Työnhakijan kannattaa aina huolehtia siitä, että LinkedIn-profiili on ajantasalla. Hyvä profiili toimii ansioluettelona ja kiinnittää rekrytoijan huomion.
LinkedIn on työelämään keskittynyt sosiaalinen media, jolla on tällä hetkellä noin 1,2 miljoonaa käyttäjää Suomessa.
Se onkin erinomainen kanava verkostoitumiseen, työnhakuun ja oman ammattitaidon osoittamiseen. Parhaassa tapauksessa rekrytoija tai headhunter löytää profiilisi etsiessään kaltaistasi osaajaa – näin voit napata uuden työpaikan ilman, että se on avoimessa haussa!
Profiilista on kuitenkin hyötyä myös silloin, kun et ole alalla, jossa käytettäisiin suorahakua. Monessa rekrytoinnissa ansioluettelon voi korvata LinkedIn-profiililla, jolloin säästät aikaa – ja hyvän profiilin avulla myös erotut joukosta.
Tärkeintä on siis rakentaa hyvä profiili, joka kertoo kattavasti osaamisestasi. Lue tästä artikkelista, miten rakennat houkuttelevan LinkedIn-profiilin, joka ei jää rekrytoijalta tai headhunterilta huomaamatta.
Katso LinkedIn-vinkit myös videolta:
LinkedIn-profiilin kieli
LinkedInissä hakuja tehdään pääasiassa englannin kielellä, ja siksi profiilistasi on hyvä löytyä tärkeimmät tiedot ja avainsanat englanniksi. Englannin kieltä on syytä suosia etenkin silloin, jos toivot saavasi yhteydenottoja rekrytoijilta.
Voit halutessasi käyttää profiilissasi englannin lisäksi tai ainoastaan myös suomen kieltä. Suomeksi voit kenties rakentaa profiilisi teksteistä persoonallisemmat ja erottuvammat suomenkielisen yleisön silmissä. Silloin huomion herättäminen saattaa kuitenkin vaatia enemmän omaa aktiivisuutta esimerkiksi postaamalla alaasi liittyvistä aiheista.
Jos työskentelet pääasiassa suomen kielellä, etkä odota aktiivisesti headhunterien yhteydenottoja, voi suomenkielinen profiili toimia hyvin. Voit myös lisätä halutessasi englanninkielisiä avainsanoja teksteihisi.
LinkedInistä on tulossa suomenkielinen versio, jonka myötä englannin käyttämisestä tulee vähemmän välttämätöntä.
Intro- ja esittely
Intro- ja esittelyosiolla on tarkoitus herättää profiilissasi vierailevan henkilön mielenkiinto. Sen pitää siis olla informatiivinen, mielenkiintoinen ja sellainen, että vierailija haluaa jatkaa lukemista pidemmälle.
Headline-osio näkyy LinkedInissä nimesi yhteydessä myös profiilin ulkopuolella, eli sen on hyvä kuvata nasevasti osaamistasi.
About-osiossa voit kertoa osaamisestasi laveammin, mutta pysyttele edelleen tärkeimmissä taidoissasi ja osaamisessasi. Älä epäröi tuoda esiin persoonaasi, sillä sen avulla voit jäädä paremmin mieleen.
Hyödynnä luettavuuden helpottamiseksi listoja tai vaikka sopivia emojeja.
Profiili- ja kansikuva
LinkedIn-profiilikuvaksi kannattaa valita kasvokuva, josta erotut selvästi. Hyvä kuva on tarkka ja viestii ammattitaitoa. Katso kuvan valinnan tai ottamisen tueksi vinkit CV-kuvan ottamiseen.
LinkedIniin kannattaa lisätä myös kansikuva. Valitse kansikuvaksi visuaalisesti miellyttävä kuva, joka kuvaa sinua tai mielenkiinnon kohteitasi.
Koulutus ja työkokemus
Koulutus- ja työkokemusosiota on hyvä päivittää aktiivisesti aina, kun niihin on jotain lisättävää. Näin LinkedIn-profiilisi toimii aina ajantasalla olevana ansioluettelona, jonka avulla töiden hakeminen käy nopeasti.
Kerro koulutuksestasi ja työkokemuksestasi informatiivisesti, mutta napakasti. Jos et ole varma, mitä sanoja tai sanamuotoja kannattaa käyttää, voit kurkistaa jonkun samalla alalla työskentelevän profiiliin ja katsoa mallia tekstin rakentamiseen.
Älä tyydy kertomaan vain titteliä ja työnantajaa, vaan avaa työkokemustasi ja koulutustasi myös yksityiskohtaisesti. Älä ole liian vaatimaton, vaan anna osaamisesi loistaa – ja muista käyttää sopivia avainsanoja.
Taidot
Listaa rohkeasti skills-kohtaan kaikki taidot, jotka sinulta löytyvät ja joista on työelämässä hyötyä. Listaa ohjelmistot, joita olet käyttänyt ja mahdolliset taitosi esimerkiksi viestinnästä, myynnistä, asiakaspalvelusta tai sisällöntuotannosta. Myös tiimityö tai johtaminen ovat taitoja, jotka kannattaa lisätä listaan.
Muista myös kertoa rehellisesti kielitaidostasi.
Julkinen profiili
LinkedInissä yksityinen profiili on harvalle tarpeen. Varmista siis, että profiilisi on julkinen, jotta sinut voidaan löytää ja taitoihisi pääsee tutustumaan.
Jos haluat nähdä, kuka profiiiliasi on käynyt katsomassa, myös sinun käyntisi toisten profiileissa ovat avoimesti nähtävissä. Etenkin työnhakijan on hyödyllistä nähdä, minkä alan asiantuntijat ovat olleet kiinnostuneita profiilista.
LinkedIn-postaukset
LinkedIn ei ole pelkkä CV-pankki vaan myös sosiaalinen media. Parhaiten se toimiikin hyödyksesi, kun valjastat myös sosiaalisen ulottuvuuden käyttöösi.
Ilmapiiri LinkedInissä on kannustava, joten keskustelujen avaaminen tai niihin osallistuminen onnistuu matalalla kynnyksellä.
Jos omien ajatusten postaaminen jännittää, voit tutustua LinkedInin keskustelukulttuuriin aluksi seuraamalla ja kommentoimalla muiden päivityksiä. Myös omien postauksien tekeminen kannattaa – niiden avulla voit kertoa asiantuntemuksestasi ja kasvattaa verkostoasi.
Lue vinkkejä ja katso esimerkkejä hyvän LinkedIn-postauksen kirjoittamiseen täältä.
Tiesitkö, että voit seurata työpaikkailmoituksia myös LinkedInissä? Löydät palvelusta seuraavat sivut, joihin päivittyy kyseisten alojen avoimia työpaikkoja:
IT- ja ohjelmistoala
Media- ja viestintäala
Myynti ja markkinointi
Startup-yritykset
Rahoitus ja taloushallinto
Rekrytointi ja henkilöstöala
Johtotason työtehtävät
Opiskelijat ja vastavalmistuneet
Juridiikka
Lue myös:
Älä sorru yleisiin LinkedIn-mokiin – 5 helppoa korjausliikettä, joilla kohennat profiiliasi hetkessä
Tiesitkö nämä? 10 LinkedIn-sääntöä, jotka jokaisen kannattaa muistaa
7 vinkkiä LinkedInin tuottavampaan käyttöön – toimitko jo näin?