Oletko koskaan miettinyt millaista on työskennellä elokuvien parissa? Tai oletko peräti haaveillut työpaikasta elokuva-alalla? Lue, miten tehtiin Napapiirin Sankarit 2.
Tämä artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä StaffPointin kanssa, joka on yksi Napapiirin sankarit 2 -elokuvan yhteistyökumppaneista. StaffPoint on suomalainen henkilöstöalan yritys, joka tuottaa henkilöstö- ja rekrytointipalveluja, valmennuspalveluja sekä HR-ohjelmistoja.
Yrityksille » Työnhakijoille »
Duunitori pääsi kurkistamaan elokuvien ja elokuva-avustajien rekrytoinnin maailmaan ja selvittämään, miten Napapiirin Sankarit 2 -elokuvan avustajia rekrytoitiin. Haastattelimme elokuvassa avustanutta Janna Lehikoista sekä kysyimme myös Staffpointin rekrytoijilta, millaista oli rekrytoida elokuvaan.
Miten elokuvaan pääsee avustajaksi?
StaffPoint oli mukana Napapiirin Sankarit 2 -elokuvan esituotantovaiheessa kun elokuvaan rekrytoitiin avustajia. Avustajien rekrytointiprosessi lähti käyntiin suunnittelusta: StaffPoint kartoitti tuotantoyhtiön kanssa, minkälaisia avustajia elokuvaan haluttiin. Tämän jälkeen selvitettiin parhaat hakukanavat. Napapiirin Sankarit 2 -elokuvan rekrytoinneissa pyrittiin hyödyntämään mahdollisimman paljon sosiaalista mediaa.
"Rekrytointiprosessi osoittautui äärimmäisen antoisaksi", kertoo Markkinointijohtaja Johanna Ylitalo StaffPointilta. Rekrytointi toteutettiin videohaastatteluiden avulla: "hakijoiden tuli vastata kolmeen ennalta sovittuun kysymykseen videon muodossa." Hakijoita oli paljon, ja StaffPoint saikin runsaan määrän todella hyviä ja hauskoja videopätkiä arvioitavakseen.
"Eniten elokuvaan rekrytoiminen erosi tavallisista rekrytoinneista siinä, että tässä rekrytoinnissa pääasiassa olivat hakijan taidot kameran edessä", Ylitalo kertoo. Lähetetyistä videoista parhaat valittiin jatkoon, ja nämä videot käytiin läpi tuotantoyhtiön kanssa. Lopuksi henkilöt vielä haastateltiin.
Yksi valkokankaalle päässeistä oli StaffPointin palveluksessa kuvausten aikaan työskennellyt Janna Lehikoinen, joka erottui videohakemuksellaan joukosta edukseen luontevan esiintymisensä vuoksi.
Kuvauspäivänä Lehikoisen matka kameran eteen alkoi aamujunalla Helsingistä, elokuva kun kuvattiin nimensä mukaisesti pohjoisessa. Lehikoinen kertoo, että hänellä ei ollut sen suurempia odotuksia kuvausten suhteen, ja eniten tilanteessa yllättikin se, kuinka vähän tietoa kuvauksista oli saatavilla etukäteen. Sen verran hän tiesi, että tulee esiintymään baarikohtauksessa.
"Kuvauspaikalla alun hämmennys hälveni ja avustajille annettiin hyvin selkeät ohjeet siitä, miten toimia", Lehikoinen kertoo. "Kannattaa varautua odottelemaan, sillä lyhyen kohtauksenkin kuvaaminen saattaa kestää tunteja."
Lehikoinen esiintyy elokuvassa baarikohtauksen taustalla ja hän vahvistaakin, että hänen ollessaan kuvauksissa muutamaa kohtausta kuvattiin koko ilta. Moni ei välttämättä tule ajatelleeksi, että esimerkiksi jotta elokuvan kohtaukseen saadaan eri kuvakulmia, tulee kohtaus kuvata moneen otteeseen. Yksittäisen kohtauksen perusteella ei Lehikoisen mukaan saanut esimerkiksi elokuvan juonesta mitään käsitystä.
Isot elokuvatuotannot työllistävät monien alojen ammattilaisia
Elokuvan tekeminen lähtee usein ideasta, joka jalostetaan edelleen käsikirjoitukseksi. Tuotanto on pitkä prosessi, joka koostuu kolmesta vaiheesta: esituotannosta, varsinaisesta tuotannosta eli kuvauksista ja jälkituotannosta. Käsikirjoitusvaiheen lisäksi esituotantoon kuuluvat muut kuvauksia edeltävät toimenpiteet, kuten rahoituksen hankkiminen, kuvauspaikkojen etsiminen sekä näyttelijöiden, avustajien ja muiden työntekijöiden rekrytoiminen.
Se, monta ihmistä yhden elokuvan tekeminen työllistää riippuu useimmiten tuotannon koosta. Pienen budjetin elokuvat tehdään pienellä porukalla; isommat elokuvatuotannot taas työllistävät paljon eri alojen ammattilaisia. Elokuvatuotannon perustan muodostavat tuottaja, ohjaaja ja käsikirjoittaja. Tuottaja vastaa elokuvatuotannon toteutuksesta, hän hoitaa taloudellisen puolen, valvoo tuotantoa ja palkkaa muut tekijät. Kuten yllä mainittiin, käsikirjoittaja tekee elokuvan käsikirjoituksen, joka toimii ikäänkuin elokuvan pohjapiirroksena. Ohjaajalla on päävastuu luovasta puolesta ja ohjaaja osallistuukin moniin tuotannon vaiheisiin aina esituotannosta jälkituotantoon asti. Osassa projekteista sama henkilö voi olla useammassakin roolissa. Näyttelijöillä on näkyvin osa elokuvissa ja myös avustajat ovat tärkeitä elokuvan tunnelman luomisessa.
Yllämainittujen henkilöiden lisäksi elokuvatuotantojen parissa työskentelee lukuisia muita ammattilaisia, kuten kuvaajia, äänittäjiä, lavastajia, maskeeraajia, puvustajia, säveltäjiä, ohjaajan oikeana kätenä toimivia apulaisohjaajia, kuvaussihteereitä… lista on pitkä. Elokuva-alan ammattilaisten lisäksi tuotannot työllistävät myös muiden alojen ammattilaisia, kuten kuvausten ruokapuolesta huolehtivaa catering-henkilöstöä, kuljetusalan ammattilaisia sekä mahdollisia turvallisuusalan ammattilaisia.
Tyypilliset elokuvakuvaukset kestävät muutaman kuukauden ja ne ovat vain pieni osa koko tuotannossa, sillä esimerkiksi esituotantovaihe voi hyvin kestää jopa vuosia. Kuvaukset etenevät yleensä hyvin järjestelmällisesti, sillä kuvaaminen on kallista. Jälkituotannolla viitataan kaikkeen siihen, mitä tapahtuu kuvausten päätyttyä. Esimerkiksi elokuvan leikkaaminen, editointi ja erikoistehosteiden lisääminen ovat jälkituotantoa.
Näin voit päästä elokuvaan töihin
Reittejä niin kameran eteen kuin taaksekin on monia. Suomessa voi kouluttautua elokuva-alalle esimerkiksi ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa ja myös monet kansanopistot tarjoavat elokuva-alan kursseja. Avustajilta ei useimmitenkaan vaadita koulutusta eikä välttämättä edes kokemusta, tärkeintä on olla luonteva kameran edessä. Lehikoinen uskoo, että hänen valintaansa edesauttoi hänen taustansa; hän on harrastanut näyttelemistä pitkään ja osasikin taustansa ansiosta esiintyä hakuvideollaan luontevasti. Lisäksi hän oli tehnyt kandintyönsä ensimmäiseen elokuvaan liittyen.
Napapiirin Sankarit 2 -elokuvan avustajarekrytoinneissa eniten valintoihin vaikutti se, minkälaisia persoonia elokuvaan haettiin. "Jatkoon pääsivät parhaat ja eniten positiivista energiaa huokuneet videot", StaffPointilta kerrotaan.
Lehikoisen mukaan kokemus oli hyvin antoisa ja hän suositteleekin avustajaksi lähtemistä kaikille elokuvan teosta kiinnostuneille. "Parasta kuvauksissa oli se, että kuvauksissa pääsi konkreettisesti näkemään miten elokuvaa kokonaisuutena tehdään – ja tietty bongaamaan julkkiksia!" Lehikoinen hehkuttaa.
Tutustu StaffPointiin!
Yrityksille » Työnhakijoille »
Artikkelin kuvat: Jolle Onnismaa © 2015 Yellow Film & TV
Lue myös
- Yhä useampi sovittaa työt oman elämänsä ympärille, ei toisinpäin – tutustuimme tämän mahdollistajiin
- Ravintola-alan osaaja – Kaipaatko monipuolista työnantajaa, joka mahdollistaa joustavan ja vapaan elämäntyylin?
- Hotelli- tai ravintola-alan esimies – tämä on sinulle: matkalippusi kohti unelmiesi työtä!