Kaukokiidon rekat ovat varmasti autoilijalle tuttu näky Suomen moottori- ja maanteillä. Harva kuitenkaan tietää, että tavaran- ja tiedonkuljettajana tunnettu yhtiö kätkee sisäänsä myös isohkon digitalisaatioyksikön – ja on yksi logistiikka-alan digitalisaation edelläkävijöistä. Kysyimme Katrilta, Ari-Pekalta ja Samulilta, millainen työpaikka Kaukokiito on alan kokeneille ammattilaisille.
Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelun pohjalta kaupallisessa yhteistyössä Kaukokiidon kanssa.
Tutustu uramahdollisuuksiin Kaukokiidon digitalisaatiotiimissä »
Tätä kaikkea Kaukokiidon digitalisaatioyksikön työpöydältä löytyy
Kaukokiidon ICT:tä ja kehitystä johtaa Samuli Toivonen, joka päätyi yritykseen pari vuotta sitten ohjelmisto- ja puhelinkehityksen puolelta. Nykyisessä työssään hän pitää erityisesti siitä, että siinä pääsee todella vaikuttamaan digitalisaation murrokseen ja logistiikka-alan tulevaisuuteen.
”En istu etäällä jossain osaa ketjua, vaan pääsen itse tekemään ja vaikuttamaan tavoitteisiin, visioon ja toteutukseen. Verrattuna aiempiin ICT-työpaikkoihin muilla aloilla, tässä työssä oman työn jäljen näkee omien kollegoiden ja asiakkaiden kanssa välittömästi”, Samuli kertoo.
Digitalisaatioyksikön tekemisen keskiössä on asiakaskokemus. Tavoitteena on luoda digitaalisten ratkaisujen avulla laadukas ja toimiva kuljetuspalvelu.
”Suunnittelemme ja toteutamme ratkaisuja järjestelmiin ja työvälineisiin, jotka sopivat ihmisen käteen, päähän tai sormeen. Kehitämme työkaluja, joilla työntekijät voivat tehdä työnsä laadukkaammin ja tehokkaammin”, Samuli selventää.
Alan edelläkävijöiden uurastus on tuottanut tulosta – esimerkiksi paperiset rahtikirjat on korvattu digitaalisella tiedolla. Työ on tehty ilman turhia välikäsiä omien asiakkaiden kanssa ja heidän toiveitaan kuunnellen.
”Teemme jatkuvasti teknologiakartoitusta ja tutkimustyötä. Kuuntelemme asiakkaitamme ja ruokimme heidän mielikuvitustaan kysymällä, mitä he voisivat tarvita. Sitä kautta pääsee ymmärtämään, mitä nyt ja tulevaisuudessa kannattaa kehittää”, Samuli kertoo.
Tulevaisuuden kehityskohteet voivat liittyä esimerkiksi tavaran painojen ja tilavuuksien mittaamiseen sekä niiden kulkuun ja seurantaan. Nyt viivakoodeja luetaan käsin mobiililaitteella, mutta tulevaisuudessa kaikki tämä voi olla täysin automaattista ja konepohjaista.
"Yllättävää oli, miten paljon ICT:tä tehdään talon sisällä oman väen voimin"
Ari-Pekka Åttman työskentelee Full Stack Developerina digitalisaatioyksikössä. Hänen työnkuvaansa kuuluu Kaukokiidon mobiilisovelluksen, ohjelmistorobotin ja tuotannon dashboardin kanssa operointi.
”Aloitin työt kaksi vuotta sitten mobiilipuolen tehtävissä, mutta vastuualueet ovat monipuolistuneet nopeasti”, Ari-Pekka kertoo.
Lähes koko Kaukokiidon ICT verkkosivuista toiminnanohjausjärjestelmiin ja asiakasportaaleihin tehdään talon sisällä omien työntekijöiden voimin. Ari-Pekka yllättyi suuresti siitä, kuinka paljon Kaukokiidolla arvostetaan ja ymmärretään IT:tä ja digitaalisuutta.
”Logistiikka-alan IT on yleisesti ottaen melko lapsenkengissä, mutta Kaukokiito on edelläkävijä näissä asioissa. Aiomme kehittää alaa laajasti, ja siksi täällä pääsee tekemään toinen toistaan siistimpiä ja mielenkiintoisempia projekteja”, Ari-Pekka toteaa.
Vauhdikkaasti kehittyvässä tiimissä ei ole varaa jämähtää paikoilleen. Työntekijöille tarjotaan erilaisia verkkokursseja, ja uusien kehityskohteiden etsimiseen kannustetaan. Kaukokiito tarjoaa työntekijöille maksulliset kurssit veloituksetta ja antaa aikaa niiden suorittamiseen.
”Täällä saa koko ajan pysyä aallonharjalla, mikä vaatii omatoimisen otteen kehittymiselle. Itse olen saanut suurimmat opit töitä tekemällä, mutta projektien edetessä välillä täytyy etsiä uusinta tietoa myös verkkokursseilta”, Ari-Pekka selventää.
”Meillä on rento työskentelykulttuuri ja tilaa ammatilliselle luovuudelle”
Support Specialistina työskentelevä Katri Ojaniemi aloitti Kaukokiidon digitalisaatioyksikössä nelisen vuotta sitten. Hän on saanut alusta asti valita omat vastuualueensa ja projektinsa, kun kiinnostuksen kohteet ovat vuosien varrella vaihtuneet.
”Suosittelen meidän työyhteisöä kaikille ICT-alan ammattilaisille. Oma mielikuva vanhentuneesta ja kankeasta logistiikka-alasta on muuttunut ihan täysin”, Katri toteaa.
Kaukokiidon syksyllä 2018 valmistuneissa toimitiloissa työskentelee parisen kymmentä ICT-asiantuntijaa. Viihtyisien tilojen lisäksi työntekijät pääsevät nauttimaan monipuolisista eduista, kuten esimerkiksi oikeudesta käydä maksuttomalla hierojalla kymmenen kertaa vuodessa.
”Työkaverit ovat samanhenkisiä ja se yhdistää meitä. Kukaan ei kyttää toisen tekemistä, ja kaikki ottavat vastuun omasta työstään”, Katri jatkaa.
Rennossa työporukassa vallitsee osallistava työskentelymalli, eivätkä kenenkään työtehtävät ole etukäteen saneltuja. Työntekijät saavat ideoida vapaasti ja tuoda ajatuksensa esille.
”Täällä pääsee itse vaikuttamaan ja ehdottamaan, jos asian voisi tehdä eri tavalla. Keskustelemme puolin ja toisin paljon siitä, mikä olisi toimivin ratkaisu”, Katri toteaa.
Kiinnostaisiko kehittää edistyksellisiä ratkaisuja?
”Suosittelen Kaukokiitoa kenelle tahansa ICT-alan työntekijälle. Meillä on meneillään monenlaisia projektia ja koko ajan tulee lisää. Logistiikka-alalla on paljon kehitettävää ja mahdollisuuksia on vaikka mihin”, Ari-Pekka kertoo innoissaan.
Kaukokiito on juuri avannut uusia uramahdollisuuksia alan osaajille.
”Haluamme löytää tiimiin uusia ammattilaisia ohjelmistoautomaation, data sciencen sekä käyttöliittymän suunnittelun ja kehittämisen osaamisalueista. Näitä tullaan kehittämään myös nykyisessä työporukassa”, Samuli paljastaa.
Lue myös
- Hyvästi sanahelinä! Näistä asioista syntyy oikeasti reilu työpaikka: ”Voin luottaa siihen, että täällä toimitaan oikein”
- ”Öisillä teillä on tunnelmaa” – Suomen johtavan kuljetusketjun kuljettajat kertovat nyt, millaista työ oikeasti on
- “Haluamme viedä koko alaa eteenpäin” – Kaukokiidolla eri alojen ammattilaiset haastavat yhdessä logistiikka-alan nykyratkaisuja