Kesätyöntekijän muistilista auttaa varmistamaan, että työt sujuvat ongelmitta. Työsuhteen alussa on hyvä tarkistaa omat oikeudet ja työnantajan velvollisuudet – sekä laatia pätevä työsopimus.
Saitko kesätyöpaikan? Onneksi olkoon! Heti työsuhteen alussa sinun kannattaa huolehtia, että tiedät oikeutesi.
Työsopimus tuo varmuutta työsuhteeseen ja ongelmatilanteessa löydät helposi apua. On hyvä olla selvillä myös työntekijän oikeuksista ja työnantajan velvollisuuksista.
Kun sinä ja työnantajasi pidätte kiinni sovitusta, kesäsi sujuu varmasti mukavasti ja saat hyvää kokemusta työelämästä.
Kesätyöntekijän muistilista
1. Työsopimus
Tarkista ennen työsopimuksen kirjoittamista, että siinä on kaikki kunnossa. Lue sopimus huolellisesti, jotta voit olla varma siitä, että siinä on kaikki niin kuin on sovittu työnantajan kanssa.
Kesätyösopimuksessa on hyvä sopia ainakin palkasta, työajasta, työtehtävistä ja työsuhteen kestosta. Sopimuksesta tulee käydä ilmi myös sopimuksen osapuolet, koeaika ja irtisanomisaika. Työsopimus tehdään usein kahtena kappaleena, jotta se jää sekä sinulle että työnantajallesi.
Katso myös videolta, mitä kesätyösopimuksessa pitää olla:
2. Perehdytys
Työnantajasi on vastuussa siitä, että saat kesätyöt hoidettua oikein ja turvallisesti, joten tarvittaessa voit vaatia kunnollista perehdytystä. Työnantajan velvollisuuksiin kuuluu opastaa mahdollisten koneiden ja laitteiden käyttö sekä työpaikan olosuhteet ja toimintatavat.
Sinun kuuluu saada myös asianmukaiset turvavarusteet, jos niitä tarvitaan kesätyössäsi. Jos jokin asia jää sinulle epäselväksi, kysy.
3. Työehtosopimus
Kesätöitä aloittaessasi sinun kannattaa tutustua myös lainsäädäntöön ja mahdolliseen työehtosopimukseen. Jos työpaikallasi on käytössä työehtosopimus, se koskee myös sinua.
Työtä koskevia lakeja ovat muun muassa työsopimuslaki, työaikalaki ja yhdenvertaisuuslaki. Lainsäädäntöä on noudatettava kaikilla työpaikoilla. Voit tutustua lain pääpiirteisiin, jotta tiedät, että sinua kohdellaan oikein.
Voit tutustua nuoren työntekijän työsuhteen erityispiirteisiin tarkemmin täällä.
4. Palkkalaskelma
Myös palkanmaksun kanssa kannattaa aina olla tarkkana. Sinun kuuluu saada palkanmaksun yhteydessä palkkaselvitys, josta näkyy peruspalkkasi kesätyöstä, maksetut korvaukset ja perityt maksut.
Tarkista saamastasi palkkalaskelmasta, että palkka vastaa sovittua ja tekemiäsi työtunteja, ja että se sisältää mahdollisesti sinulle kuuluvat korvaukset. Jos et pidä vuosilomaa kesätyön aikana, huolehdi myös, että saat lomakorvaukset kesätyön loppuessa.
5. Työtodistus
Pyydä kesätyön päätteeksi myös työtodistus. Työnantajalla on velvollisuus antaa se viivytyksettä; mielellään viikon sisällä. Työntekijä voi päättää, haluaako laajan vai suppean työtodistuksen.
Suppea työtodistus sisältää työsuhteen kokonaiskeston ja työtehtävät.
Laajaan työtodistukseen on kirjoitettu niiden lisäksi työsuhteen päättymisen syy sekä arvio työntekijän työtaidosta ja käytöksestä.
Mitä tehdä, jos kesätyöpaikalla tulee ongelmia?
Jos työsuhteen aikana nousee esille ongelmia, ne kannattaa ensisijaisesti yrittää selvittää työnantajan kanssa. Jos jokin asia ei ole kunnossa, voit rohkeasti mainita siitä esihenkilöllesi.
Epäselvyydet voivat johtua esimerkiksi inhimillisestä virheestä, jolloin työnantajasi saa ne helposti takaisin kuntoon. Nuori kesätyöntekijä voi pyytää ongelmatilanteissa apua myös vanhemmiltaan.
Jos työpaikallasi on työsuojeluvaltuutettu ja luottamushenkilö, sinun kannattaa tutustua heihin. He voivat kertoa sinulle lisää mieltä askarruttavista kesätyöasioista ja työehtosopimuksesta.
Jos joudut työnantajasi kanssa erimielisyyksiin tai kesätyössäsi tulee ongelmia, voit pyytää heiltä apua. Ongelmista voi olla yhteydessä myös suoraan ammattiliittoon tai työsuojeluviranomaiseen.
Lue myös:
Älä sulaudu kesätyöhakijoiden massaan – näin jäät rekrytoijan mieleen
Kesätyöpaikat alle 18-vuotiaille – katso paikat ja lue vinkit töiden löytämiseen
Etkö saa vastausta kesätyöhakemuksiisi? Näillä vinkeillä pääset haastatteluun