Yrittäjän opas

Toiminimen perustaminen

Osio 2/6
Toiminimen perustaminen

Toiminimen perustaminen on helppoa, nopeaa ja edullista. Toiminimeä varten et tarvitse erillistä perustamisasiakirjaa, pelkkä perustamisilmoitus kaupparekisteriin riittää.

Yksityinen elinkeinoharjoittaja eli toiminimi (tmi) on yhden henkilön bisnestä. Se on hyvä vaihtoehto aloittelevalle yritykselle, joka ei vaadi suurta lainaa tai kalliita laitteita, tai yritykselle, jonka toiminta on melko pientä.

Toiminimiyrittäjä on henkilökohtaisesti itse vastuussa kaikista yrityksen sitoumuksista, esimerkiksi velasta, koko omaisuudellaan. Hän tekee itse kaikki päätökset ja kirjoittaa sopimukset.

Yrittäjä vastaa itse yrityksen tappioista mutta nautti myös voitoista yksin. Yrittäjä voi nostaa yrityksensä varoja milloin vain niin halutessaan.

Jos yrityksen riskit ovat pieniä, tämä yritysmuoto voi olla sopiva vaihtoehto.

Ennen kuin perustat toiminimen, kannattaa vielä varmistaa, että kaikki tarvittavat toimet on tehty.

Jos kuulostaa siltä, että toiminimi ei ole yritysmuotona sinulle sopivin, tutustu täällä muihin yritysmuotoihin.

Miten toiminimen perustaminen onnistuu?

1. Valitse yrityksellesi nimi

Nimen suunnitteluun kannattaa panostaa, sillä erottuva ja mieleenpainuva nimi on osa yrityksesi markkinointia.

Kun olet tehnyt perustamisilmoituksen, kaupparekisterissä varmistetaan, onko nimen käytölle esteitä. Odota siis, että nimesi on hyväksytty ennen kuin teet mitään mainosmateriaaleja.

Voit tutkia nimiä PRH:n nimipalvelussa.

2. Määritä yrityksesi toimiala

On tärkeää määritellä yrityksesi toimiala. Se kertoo, millä alalla työskentelet ja millä aloilla suunnittelet työskenteleväsi tulevaisuudessa. Yrityksellä on oltava joku päätoimiala, jolla se toimii. Mutta jotta toimiala ei rajaa tulevaisuudessa, kannattaa perustamisilmoitukseen kirjata myös ”Kaikki muu laillinen liiketoiminta.”

Toimialaluokitukseen voit tutustua Tilastokeskuksen verkkosivuilla.

Lue lisää toimialoista täältä.

3. Tee perustamisilmoitus

Toiminimen perustaminen on yksinkertaista, koska erillisiä perustamisasiakirjoja ei tarvita. Pelkkä perustamisilmoitus kaupparekisteriin riittää. Ilmoituksen voi tehdä sähköisesti YTJ:n sivuilla tai paperitse. Sähköinen ilmoitus maksaa 60 euroa ja paperilomake 110 euroa.

Kun olet tehnyt perustamisilmoituksen ja saanut Y-tunnukset, voit samassa palvelussa ilmoittautua sähköisellä muutosilmoituksella Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin sekä tarvittaessa työnantajarekisteriin.

Voit lukea toiminimestä lisää täältä.

Täällä kerrotaan tarkkaan toiminimen perustamistoimet.

Jatka Yrittäjän oppaan lukemista tästä – ja yritä jo! 

Lähteet: Uusyrityskeskuksen Perustamisopas alkavalle yrittäjälle 2019, Suomen Yrittäjien artikkeli 1 ja artikkeli 2, yrityksen-perustaminen.net, Kaupparekisteri


Jaa sivu:

Vinkki työnhakijalle

Pysy ajantasalla ja tilaa uutiskirjeemme. Ajankohtaisia uutisia, blogitekstejä, vinkkejä työnhakuun ja työelämään.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.