Hymyile, kättele, esittäydy ja kerro, ketä olet tullut tapaamaan.
Ota vastaan kuppi kahvia tai teetä, jos sitä sinulle tarjotaan. Saat samalla aikaa jutustella mukavia ja rentoutua ennen haastattelua.
Lue myös: Yksi virhe toistuu työhaastatteluissa työnantajan puolelta – ei edes kahvikupillista työnhakijalle
Jännityksen selättäminen
Työhaastattelu on jännittävä tilanne kenelle tahansa. Jännitys voi ilmetä kehollisesti, mutta pahinta jännitystä voi oppia myös hallitsemaan.
Kokeile esimerkiksi hengitysharjoituksia tai voima-asentoa ennen haastattelua. Pidä mielessä, että haastattelu on keskustelu – ei kuulustelu, jossa sinun odotetaan tekevän virheitä.
Älä unohda kehonkielen merkitystä työhaastattelussa. Istu ryhdikkäästi, mutta mahdollisimman rennosti. Osoita ilmeilläsi ja eleilläsi, että kuuntelet tarkkaavaisesti ja että olet valmis ottamaan osaa keskusteluun.
Ryhdikäs asento antaa myös itselle vahvemman ja luottavaisemman olon.
Ole rehellinen, mutta älä liian vaatimaton
Suomalaiset ovat rehellisiä työnhakijoita – välillä jopa liiaksi asti. Älä siis piilottele tai osaamistasi, vaan pyri osoittamaan taitosi kertomalla konkreettisia esimerkkejä.
Moni voi potea huijarisyndroomaa, jossa usko omiin kykyihin ei ole niin vahva, kuin olisi syytä. Kerro työhaastattelussa faktat, mutta jätä pätevyytesi arvioiminen haastattelijalle – älä ainakaan itse vähättele itseäsi suotta.
Kiellettyihin kysymyksiin ei tarvitse vastata
Valitettavasti joskus työhaastattelussa voi tulla vastaan kielletyjä työhaastattelukysymyksiä, kuten kysymyksiä seksuaalisesta suuntautumisesta tai poliittisesta vakaumuksesta.
Kuinka pitäisi toimia, kun haluat pitää kiinni oikeuksistasi, mutta pelkäät, että vastaamatta jättäminen vaarantaa tulevan työpaikkasi?
Fiksuinta tällaisessa tilanteessa voi olla yrittää kiertää kysymys kohteliaasti. Voit esimerkiksi perheestä tiedusteltaessa tehdä selväksi, että olet valmis matkustamaan tai sitoutumaan epäsäännöllisiin työaikoihin, jos se on työnkuvan kannalta oleellista.
Laki sallii työnhakijan antaa selvästi syrjiviin tai kiellettyihin kysymyksiin puutteellisen tai jopa valheellisen vastauksen.
Valmistaudu esittämään kysymyksiä
Työhaastattelu on yhtä lailla sinun mahdollisuutesi selvittää, sopiiko hakemasi työpaikka sinulle.
Kysy siis rohkeasti haastattelijalta asioita, jotka sinua paikassa kiinnostavat. Jos kuitenkin tuntuu haastavalta keksiä kysyttävää työhaastattelun päätteeksi, voit kysyä esimerkiksi työtehtävän haasteista tai tavoitteista. Hyvä idea on myös kysyä, mitkä syyt saavat työntekijät viihtymään kyseisessä yrityksessä.
Aivan haastattelun päätteeksi kannattaa vielä kysyä, miten rekrytointiprosessi etenee seuraavaksi. Sen lisäksi, että saat itsellesi mielenrauhan, osoitat myös olevasi paikasta edelleen kiinnostunut.
Palkasta tai eduista ei kannata tiedustella ainakaan ensimmäisessä haastattelussa, vaan ne kannattaa ottaa puheeksi vasta rekrytoinnin viime metreillä neuvotteluvaiheessa.
Tarkkaile haastattelijoita työhaastattelun aikana
Haastattelun aikana kannattaa tarkailla oman suorituksen lisäksi haastattelijoita, sillä saatat saada heiltä yllättävän paljon sanatonta palautetta.
Hymyt, nyökkäykset ja muistiinpanot ovat usein merkkejä siitä, että vastauksesi ovat menossa oikeaan suuntaan.
Kellon vilkuilu, salavihkaiset katseet haastattelijoiden välillä tai vastaustesi tiukka kyseenalaistaminen voivat puolestaan olla vinkkejä siitä, että olisi syytä skarpata.
Älä kuitenkaan hermostu, vaikka haastattelijat tuntuisivat tiukoilta tai jopa tyytymättömiltä. Voi olla, että ylitulkitset tilannetta, tai haastattelijat haluavat testata stressinsietokykyäsi.
Lue myös:
Nämä merkit paljastavat, menikö työhaastattelu hyvin – tarkkaile erityisesti 5 asiaa
”Miksi palkkaisimme sinut?” Näin vastaat työhaastattelukysymykseen ja vältät yleisen virheen