Työnhakuopas

Työhaastatteluun valmistautuminen

Osio 4/8
Työhaastatteluun valmistautuminen

Kuinka onnistua työhaastattelussa? Valmistautuminen työhaastatteluun on avainasemassa hyvän ensivaikutelman luomisessa.

Työhaastatteluun ei kannata mennä takki auki, vaan valmistautumiseen kannattaa käyttää aikaa ja nähdä vaivaa. Haastattelu on paras mahdollisuutesi vakuuttaa haastattelija siitä, että juuri sinä olet paras mahdollinen henkilö työhön.

Tässä osiossa kerromme, miten voit valmistautua työhaastatteluun hyvissä ajoin.

Katso myös videolta, miten voit valmistautua työhaastatteluun:

1. Vastaa haastattelukutsuun kohteliaasti ja nopeasti

Vastaa työhaastattelukutsuun kohteliaasti mahdollisimman pian. Kiitä kutsun esittäjää mahdollisuudesta ja osoita innostuksesi olematta liian päällekäyvä.

Voit kysyä työhaastatteluun liittyviä asioita, mutta vältä kysymästä tietoja, jotka löytyvät helposti Googlesta tai yrityksen omilta sivuilta.

Tee ajoissa tilaa kalenteristasi haastattelulle ja varmista, ettei kalenterimerkintäsi näy mahdollisille nykyisille kollegoillesi.

Jos työpaikkailmoitus, jonka perusteella olet hakenut, on vielä löydettävissä, kopioi se itsellesi talteen. Näin muistat, mitä työnantaja olikaan etsimässä.

2. Tutustu työnantajaan

Olet luultavasti tutustunut työnantajaan jo hakemusta tehdessäsi, mutta viimeistään nyt on aika leikkiä salapoliisia.

Tutustu yrityksen nettisivuihin, sosiaalisen median kanaviin ja mahdolliseen blogiin. Selvitä myös, mitä yrityksestä on kirjoitettu mediassa.

Voit tutustua yrityksen henkilökunnan tai ainakin työhaastattelijoiden taustoihin, jotta tiedät, millaista osaamista yrityksestä jo löytyy.

Kaikki tämä tieto auttaa sinua onnistumaan haastattelussa, mutta myös selvittämään itsellesi, onko tämä sellainen työpaikka, jossa haluat työskennellä.

3. Valmistaudu vastaamaan työhaastattelukysymyksiin

Kertaa työpaikkailmoitus. Sinun on helpompi vastata työhaastattelukysymyksiin, kun työpaikkailmoituksen sisältö ja toiveet tehtävään haettavasta henkilöstä ovat tuoreena mielessäsi.

Harjoittele yleisimpiä työhaastattelukysymyksiä. Työhaastattelukysymyksiä ei voi tietää tarkalleen etukäteen, mutta yleisimpiin kysymyksiin vastaamista kannattaa harjoitella. Samalla kirkastat itsellesikin, miksi juuri sinä sopisit kyseiseen tehtävään.

Mieti, mitä aiot itse kysyä työhaastattelijalta. Työhaastattelun aikana tai sen lopussa sinulle annetaan mahdollisuus kysyä kysymyksiä tehtävään tai yritykseen liittyen.

Näillä kysymyksillä on suurempi merkitys kuin uskotkaan, joten panosta niihin. Kysymyksilläsi voit osoittaa motivaatiosi sekä sen, että olet perehtynyt hakemaasi yritykseen.

4. Kokoa tarvittavat materiaalit

Etsi aiemmat työ- ja koulutodistuksesi ja pakkaa ne mukaan haastatteluun. Varmista mahdollisuuksien mukaan myös suosittelijaltasi jo etukäteen, saako häneen olla yhteydessä suositusten osalta. Pakkaa mukaan haastatteluun myös muistiinpanovälineet ja mahdollisesti omat muistiinpanosi.

5. Selvitä, miten pääset työpaikalle

Viimeinen asia mitä työhaastattelussa kannattaa tehdä, on saapua sinne myöhässä. Tarkista etukäteen, kuinka kauan matkaan kuluu aikaa ja varaa itsellesi tarpeeksi aikaa eksyä, myöhästyä kulkuvälineestä tai juuttua ruuhkaan.

Yritä myös mennä ajoissa nukkumaan ja laita vähintään yksi herätyskello soimaan, mikäli haastattelu on aamulla.

6. Panosta ensivaikutelmaan

Pyri selättämään jännitys. Päätä, että tämä työhaastattelu menee hyvin ja saat haluamasi työpaikan. Lue, miten voit lievittää jännitystä ennen työhaastattelua.

Mieti etukäteen, mitä puet päällesi. Yritä selvittää, minkälainen pukukoodi yrityksessä on. Älä mene työhaastatteluun tennareissa, jos kaikki muut käyttävät pukuja.

Vaikka työpaikan pukukoodi olisi rento, kannattaa silti pukeutua vähän paremmin. Näin osoitat, että olet tosissasi ja haluat antaa hyvän vaikutelman itsestäsi. Toisaalta tärkeintä on valita asu, jossa sinulla on hyvä ja itsevarma olo.

Lue myös:

7 yleisintä työhaastattelukysymystä ja miten niihin kannattaa vastata

19 kysymystä, joihin haluaisit vastaukset ennen jokaista työhaastattelua

Vaikea kysymys työhaastattelussa? Toimi näin, jos et tiedä, mitä vastata

Mitkä ovat vahvuutesi? Näin vastaat työhaastattelussa

Korona ajoi nelikymppisen Miljan työnhakuun 19 vuoden tauon jälkeen: ”Ensimmäiset hakemukset olivat ihan kauheita”


Jaa sivu:

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Uusi suosikki lisätty!

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Suosikit täynnä!

Rekisteröidy, niin voit tallentaa lisää suosikkeja ja palata niihin vielä myöhemmin.