Miten pysyä normaalissa työtahdissa silloin, kun työtä tehdään kotoa käsin? Missä menee työnteon ja vapaa-ajan raja ja pitääkö etätöissä puhelimeen olla valmis vastaamaan kellon ympäri? Kaksi eri tavoin etätyöhön suhtautuvaa tekijää kertovat kokemuksensa. Artikkeli on osa 10-osaista "etätyö ja uudenlaiset työolosuhteet" -artikkelisarjaa.
Viestintävälineiden ja teknologian kehittyessä myös työskentelytavat monipuolistuvat. Etenkin itsenäisen työskentelyn mahdollistavat organisaatiot pystyvät tarjoamaan työpisteestä riippumattomia työtehtäviä, jolloin omaa työtä on mahdollista toteuttaa omavalintaisesta työpisteestä, joko kotoa tai yrityksen eri toimipisteistä. Erilaisten tutkimusten mukaan Suomen katsotaan olevan yksi Euroopan kärkimaista etätyösovelluksissa. Aina 90-luvun lopusta vuoteen 2008 on etätyön tekeminen seitsenkertaistanut kotimaassamme. Vuonna 2013 etätyöntekijöitä oli Suomessa liki 30% palkansaajista.
Etätyö katsotaan kiinteästä työajasta riippumattomaksi työksi. Näissä tapauksissa työnantajalle raportoidaan joko tunti- tai projektikohtaisesti.
Mahdollisuudet luovat lisää mahdollisuuksia
Juha, 35, diplomi-insinööri, rakennesuunnittelija:
"Teen työtäni jaetusti niin toimistolta kuin kotoakin käsin. Kotona työskentelen kaksi päivää viikosta. Aloitan kotoa käsin tehtävän työpäivän samaan aikaan kuin toimistollakin aloittaisin, eli kello kahdeksalta. On hyvin tärkeää pitää työajasta kiinni myös kotoa työskennellessä, vaikka kuinka tekisi mieli nukkua hieman pidempään tai lähteä ulos. Minä pidän kiinni tarkasta työajasta, jotta osaisin myös lopettaa työpäiväni ajoissa.
Olen huomannut, että kotoa tehtävät työpäivät ovat aavistuksen verran tuotteliaampia kuin toimistolla työskennellessäni. Minun ohjeeni on, että myös kotoa työskennellessä pitäisi asettaa itselleen sama työaika kuin niillä, jotka tekevät töitä toimistolta käsin. Näin olet tavoitettavissa työajan puitteissa, mikäli sinulta tarvitaan ohjeistusta. Tällä tavalla en myöskään tee töitä enää iltaisin, vaan lopetan työnteon samaan aikaan kuin normaalinakin työpäivänä.
En myöskään vastaa iltaisin työpuheluihin, ellei kyseessä ole hätätapaus. Mielestäni on tärkeää pitää kiinni omista linjauksistaan, silläkin uhalla, että vaikuttaisi hieman takakireältä. Muussa tapauksessa työnteon ja vapaa-ajan rajapinta sekoittuu ja työpäivät venyvät liian pitkiksi."
Etätöissä on vapautta ja vastuuta
Marja, 26, freelancer:
"Työskentelen kokopäiväisenä etätyöntekijänä, vaihtelevissa paikoissa. Työllistän itseni, joten tämän puitteissa myös määritän omat työaikani. En pidä itselläni tarkkoja työaikoja vaan teen päivittäin töitä kunkin päivän fiiliksen mukaan. Pidän vapaudesta ja siitä, että voin halutessani nukkua pidempään.
Vapaus tuottaa kuitenkin myös ongelmia työaikajärjestelyihini. Koska jokaiselle työtehtävälle on oma määräaikansa, ei työntekoa voi lopettaa vaikka tunnit menisivätkin niin sanotusti täyteen. Tämän vuoksi työskentelen usein myös viikonloppuisin.
Vapaampi tyyli ei välttämättä sovi kaikille. Työpäiväni venyvät usein todella pitkiksi, ja olen oikeastaan koko ajan pienessä vireystilassa. Jos illalla avaan koneen tarkastaakseni jotakin, saattaa työnteko venyä myöhään yöhön asti. En koskaan merkitse työtuntejani tai seuraa niitä, joten näissä tapauksissa minun tulee seurata omaa jaksamistani ennemminkin vointiani kuunnellen. Keskittyessään johonkin työtehtävään saattavat tunnit kulua hyvinkin nopeasti, eikä itse välttämättä edes huomaa tekevänsä pitkää päivää.
Olen asiakkailleni tavoitettavissa myös iltaisin, ja nykyisin puhelin tuntuu soivankin entistä enemmän myös ilta-aikaan. Viikonloppuisin pyrin välttämään puhelimeen vastaamista."
Juha-Matti, 41, yrittäjä, 13 työntekijää:
"Yrityksellämme on konttori, joka tarjoaa kaikille työntekijöillemme hyvät puitteet työskentelyyn. Koska työmme luonne tarjoaa paljon sijaa myös itsenäiselle työskentelylle, olemme pitäneet linjanamme myös sen, että työntekijämme voivat halutessaan tehdä työtä toisinaan myös etänä. Uskon, että etenkin luovassa työskentelyssä tämä tarjoaa hyviä mahdollisuuksia. Varsinkin kirjoitustyöhön panostavat työntekijät saavat usein enemmän aikaiseksi silloin, kun saavat työlleen kunnollisen työrauhan. Toimisto-oloissa tämä ei aina ole itseisarvo. Toisinaan myös pidemmän matkan takaa tulevat työntekijät saavat todistettavasti enemmän aikaiseksi silloin, kun työmatkoihin ei kulu liikaa aikaa.
Minun mielestäni työntekijän ei tarvitse vastata iltaisin puhelimeen. Näissä asioissa toivon toki myös joustavuutta ja ymmärrystä – toisinaan kohtaamme yllättäviä tilanteita, joissa tarvitaan eri osaajien apua tai neuvoja lyhyelläkin varoitusajalla. Itse suosin kuitenkin iltaisin ennemminkin sähköpostin käyttöä, tai kiiretilanteessa mieluummin tekstiviestiä kuin puhelinta."
Vinkit etätyöhön:
- Työaika. Määritä itsellesi selkeä työaika myös silloin, kun teet työtä itsenäisesti.
- Tauot. Muista tauottaa työpäiväsi. Vaikka työnteko veisi imuunsa, on taukojen pitäminen jaksamisen kannalta oleellista.
- Pidä kirjaa töistäsi. Listaa ylös päivän aikana täytetyt työtehtävät. Näin etätyöskentelyn seuraaminen on helpompaa niin itsellesi kuin esimiehillesi.
- Kommunikoi. Ole tavoitettavissa ja pidä yhteyttä myös muuhun työyhteisöön. Kysy ja pyydä apua.
Saatat olla kiinnostunut seuraavista artikkeleista:
Vaikea vuosi: Palkkatyöstä freelanceriksi
Hyppy tuntemattomaan – miten oivaltaa uusi ala?
Uutena työyhteisössä – 6 vinkkiä, miten tutustut helposti uusiin työkavereihin
Kaikki uusiksi – työn perässä uuteen kaupunkiin
Mistä motivaatiota etätyöskentelyyn? Lue etätyöläisten niksit
Yksinäisenä töissä – kuinka etätyöntekijä pysyy sosiaalisena?
Monta rautaa tulessa – miten hallita monta eri työtä ja tehtävää samanaikaisesti?