Yrittäjän työttömyyskassa – mitä hyötyä siitä on? Milloin yrittäjä edes on työtön? Kysyimme ja SYT:n kassanjohtaja vastasi.
Jos yrittäjä jää työttömäksi, toimeentuloa saa joko työmarkkinatuen tai työttömyyspäivärahan muodossa. Jälkimmäinen voi olla ansiopäivärahaa tai peruspäivärahaa.
Kela maksaa työttömälle perusturvaa eli peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea. Se on noin 696 euroa kuukaudessa. Tämän lisäksi voi saada toimeentulotukea sekä esimerkiksi asumistukea.
Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassan eli SYT:n kassanjohtaja Merja Jokinen vastaa kuuteen kysymykseen kassasta.
Lue myös lisää yrittäjän eläkkeestä täältä.
Yrittäjän on tärkeää olla perillä myös vakuutuksista. Lue niistä lisää täältä.
1. Miksi yrittäjän työttömyyskassa kannattaa?
Työttömyyskassassa vakuutettuna olevalle työttömyyspäiväraha maksetaan ansiopäivärahana. Työttömyyskassan jäsenyys on ainoa tapa vaikuttaa mahdollisen työttömyyskorvauksen suuruuteen.
Yrittäjän työttömyyskassaan kuuluminen on suhteellisen edullinen tapa henkilökohtaiseen riskienhallintaan, jos yritystoiminta syystä tai toisesta päättyy.
SYT:n maksama ansiosidonnainen päiväraha on jo vähimmäistasolla noin 863,65 euroa kuukaudessa. Lisäksi ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha kerryttää lähtökohtaisesti eläkettä 1,5 prosenttia alimpaan eläkeikään saakka. Kelan maksamista työttömyysetuuksista ei kerry eläkettä.
2. Miten yrittäjän ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha määritellään?
Pääsääntöisesti se määritellään sen vakuutustason perusteella, jonka mukaan yrittäjä on vakuuttanut itsensä kassassa 15 kuukauden ajan ennen työttömyyttä. Kassaan valittu vakuutustaso ei saa olla suurempi kuin YELin työtulo.
3. Kuka voi liittyä?
Yrittäjän työttömyyskassaan voi liittyä yhtiömuodosta riippumatta, jos toimii yrittäjänä ja YELin työtulo on vähintään 12 816 euroa.
Työttömyysturvassa yrittäjiä ovat YEL- ja MYEL -vakuutettujen yrittäjien lisäksi tietyin edellytyksin yrityksessä työskentelevät TyEL-vakuutetut yrityksen osaomistajat sekä yrittäjän perheenjäsenet.
Työttömyysturvassa yrittäjiksi luetaan myös henkilöt, jotka tekevät ansiotyötä olematta työ- tai virkasuhteessa. Näihin lukeutuvat muun muassa freelancerit ja laskutusyhteisöjen kautta työtä tekevät kevytyrittäjät.
4. Kun siirtyy palkansaajasta yrittäjäksi, kuinka prosessi etenee ja mitä suoja-aika tarkoittaa?
Palkansaajakassan jäsenellä, joka on täyttänyt palkansaajan 26 viikon työssäoloehdon, on mahdollisuus katkeamattomaan työttömyysturvaan, jos hän siirtyy yrittäjäkassaan kolmen kuukauden kuluessa yritystoiminnan aloittamisesta lähtien. Liittymisen pitää tapahtua kuukauden sisällä edellisestä kassasta eroamisesta.
Yrittäjäksi siirtyvän kannattaa liittyä SYT-kassaan heti yritystoiminnan alkaessa. Näin yrittäjän työssäoloehto alkaa kertyä heti ja voi saada ansiosidonnaista työttömyysturvaa SYT-kassasta jo 15 kuukauden kuluttua, jos jää tuolloin työttömäksi.
Palkansaajasta yrittäjäksi siirtyvällä on yleensä niin sanottu jälkisuojaoikeus. Tämä tarkoittaa oikeutta saada päivärahaa yrittäjyyttä edeltäneen palkkatulon perusteella, jos yritystoiminta lopetetaan jälkisuoja-ajan kuluessa. Jälkisuoja alkaa kulua yritystoiminnan alkamispäivästä.
Jälkisuoja-aika on yleensä 18 kuukautta, mutta kuitenkin korkeintaan siihen saakka kunnes yrittäjän 15 kuukauden työssäoloehto yrittäjän työttömyyskassan jäsenyysaikana on täyttynyt. Oikeus palkansaajaperusteiseen päivärahaan päättyy yrittäjän työssäoloehdon täytyttyä.
5. Milloin yrittäjä on oikeutettu päivärahaan?
Jos hänen yritystoiminta on kokonaan lopetettu tai hänen oma työllistymisensä yrityksessä on päättynyt. Yritystoiminnan lopettaminen tapahtuu yrityksen poistamisella ennakkoperintä- ja arvonlisäverorekistereistä ja lopettamalla YELin maksaminen. Yritystä ei enää tarvitse poistaa kaupparekisteristä.
Päivärahaa saadakseen on ilmoittauduttava työnhakijaksi TE-toimistoon, jossa tutkitaan yritystoiminnan tai työllistymisen päättyminen.
Ansiopäivärahaan on oikeus työttömyyskassan jäsenellä, joka on ollut vakuutettuna vähintään 15 edellistä kuukautta ja vakuutettuna ollessaan on täyttänyt yrittäjän työssäoloehdon eli on työskennellyt edellisten 48 kuukauden aikana yhteensä 15 kuukautta yrittäjänä.
6. Kuinka paljon yrittäjän työttömyyskassa maksaa?
Yrittäjäkassan jäsenmaksu on kalliimpi palkansaajakassoihin verrattuna, erilaisesta rahoituspohjasta johtuen. SYT:n jäsenmaksun riippuu kassaan valitusta YEL-työtulosta. Alimmillaan jäsenmaksu on alle 13 euroa kuukaudessa.
Jäsenmaksu on vähennyskelpoinen henkilökohtaisessa verotuksessa.
Ota haltuun myös aloittavan yrittäjän muistilista.
Jatka Yrittäjän oppaan lukemista tästä – ja yritä jo!
Lue myös: