Yrittäjän opas

Yhtiömuodot vertailussa

Osio 2/6
Yhtiömuodot vertailussa

Mikä on sinun toimintaasi juuri sopivin yritysmuoto? Tutustu viiteen eri yritysmuotoon ja lue, kenelle ne sopivat sekä kuinka paljon perustaminen maksaa.

Yritysmuoto kannattaa valita muun muassa sen mukaan, millaista yrityksen toiminnan luonne on, mikä on perustajien lukumäärä, pääoman tarve sekä miten vastuut ja päätöksenteko aiotaan jakaa. Verotuksellisesti yritysmuodot ovat eri asemassa.

Jos koet, ettet pääse puusta pitkälle, voit pyytää apua yritysmuodon valintaan esimerkiksi uusyrityskeskuksista.

Yritysmuodosta riippuen perustamiseen liittyvät toimet vaihtelevat, mutta kaikki ovat velvollisia tekemään perustamisilmoituksen.

Ota haltuun myös aloittavan yrittäjän muistilista.

Entä tiedätkö, mikä on liikevaihto, entä Y-tunnus? Täältä löydät jokaiselle yrittäjälle tarpeellisen sanaston.

Viisi eri yritysmuotoa esittelyssä:

Toiminimi

Mikä?

Yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimi (tmi) on hyvä vaihtoehto yritykselle, jonka liikevaihto on maltillista eikä sillä ole tarvetta suurille lainoille, varastoille tai kalliille koneille.

Toiminimiyrittäjän yrityksen varat ja henkilökohtaiset varat ovat nimittäin sama asia. Toiminimiyrittäjä on henkilökohtaisesti itse vastuussa kaikista yrityksen sitoumuksista – esimerkiksi velasta – koko omaisuudellaan. Yrittäjä vastaa itse yrityksen tappioista mutta nauttii myös voitoista yksin.

Jos yrityksen riskit ovat pieniä, tämä yritysmuoto voi olla sopiva vaihtoehto.

Yksityinen elinkeinoharjoittaja toimii nimensä mukaisesti yksin tai puolisonsa kanssa, mutta tällöinkin yritys on rekisteröitävä vain toisen nimiin. Hän tekee itse kaikki päätökset ja kirjoittaa sopimukset.

Toiminimi on helppo, edullinen ja nopea yhtiömuoto. Se ei tarvitse erillistä perustamisasiakirjaa, pelkkä perustamisilmoitus kaupparekisteriin riittää.

Mitä maksaa?

Sähköinen ilmoitus maksaa 60 euroa, paperilomake 110 euroa.

Kenelle sopii?

Toiminimi sopii yrittäjälle, joka aloittelee toimintaansa tai jonka toiminta on pienimuotoista.

Lue toiminimen perustamisesta lisää täältä.

Täällä kerrotaan tarkkaan toiminimen perustamistoimet.

Osakeyhtiö

Mikä?

Osakeyhtiön voi perustaa yksi tai useampi ihminen. Jos osakeyhtiön perustajana on vain yksi henkilö, tarvitaan myös varajäsen hallitukseen.

Osakeyhtiön asioista päättävät osakkeenomistajat. Sillä, jolla on enemmän osakkeita, on myös enemmän päätösvaltaa. Osakeyhtiöllä pitää olla osakkeenomistajien valitsema hallitus, joka huolehtii yhtiön toiminnasta.

Osakeyhtiön etuna verrattuna toiminimeen on se, että vastuu on rajattu osakepääomaan. Osakkeenomistajat vastaavat siis vain sillä pääomalla, jonka he ovat yritykseen sijoittaneet. He eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa esimerkiksi yhtiön veloista.

Osakeyhtiön perustaminen on järkevää erityisesti silloin, kun yrittäjiä on useampia tai yrityksen pitää tehdä suuria investointeja. Jotkut rahoittajat voivat vaatia yhtiömuodoksi osakeyhtiötä.

Osakeyhtiö sopii hyvin myös pienemmän yrityksen toimintaan.

Osakeyhtiö rekisteröidään kaupparekisteriin. Lisäksi osakkeenomistajat tekevät ja allekirjoittavat perustamissopimuksen, johon liitetään yhtiöjärjestys.

Mitä maksaa?

Sähköinen ilmoitus maksaa 275 euroa ja paperiloma 380 euroa. Osakepääomaa vaaditaan vähintään 2 500 euroa, mutta 1.7.2019 tämä vaatimus poistuu. Lue lisää täältä.

Kenelle sopii?

Osakeyhtiö soveltuu kaikenlaiseen liiketoimintaan. Osakeyhtiön voi perustaa yksinkin, tällöin vain tarvitaan hallituksen varajäseneksi joku toinen henkilö.

Lue osakeyhtiön perustamisesta lisää täältä.

Täällä kerrotaan tarkkaan osakeyhtiön perustamistoimet.

Kommandiittiyhtiö

Mikä?

Kommandiittiyhtiö voi olla hyvä vaihtoehto, jos yritys on pienehkö ja yrittäjä työskentelee lähinnä yksin, mutta haluaa hommaan mukaan sijoittajan. Kommandiittiyhtiöön tarvitaan vähintään kaksi yhtiömiestä, joista toisella on vastuu ja toinen on äänetön.

Vastuunalaiselta riittää sijoitukseksi oma työpanoksensa yritykselle, mutta äänetön yhtiömies sijoittaa yhtiöön rahaa. Vastuunalainen yhtiömies on vastuussa yrityksen veloista koko omaisuudellaan ja äänetön yhtiömies vain sijoittamallaan panoksella.

Kommandiittiyhtiö on osakeyhtiöön verrattuna helpompi perustaa ja hallinnoida. Se perustetaan kirjallisella yhtiösopimuksella. Lisäksi on tehtävä perustamisilmoitus kaupparekisteriin.

Mitä maksaa?

240 euroa. Perustaminen on toistaiseksi mahdollista vain paperilomakkeella.

Kenelle sopii?

Yrittäjälle, joka haluaa mukaan sijoittajan.

Voit lukea kommandiittiyhtiöstä lisää täältä.

Täällä kerrotaan tarkkaan kommandiittiyhtiön perustamistoimet.

Avoin yhtiö

Mikä?

Avoin yhtiö on hyvin lähellä kommandiittiyhtiötä. Siinä pitää olla vähintään kaksi yhtiömiestä, jotka vastaavat yhtiön sitoumuksista koko henkilökohtaisella omaisuudellaan ja päättävät yhdessä asioista.

Avoimessa yhtiössä sijoitukseksi riittää yhtiömiesten työpanos, rahallista sijoitusta ei tarvita.

Avoimen yhtiön pitää tehdä perustamisilmoitus kaupparekisteriin.

Mitä maksaa?

240 euroa. Perustaminen on toistaiseksi mahdollista vain paperilomakkeella.

Kenelle sopii?

Kun haluaa jakaa yhtiötoiminnan vastuut yhtiökumppanien kanssa. Täytyy muistaa, että yhtiömiesten välillä pitää olla vahva luottamus. Jos yhtiömies tekee sitoumuksen, myös muut ovat siitä vastuussa.

Voit lukea avoimesta yhtiöstä lisää täältä.

Täällä kerrotaan tarkkaan avoimen yhtiön perustamistoimet.

Osuuskunta

Mikä?

Osuuskunta on yhteisö, jonka voi perustaa yksi tai useampi henkilö, yritys tai yhteisö. Perustajista tulee osuuskunnan jäseniä.

Osuuskunta on yritysmuotona joustava. Osuuskunnan asioista ja uusista jäsenistä päätetään yhdessä ja jäsenten määrä voi vaihdella toiminnan aikana. Tavallisesti jokaisella jäsenellä on yksi ääni.

Osuuskunta on itse vastuussa veloistaan eli jäsenen vastuu rajoittuu hänen maksamaansa osuusmaksuun.

Osuuskunnan pitää tehdä perustamisilmoitus kaupparekisteriin.

Voit lukea osuuskunnasta lisää täältä.

Täällä kerrotaan tarkkaan osuuskunnan perustamistoimet.

Mitä maksaa?

380 euroa. Perustaminen on toistaiseksi mahdollista vain paperilomakkeella. Minimipääomavaatimusta ei ole.

Kenelle sopii?

Osuuskunta on sopiva valinta, kun jäsenkunta on vaihtuvaa ja halutaan varmistaa jäsenten keskinäinen tasa-arvo.

Jatka Yrittäjän oppaan lukemista tästä – ja yritä jo! 

Lähteet: Uusyrityskeskuksen Perustamisopas alkavalle yrittäjälle 2019, Kaupparekisteri, Suomen Yrittäjien artikkeli 1, artikkeli 2, artikkeli 3 ja artikkeli 4, yrityksen-perustaminen.net


Jaa sivu:

Vinkki työnhakijalle

Pysy ajantasalla ja tilaa uutiskirjeemme. Ajankohtaisia uutisia, blogitekstejä, vinkkejä työnhakuun ja työelämään.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Uusi suosikki lisätty!

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Suosikit täynnä!

Rekisteröidy, niin voit tallentaa lisää suosikkeja ja palata niihin vielä myöhemmin.