Digitalisaatio on muuttanut lähes alan kuin alan osaamisvaatimuksia, ja digiosaajille on paljon kysyntää työmarkkinoilla. Miten muutos näkyy markkinointialalla? Ja millaisia keinoja alan osaajilla on päivittää osaamistaan?
Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelun pohjalta yhdessä rekrytoivia koulutusohjelmia järjestävän Saranen Consultingin kanssa.
Hae mukaan Digital Excellence Academyyn »
Alan ammattilaisten on otettava digitaalinen markkinointi haltuun
"Väitän, että ne, jotka eivät ota digitaalista markkinointia haltuun jollakin tavalla seuraavien lähivuosien aikana eivät pysty enää viiden vuoden päästä toimimaan markkinointialalla kuin avustavissa tehtävissä." Näin toteaa haastateltavamme Piero Silvani, jonka kanssa keskustelimme markkinoinnin muutoksesta, jatkuvan oppimisen merkityksestä työelämässä sekä siitä, miten rekrytoiva koulutusohjelma auttaa yllä mainitussa osaamisen päivittämisessä.
Silvani tuntee alan; hän on työskennellyt erilaisissa markkinoinnin ja myynnin tehtävissä jo yli 25 vuotta, niin työntekijänä kuin johtotasollakin. Hänen ansioluettelonsa on vakuuttava: Silvani aloitti kaupallisen uransa markkinointineuvojana Keskolla, siirtyi sieltä skandinaavisiin tehtäviin Nestlélle ja jatkoi uraansa ruuan liiketoimintakonseptien parissa Atrialla, josta hän siirtyi Iittalalle vastaamaan Hackman-brändistä noin kymmeneksi vuodeksi. Lisäksi hän on työskennellyt myös konsulttina Deep Leadissa ja vastannut mainostoimisto Zeelandin kaupallisesta toiminnasta. Tällä hetkellä hän työskentelee markkinointipäällikkönä VV-Autotalot Oy:lla vähittäiskaupan puolella.
"Olen tehnyt markkinointia pitkään ja huomannut kentän ja toimintatapojen muutoksen. Etenkin mainostoimistoaikoina ymmärsin hyvin konkreettisesti sen, että niin sanotusta analogisesta markkinoinnista on siirryttävä digitaaliseen markkinointiin, ja että minun on hankittava niitä tietoja ja taitoja, joiden avulla voin toimia digimarkkinoinnin parissa. Juuri sen takia hain Digital Excellence Academy by Google -koulutusohjelmaan."
Digital Excellence Academy on yksi Saranen Consultingin tarjoamista rekrytoivista koulutusohjelmista. Rekrytoivalla koulutusohjelmalla tarkoitetaan puoli vuotta kestäviä ohjelmia, jotka yhdistävät asiantuntijakoulutuksen ja työssäoppimisen. Ohjelmaan osallistuva henkilö työskentelee sopivassa yrityksessä ja osallistuu koulutuspäiviin, joiden avulla hän voi kehittää olemassa olevaa osaamistaan tai hankkia täysin uudenlaista osaamista.
Google vahvasti mukana koulutuksessa
Silvani oli ollut jo pidemmän aikaa ollut kiinnostunut vastaavista koulutusohjelmista, mutta oli jättänyt työkiireiden vuoksi hakematta. Törmättyään tähän nimenomaiseen ohjelmaan hän päätti hakea mukaan. "Digitaalisen markkinoinnin koulutuksen kirjo on aika laaja, ja voi olla haasteellista löytää se itselle paras koulutus. Tämän ohjelman sisältö vaikutti sopivalta itselleni. Ohjelmassa käytiin koko digitaalinen ekosysteemi läpi, ja tämän jälkeen oli mahdollista erikoistua johonkin tiettyyn osa-alueeseen. Yhteistyö Googlen kanssa herätti viimeistään mielenkiinnon." Koulutuspäiviä oli puolen vuoden aikana vajaa parikymmentä ja kunakin koulutuspäivänä käytiin aina uusi digitaalisen ekosysteemin osa-alue läpi. Jokaista osa-aluetta käsitteli oma asiantuntija. "Yli puolet luennoitsijoista oli joko Googlen omaa väkeä tai Googlen partnereita."
Viikon aikana työskenneltiin neljä päivää yhteistyöyrityksessä ja yksi päivä kului luennoilla. "Luentojen sisältö lähti liikkeelle ihan hakukäyttäytymisen muutoksen perusteista ja meni siitä sitten aina syvemmälle", Silvani kertoo. "Minulla oli kokemusta markkinoinnin ostajan roolista, muttei niinkään tekijän roolista. Ohjelman aikana näin konkreettisesti sen, miten esimerkiksi hakukoneoptimointia toteutetaan. Koen, että konkretian kautta saa ehdottomasti paremman käsityksen siitä, mitä digitaalisuus oikeasti on markkinoinnin viitekehyksessä."
Silvani työskenteli ohjelman aikana iProspectilla PPC-tiimissä SEM:n ja SEO:n eli hakusanamarkkinoinnin ja hakukoneoptimoinnin parissa. "Ne olivat oma erikoisalueeni koulutusohjelman aikana." Haastavinta koulutuksessa oli Silvanin mukaan digitaalisen ekosysteemin laaja-alaisuus. "Kenttä on niin laaja, että jossain vaiheessa on valittava, että haluatko olla jonkun tietyn alueen erikoisasiantuntija eli spesialisti vai haluatko olla generalisti, jolloin ymmärrät miten asiat liittyvät toisiinsa."
Digitaalinen ekosysteemi on niin laaja, että sitä ei jonkun muun koulutuksen ohessa saa otettua haltuun. Siihen pitää keskittyä oikeasti pidemmän aikaa.
Opiskelu vaatii pitkäjänteisyyttä ja aikaa. "Esimerkiksi vaikkapa ammattikorkeakoulun tarjoama kuuden opintopisteen digitaalisen markkinoinnin peruskurssi on vasta pintaraapaisu, eikä se pätevöitä ketään digitaalisen markkinoinnin osaajaksi. Sanoisin, että vasta noin 6-12 kuukauden intensiivinen opiskelu ja asian parissa toimiminen antaa jonkinnäköiset lähtökohdat kokonaisuuden ymmärtämiseen", Silvani toteaa. "Etenkin todella hyväksi spesialistiksi kehittyminen vaatii toistoa ja rutiinia eli aikaa. Siihen pitää paneutua intensiivisesti."
Koulutuksesta konkreettista hyötyä työelämässä – myös muilla aloilla
Koulutusryhmä koostui hyvin kirjavasta joukosta erilaisia ihmisiä. Osa oli työskennellyt Silvanin tavoin markkinoinnin parissa jo pitkään ja osa oli esimerkiksi vastavalmistuneita. Silvani suositteleekin ohjelmaa sekä pidemmän kokemuksen omaaville että vasta-alkajille. "Lähtökohtaisesti kaikille niille, jotka haluavat tulevaisuudessa työskennellä markkinoinnin parissa koulutus on edellytys pysyä mukana." Lisäksi hän huomauttaa, että työllistymisen kannalta myös muiden kuin markkinointialalle haluavien kannattaa panostaa digiosaamiseen. "Kommunikaatio menee myös esimerkiksi julkishallinnossa koko ajan enemmän digitaaliseksi. Kysymys on kaikkialla se, että missä kanavissa tavoitat kohdeyleisösi."
Jos tänään opit jonkun taidon, niin et pärjää sillä kovinkaan pitkälle. Säilyttääksesi työmarkkinakelposuutesi sinun on jatkuvasti kehitettävä itseäsi niillä osa-alueilla joilla haluat toimia.
Digitaalisen maailman jatkuva kehitys on Silvanin mukaan kiehtovaa ja vaatii alan ammattilaisilta jatkuvaa osaamisen kehittämistä. "Digital Excellence Academyn aikana koin, että samanaikainen opiskelu ja työnteko on hyvä kombo. Se syvensi päivittäisen tekemisen ymmärtämistä. Koulutusohjelman aikana hainkin vielä myös korkeakouluun, jossa jatkan opintoja tietojenkäsittelyopin puolella."
Kiinnostaisiko sinua osaamisesi päivittäminen ja digitaalisen liiketoiminnan ammattilaiseksi kasvaminen Digital Excellence Academyssa? Haku ohjelmaan on käynnissä nyt! Jätä hakemuksesi pian, sillä haastattelut aloitetaan heti ja paikat täytetään sen mukaan, kun sopivia osaajia löytyy. Hakuaika päättyy 28.5.2017.
Hae mukaan Digital Excellence Academyyn »