Yrittäjän opas

Yrittäjän hyvinvointi

Osio 5/6
Yrittäjän hyvinvointi

Noin puolet yrittäjistä kärsivät haasteista jaksamisensa kanssa. Yrittäjän hyvinvoinnin kivijalat kannattaa ottaa haltuun heti alusta, jotta lento ei lopu lyhyeen.

Suomen Yrittäjien Yrittäjägallupin mukaan useampi kuin joka kymmenes yrittäjä on vaarassa palaa loppuun eli on jatkuvasti ylirasittunut tai lähellä loppuun palamista.

Haasteita on erityisesti pienyrittäjillä. Syyksi MIELI Suomen Mielenterveys ry:n yrittäjien hyvinvointikillan suunnittelija Paula Noresvuo epäilee sitä, että yksinyrittäjät kantavat itse kaikki yrityksensä riskit. Lisäksi työpäivät venyvät eikä palautumiselle jää riittävästi aikaa. Tasapainon löytäminen yrittämisen ja muun elämän välillä voi olla vaikeaa.

Myös yllättävät kriisit, kuten oma tai läheisen sairastuminen tai yrityksen huono taloudellinen tilanne horjuttavat hyvinvointia.

”Kaikkeen ei voi varautua. Tärkeää on miettiä etukäteen kauhuskenaariot ja se, kuinka toimia, jos tilanne osuu kohdalle.”

Älä tee tätä virhettä – paina rohkeasti jarrua!

Ylikuormitus oireilee esimerkiksi päänsärkynä, uniongelmina, kipuina ja kolotuksina, itkuherkkyytenä, ärtyisyytenä ja ailahtelevuutena. Ajatukset alkavat kiertää kehää.

”Moni tunnistaa oireensa, muttei välttämättä reagoi merkkeihin.Moni yrittäjää jatkaa oireista huolimatta samaan tahtiin. Se on kuin rikkoisi autosta punaisena välkkyvän varoitusvalon ja jatkaisi vain ajamista”, Noresvuo sanoo.

Elimistö kestää kovaakin painetta mutta ei loputtomiin. Pitäisi rohkeasti pysähtyä pohtimaan, mitkä ovat omaa hyvinvointia lisääviä ja suojaavia, ja mitkä puolestaan sitä madaltavia tekijöitä.

”Olennaisin asia on miettiä, mikä elämässä on tärkeintä. Yritys on vain työ, ei yhtä kuin sinä. Joskus yrittäjyys on hyvin syvällä identiteetissä, mutta yrittäjällä on muitakin rooleja: hän voi olla vanhempi, ystävä, puoliso, lapsi. Mitä enemmän elämässä on kiinnekohtia, sitä parempi turvaverkko on.”

Ja kuten lentokoneen turvaohjeissa: laita happinaamari aina ensin omille kasvoille. Yrittäjän hyvinvointi näkyy niin yrityksen kuin läheisten hyvinvoinnissa. 

Kaikki riippuu omasta jaksamisestasi.

10 x yrittäjän hyvinvointi

Puhu

Hae apua heti, kun huomaat ensimmäiset hälytysmerkit. Älä jää sinnittelemään ja odottamaan, että huomenna kaikki olisi paremmin. Puhu jollekin – ammattilaiselle, läheiselle tai toiselle yrittäjälle.

Nuku

Kiireessä yöunen pituudesta tulee helposti napsittua. Se on kuin eläisi velaksi. Väsymystä saattaa myös alkaa lääkitä alkoholilla ja se huonontaa entisestään unen laatua. Tarvitsemme unta 7-9 tuntia yössä. Jo joka viides suomalainen kärsii pitkittyneestä uniongelmasta. Yleisimpiä unihäiriöitä ovat unettomuus ja herkkäunisuus. Jos et saa tarpeeksi laadukasta unta, et jaksa yrittää. Hakeudu siis riittävän ajoissa lääkäriin.

Syö

Työn imussa unohtaa helposti syödä, mutta nälkäisenä väsähtää. Syö siis säännöllisesti ravitsevaa, terveellistä ruokaa. Syömällä voit myös tauottaa arkea ja antaa itsellesi arvokkaita palautumishetkiä pitkin päivää.

Liiku

Löydä itsellesi sopiva liikuntamuoto – käy kävelyllä, liiku luonnossa, nosta punttia. Liikunta auttaa pääsemään irti töistä, tukee henkistä jaksamista ja ylläpitää työkuntoa.

Jos tarvitset apua jaksamisesi kanssa, tutustu näihin ja näihin palveluihin.

Näe ihmisiä

Huolehdi, että sinulla on tärkeitä ihmisiä ympärilläsi. Älä anna yrittäjyyden viedä heitä pois, vaan järjestä heille aikaa. Tutustu muihin yrittäjiin, jotta saat vertaiskokemuksia – ja tukea.

Jos kaipaat vertaiskokemuksia ja -tukea muilta yrittäjiltä, tutustu näihin palveluihin.

Palautuminen ja tauot

Varmista, että sinulla on riittävästi aikaa palautua. Järjestä omaa aikaa ja käy harrastamassa. Pidä työpäivän aikana mikrotaukoja, jotta aivot pysyvät vireinä. Kokeile esimerkiksi pomodoro-tekniikkaa: työskentele yhteen tehtävään keskittyen 25 minuuttia. Pidä viiden minuutin tauko. Toista neljä kertaa ja pidä 20 minuutin tauko.

”Yrittäjä on usein innostunut työstään, ja työssä on kova imu. Mutta jos ei pidä taukoja, lento voi loppua hyvinkin lyhyeen”, Noresvuo muistuttaa.

Mindfulness eli tietoisuustaidot 

Tietoisuustaidot auttavat nauttimaan nykyhetkestä ja toimimaan vaikeissa tilanteissa. Voit aloittaa harjoittelun hengityksestä. Pysähdy, sulje silmäsi ja keskity hengittämiseen minuutin ajan. 

Töiden suunnittelu

Hallitsetko aikaasi vai sammutatko vain tulipaloja? Jaa työsi neljään kategoriaan: tärkeät ja kiireelliset, tärkeät ja ei kiireelliset, kiireelliset ja tärkeät, kiireelliset ja ei tärkeät.

”Usein tehdään vain kiireellisiä ja varsinkin tuo tärkeät ja ei kiireelliset -lokero tulee skipattua, vaikka siihen kuuluvat esimerkiksi suunnittelu ja oma vapaa-aika”, Noresvuo sanoo.

Lue lisää: Eisenhowerin matriisi – Tällä yksinkertaisella metodilla teet priorisoinnista helpompaa ja vähennät stressiä

Pidä vapaata

Kiireessä skipataan vapaapäivät. Epävarmuus saa ahmimaan liikaa töitä. Tällainen ei ole kovin kauaskantoista. Mitä kiireisempi olet, sitä enemmän vapaa-ajan merkitys korostuu. Laita lomat etukäteen kalenteriin ja pidä niistä kiinni.

Huolehdi taloudellista tasapainosta

Suomen Yrittäjien tekemän kyselyn mukaan 48 prosenttia vastanneista ansaitsee kuukaudessa alle 2 000 euroa. Tulisitko sinä sillä summalla toimeen?

Ennen yrityksen perustamista on tärkeää suunnitella yrityksen talous,  tehdä tarvittavat laskelmat mahdollisimman tarkkaan ja laskea yrityksen kannattavuus.

Jos yritykselläsi on taloudellisia haasteita, täältä voit saada apua.

Lähde: Suomen Yrittäjät, Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäkysely

  • Täältä voit saada apua ja tukea jaksamiseen.
  • Suomen Vertaisyrittäjät ry:n vertaispuhelin auttaa kriisitilanteissa. Vertaispuhelimennumero on 045 250 3366. Päivystysajat ovat maanantaisin, keskiviikkoisin, perjantaisin klo 17.00-19.00.
  • Jos haluat kuulla muiden yrittäjien haasteista jaksamisen kanssa ja selviytymiskeinoista, tutustu yrittäjille tarkoitettuun Mieli-podcastiin.

Jatka Yrittäjän oppaan lukemista tästä – ja yritä jo!


Jaa sivu:

Vinkki työnhakijalle

Pysy ajantasalla ja tilaa uutiskirjeemme. Ajankohtaisia uutisia, blogitekstejä, vinkkejä työnhakuun ja työelämään.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Uusi suosikki lisätty!

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Suosikit täynnä!

Rekisteröidy, niin voit tallentaa lisää suosikkeja ja palata niihin vielä myöhemmin.