Onnea, olet saanut työtarjouksen! Edessä on vielä käytännön asioista ja työsuhteen ehdoista neuvotteleminen sekä työsopimuksen allekirjoittaminen. Katso tästä neuvot, joiden avulla tarkistat, että työsopimus on asiallinen.
Viimeistään silloin, kun työtarjous on plakkarissa, alkaa neuvottelu palkasta, lomista ja muista työsuhteen ehdoista.
Muista, että sinullakin on lupa neuvotella – tarjottua sopimusta ei tarvitse hyväksyä sellaisenaan. Tästä artikkelista löydät vinkit työsopimuksen tarkastamiseen. Lue lisää siitä, miten voit neuvotella palkasta ja eduista täältä.
Katso myös videolta, mitä kannattaa tarkistaa ennen työtarjouksen hyväksymistä ja työsopimuksen allekirjoittamista:
Työsopimus kannattaa aina lukea huolella läpi
Työsopimus on työnantajan ja työntekijän välinen sopimus, joka tulee allekirjoittaa ennen työsuhteen aloittamista. Työsopimuksen allekirjoittaminen suojelee sekä sinua työntekijänä että työnantajaa niin, että työ sujuu sovitulla tavalla ja sovituilla ehdoilla.
Työsopimus kannattaa aina lukea tarkkaan läpi ennen allekirjoitusta. Jos olet ammattiliiton jäsen, voit myös pyytää liiton asiantuntijaa tai työpaikkasi luottamusmiestä katsomaan työsopimuksen läpi ennen allekirjoitusta – näin voi tehdä, vaikka ei epäilisi sopimuksessa mitään hämärää.
Allekirjoittamalla työsopimuksen sitoudut tekemään työnantajalle määrättyjä töitä sopimuksessa määriteltyä palkkaa ja muita etuja vastaan.
Lue lisää työntekijän oikeuksista Työsuhdeoppaasta »
Tarkista, että työsopimuksesta löytyvät nämä asiat:
- Työnantajan ja työntekijän nimi ja henkilötunnus sekä koti- ja liikepaikka
- Työsopimuksen voimassaolo (toistaiseksi voimassaoleva vai määräaikainen työsopimus)
- Määräaikaisessa sopimuksessa työsuhteen kesto ja peruste määräaikaisuudelle
- Työaika
- Työtehtävät
- Palkka ja palkanmaksukausi
- Vuosiloma
- Irtisanomisaika
- Noudatettava työehtosopimus
- Päiväys ja allekirjoitus
Sopimuksessa voidaan myös viitata alan työehtosopimukseen, jossa on käyty läpi edellä mainitut asiat. Tällöin neuvotteluvaraa on vähemmän, mutta ehdot ovat selkeät.
Suullinen sopimus on sitova, mutta vaikeampi näyttää toteen
Suullinen työsopimus on myös sitova, mutta kirjallinen sopimus on huomattavasti turvallisempi. Yllättävän tilanteen sattuessa kohdalle, on tärkeää, että voit näyttää sopimuksesta, mistä on sovittu.
Suullisella sopimuksella sovittujen asioiden todistaminen on huomattavasti vaikeampaa, mikäli vastapuoli ei ole samalla linjalla kanssasi. Lisäksi suullisesti ehtoja, etuja ja oikeuksia ei todennäköisesti käydä läpi yhtä perusteellisesti kuin kirjallisessa työsopimuksessa.
Lue myös:
Älä tee tätä yleistä virhettä uuteen työhön siirtyessäsi – näin pidät kiinni kesälomistasi
Aloititko uuden työn? Katso, mitä ensimmäisen 10 päivän aikana kannattaa tehdä
Palkankorotus – miksi sen saa helpoimmin vaihtamalla työpaikkaa?