Työnhakuopas

Työhaastattelun jälkeen

Osio 4/8
Työhaastattelun jälkeen

Työhaastattelu on takana ja olo on samaan aikaan helpottunut ja jännittynyt. Lue, miten toimia työhaastattelun jälkeen ja rekrytoinnin tuloksia odotellessa.

Jännittävä työhaastattelu on ohi ja seuraava vaihe on useimmiten odottelua. Koostimme vinkit kysymyksiin, jotka mietityttävät monia työhaastattelun jälkeen.

Lue myös, miten toimia työhaastattelun aikana »

Katso videolta vinkit siihen, miten työhaastattelun jälkeen kannattaa toimia:

Kannattaako työnhakijan lähettää kiitos-viesti?

Toisin kuin monessa muussa maassa, varsinaiset työhaastattelun jälkeiset ”kiitos-viestit” eivät ole vielä saavuttaneet vakiintunutta asemaa suomalaisessa rekrytointiprosessissa.

Kiittäminen on kuitenkin paitsi kohteliasta, myös mahdollisuus erottua eduksi muista hakijoista. Viestillä ei välttämättä ole suurta merkitystä lopputuloksen kannalta, mutta ei siitä ole myöskään haittaa.

Parhaassa tapauksessa saat paikan tai vähintään jäät mieleen mukavana tyyppinä, jonka kanssa voisi kenties työskennellä joskus tulevaisuudessa.

Lähetä siis haastattelun jälkeen kohtelias sähköposti, jossa kiität kiinnostavasta keskustelusta ja ilmaiset vielä mielenkiintosi paikkaa kohtaan. Voit myös liittää viestiin esimerkiksi työnäytteitä, jos sellaisista on ollut puhetta haastattelun aikana.

Entäs jos työnantajasta ei kuulu mitään työhaastattelun jälkeen?

Useimmiten työhaastattelussa osataan kertoa melko tarkasti, milloin päätöksiä tehdään. Joskus päätökset kuitenkin viivästyvät, eikä asiasta muisteta viestiä.

Jos työnantajasta ei kuulu sovitun ajan sisällä, on täysin sallittua ja jopa suositeltavaa ottaa itse yhteyttä ja kysyä rekrytointiprosessin tilanteesta. Laita kohtelias sähköpostiviesti tai soita ja tiedustele rekrytoinnin tilannetta hyvässä hengessä.

Älä syyllistä tai hoputa työnantajaa, vaikka prosessi olisikin mielestäsi venynyt kohtuuttoman pitkäksi – taustalla voi olla tekijöitä, joista et tiedä mitään.

Kuinka valmistautua toiselle haastattelukierrokselle?

Saitko kutsun seuraavalle haastattelukierrokselle? Loistavaa! Olet siis tehnyt vaikutuksen niin CV:lläsi, hakemuksellasi kuin haastattelutilanteessakin.

Seuraavalla kierroksella tapaat usein ylempää johtoa tai tulevan lähijohtajasi. Muista valmistautua tähänkin haastatteluun huolella.

Kertaa tärkeimmät asiat yrityksestä, valmistaudu kertomaan osaamisestasi mahdollisimman konkreettisilla esimerkeillä ja valmistaudu vastaamaan niihin kysymyksiin, joissa ehkä edellisessä haastattelussa huomasit takeltelevasi.

Viimeistään nyt on myös hyvä aika miettiä käytännön asioita: palkkatoivetta, aloitusajankohtaa sekä sitä, miten haluaisit neuvotella lomasi.

Muista pyytää palautetta työhaastattelun jälkeen

Jos työ menee tällä kertaa sivu suun, älä lannistu. Kiitä kohteliaasti mahdollisuudesta joko puhelimessa tai sähköpostilla ja pyydä samalla palautetta prosessista. Palaute auttaa sinua kehittymään työnhakijana ja parhaassa tapauksessa myös ammattilaisena.

Kerro myös olevasi kiinnostunut yrityksestä myös jatkossa, mikäli paremmin sinun profiiliisi sopivia paikkoja aukeaa. Jos olit parhaiden hakijoiden joukossa, on todennäköistä, että sinut pidetään mielessä myös jatkossa.

Lue myös:

Katso 30 hyödyllistä työhaastattelukysymystä – ja älä unohda tärkeää seikkaa

”Kysyttävää?” – Kysy täydellinen kysymys, joka toimii lähes joka työhaastattelussa

Uusi työpaikka kiikarissa? Katso vinkit, joilla erotut joukosta läpi työnhakuprosessin

Tarvitseeko työnhakulomakkeeseen lisätä aina hakemuskirje? Rekrytoijalta työnhakijan aikaa säästävä vastaus


Jaa sivu:

Vinkki työnhakijalle

Pysy ajantasalla ja tilaa uutiskirjeemme. Ajankohtaisia uutisia, blogitekstejä, vinkkejä työnhakuun ja työelämään.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.