Uusi työ, uudet ihmiset ja uudet tehtävät. Aloitus uudessa työssä jännittää jokaista. Jos haluat, että uusi työsi käynnistyy mahdollisimman hyvin, kannattaa sinun ottaa heti aluksi puheeksi muutama tärkeä asia. Kysy ainakin nämä asiat esihenkilöltäsi tai perehdyttäjältä työsuhteen ensimetreillä.
Uudessa työssä aloittaminen on jännittävää ja hieman stressaavaakin – ainakin, jos et ole ihan varma, mitä tulet päivittäin tekemään tai miten onnistumistasi mitataan.
Olet varmasti keskustellut tulevista työtehtävistä jo työhaastattelussa, mutta tarkennusten kysyminen ja syvempi keskustelu eivät ole koskaan pahitteeksi. Avoin keskustelu alusta asti varmistaa sen, että yhteistyö lähtee käyntiin hyvissä merkeissä.
Jotta aloitus uudessa työssä sujuu mahdollisimman sujuvasti, kannattaa esihenkilöltä tai perehdyttäjältä kysyä ainakin seuraavat viisi kysymystä.
1. "Millainen perehdytysprosessi on?"
Uusi työ alkaa aina perehdytyksellä, jonka aikana tutuksi tulevat paitsi tehtävät, myös monet työnantajan käytännöt. Ennen perehdytyksen alkua on hyvä selvittää, millainen perehdytysprosessi sinulla on edessä.
Perehdytyksen pituus vaihtelee, eikä prosessi välttämättä ole aina kovin johdonmukainen. Perehdytyksen suuntaviivojen tietäminen voi kuitenkin tuoda turvaa uudessa tilanteessa.
Keskitytäänkö perehdytyksessä teoriaan vai pääsetkö heti työn touhuun? Kysy perehdyttäjältäsi myös, mitä sinun tulisi hallita perehdytyksen jälkeen.
Etenkin uudessa työssä aloittaessa kannattaa rohkeasti kysyä neuvoa ja tarkennuksia – kukaan ei oleta, että osaisit jo kaiken. Pyydä myös lisäkoulutusta, jos koet sitä tarvitsevasi.
2. ”Mitkä ovat tärkeimmät työtehtäväni?”
Tulevat työtehtäväsi ovat toivottavasti melko selkeät jo aloitusvaiheessa. On kuitenkin tärkeää olla kartalla siitä, mitä sinulta odotetaan päivittäin ja mitkä ovat kaikkein tärkeimmät prioriteettisi.
Prioriteettien tunnistaminen auttaa suunnittelemaan arkea, hallitsemaan stressiä ja varmistamaan, että käytät työaikasi järkevästi.
Etenkin uudessa työssä tulee haalittua helposti uusia vastuualueita ja tehtäviä. Joskus kuitenkin on osattava myös kieltäytyä, ja siinä prioriteettien tunnistaminen on tärkeässä asemassa.
Lue myös: Priorisoinnin nelikenttä on toimiva keino hallita arkea – näin yksinkertaisesti se toimii
3. ”Mitkä ovat tavoitteeni ja miten niitä mitataan?”
Kysy esihenkilöltäsi, mitä sinulta odotetaan ja miten onnistumistasi tullaan mittaamaan. Ilman tavoitteita on vaikea pysyä kärryillä siitä, oletko esimerkiksi ylittänyt vai alittanut sinulle asetetut odotukset.
Voi myös olla, että pääset luomaan tavoitteesi yhdessä esihenkilösi kanssa. Pyri sopimaan tavoitteesi niin, että ne ovat kunnianhimoisia, mutta myös mahdollisia saavuttaa.
Tavoitteita on myös hyvä tarkastella tasaisin väliajoin. Jos esihenkilösi ei järjestä kehityskeskustelua, voit varata sellaisen itse esimerkiksi muutaman kuukauden päähän aloittamisestasi.
4. ”Miten toivot meidän kommunikoivan?”
Kun luot suhdetta uuteen esihenkilöösi, selvitä hänen tapansa kommunikoida. Hoidetaanko työpaikalla asiat sähköpostilla, pikaviestimellä, kasvotusten vai puhelimitse? Entä mikä on esihenkilöllesi mieluisin tapa ottaa yhteyttä?
Pyri myös selvittämään, kuinka nopeasti sinun oletetaan reagoivan viesteihin. Entä miten itse toivot tulevasi lähestytyksi? Yhteiset pelisäännöt auttavat luottamuksellisen suhteen rakentamisessa.
5. ”Millaisia mahdollisuuksia minulla on kasvaa roolissani?”
Jos haaveilet uralla etenemisestä, on siitä hyvä olla avoin alusta saakka.
Keskustele esihenkilösi kanssa siitä, miten voit edetä työtehtävässäsi ja saada uusia vastuualueita.
Voitte laatia yhdessä kehittymissuunnitelman tavoitteidesi mukaisesti. Muista, ettei urakehityksen tarvitse aina tarkoittaa uratikkaiden kiipeämistä. Voit kehittyä asiantuntijana myös ilman johtotason pestien tavoittelemista.
Kun olette käyneet keskustelua näistä asioista, on sinun helpompi päästä vauhtiin uudessa työpaikassasi. Tsemppiä tulevaan!
Lue myös:
Aloitatko uuden työn? Lue, mitä kannattaa tehdä ensimmäisen kuukauden aikana
Ensimmäinen päivä uudessa työssä? 5 tapaa, joilla selviydyt kunnialla