Alanvaihto

Aija jätti hyväpalkkaisen juristin työn ja aloitti alusta koodarina: ”Haluan tehdä työtä, jolla on merkitys”

Aija jätti hyväpalkkaisen juristin työn ja aloitti alusta koodarina: ”Haluan tehdä työtä, jolla on merkitys”
Aija Valleala opetteli koodaamista ensin harrastuksena, sitten opintojen kautta. Nyt hän työskentelee ohjelmistokehittäjänä ja kokee tekevänsä tärkeää työtä. Kuva: Pekka Leiviskä

Juristi Aija Valleala vaihtoi ohjelmistoalalle kehittysmahdollisuuksien perässä. Nyt hän tekee maailmasta parempaa koodaamalla ja kertoo, miten alanvaihto koodariksi onnistui.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 9.9.2022. Julkaisemme uudelleen suosituimpia juttujamme.

Vuonna 2016 juristi Aija Valleala oli tienhaarassa. Hän työskenteli tasa-arvovaltuutetun toimistossa ylitarkastajana, piti työkavereistaan ja koki tekevänsä tärkeää työtä. Silti jotain puuttui.

”Työ ei ollut minulle tarpeeksi kiinnostavaa enkä nähnyt sellaisia urapolkumahdollisuuksia, joita olisin kaivannut.”

Tasa-arvovaltuutetun työ on pääasiassa syrjintäepäilyjen selvittämistä. Valleala kertoo, että iso osa hänen työstään oli asiakaspalvelua. Hän koki sen kuormittavana.

”Ihmiset soittavat sinne sen hetken suurimman kriisin keskellä. Minulle on helpompaa olla taka-alalla ja edistää siellä hyviä asioita.”

Vallealalle on tärkeää myös oppiminen ja kehittyminen, mikä ei tuntunut onnistuvan silloisessa työpaikassa. Myöskään uudelle erikoisalalle vaihtaminen onnistunut niin vain. Moni työnantaja haluaa, että juristilla olisi jo jotain kokemusta erikoisalasta.

Valleala päätti kokeilla koodaamista harrastuksena. Vuonna 2017 hän aloitti opiskelemaan tietotekniikkaa Aalto-yliopistossa.

”Ajattelin sitä myös keinona löytää jotain osaamista, joka auttaisi vaihtamaan erikoisalaa juristina. Koodaus oli kuitenkin niin kivaa, että se vei mukanaan.”

It-ala imaisi mukaansa

Töihin ohjelmoinnin pariin voi vaihtaa monella eri tavalla. Valleala halusi opiskella ensin vahvan pohjan, jotta hänen ei tarvitsisi aloittaa työnhakua harjoittelijan paikoista.

"Se oli sellainen first world problem, että juristin palkka on aika hyvä. En halunnut lähteä alalle harjoittelijan palkalla, vaan halusin heti niin sanotusti oikean työn."

Valleala opiskeli Aalto-yliopistossa kaksi vuotta täysipäiväisen ylitarkastajan työn ohella. Hän kertoo jaksaneensa, koska juristin työ ja tietotekniikan opiskelu erosivat toisistaan niin paljon.

Parin vuoden opiskelun jälkeen it-ala kuitenkin imaisi Vallealan mukaansa, kun kaveri houkutteli hänet töihin ohjelmistoyhtiö Korulabiin. Siellä hän pääsi tekemään ohjelmistoja pieniin laitteisiin, kuten aktiivisuusrannekkeisiin.

”Ensimmäinen työ olikin sitten ihan oikea työpaikka eikä mikään harjoittelu.”

Toisaalta se tarkoitti, että opiskelut alkoivat vähän hidastua, koska energiaa ei samalla tavalla tahtonut riittää työpäivän jälkeen. Valleala on nyt suorittanut kandin tutkinnon ja tavoitteena on edelleen maisterin tutkinto, mutta tahti on rauhallisempi kuin kandia tehdessä.

”Haluan, että työni tuottaa hyvää”

Valleala haluaa tehdä osansa maailman parantamiseksi. Hän opiskeli ihmisoikeusasioita Helsingin yliopistossa ja kaavaili alunperin kansainvälistä uraa YK:ssä, EU:ssa tai jossain kansalaisjärjestössä.

Tie sinne on kuitenkin vaikea. Moni nuori ammattilainen kiertää vielä valmistuttuaankin useissa harjoitteluissa, joista joko maksetaan huonosti tai ei lainkaan.

”Se käytäntö asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan. Itse halusin valmistumisen jälkeen kunnolla palkattuun työhön.”

Vallealan epäonneksi hän valmistui vuonna 2014. Noihin aikoihin EU:ssa ei järjestetty niin sanottuja avoimia kilpailuja, jota kautta EU-toimielimet rekrytoivat vakituista henkilökuntaa. Lisäksi Suomen hallitus oli leikannut rahoitusta YK:lle, joten Junior Professional Officer -paikkojakaan ei ollut oikein tarjolla.

Valleala kertoo, että nämäkin vaikuttivat siihen, että hän ei täysin löytänyt omaa paikkaa juristimaailmassa.

Halu tehdä hyvää kuitenkin säilyi.

”Minulle on tärkeää, että teen asioita, joilla on merkitystä. Haluan, että oma työ tuottaa hyvää muodossa tai toisessa.”

Valleala kokee, että nämä tarpeet täyttyvät hänen nykyisessä työssään teknologiayhtiö Solitalla. Hän ohjelmoi julkisen puolen asiakkaalle verkkopohjaista sovellusta.

Ohjelmointiala tarjoaa jatkuvaa oppimista

Valleala ei koe, että juristin opinnot olisivat menneet hukkaan. Hän uskoo, että kun ohjelmointitaidot kehittyvät, hän pääsee hyödyntämään lakialan osaamista vielä enemmän.

Esimerkiksi valtion toiminnan kehittäminen kiinnostaa, koska hän tietää, miten asioita hoidetaan valtion virastoissa.

”Olen nähnyt, että kaikki asiat eivät toimi optimaalisesti. Olisi kiva päästä uudistamaan niitä prosesseja tietotekniikan keinoin.”

Vaikka Valleala on aivan uuden uran alussa, on hän tyytyväinen. Ohjelmointiala tarjoaa jatkuvasti uusia haasteita. Tulee uusia teknologioita, ohjelmointikieliä ja uusia ongelmia ratkaistavaksi.

Myös tulevaisuus tuntuu olevan enemmän auki.

”Olen saanut, mitä olen lähtenyt hakemaan. Halusin sellaisen tilanteen, että minulla on vaihtoehtoja. Nyt voin tehdä sivuloikan muihin tehtäviin ilman, että minun tarvitsee kouluttautua uudelleen.”

Lue myös:

Kaisa opiskeli 38-vuotiaana koodariksi – aluksi pelotti, mutta nyt hän elää unelmaansa

Eveliina Champagne opiskeli koodariksi nelikymppisenä ja työllistyi saman tien – ”tällä hetkellä parasta työssäni on uuden oppiminen”

15 vuotta insinöörinä uraa luonut Marko Saarinen työskentelee nyt sairaanhoitajana – ”Ajattelin, että jos vaihdetaan alaa, niin vaihdetaan sitten kunnolla”

Alanvaihto harkinnassa? Kysy ainakin nämä kaksi kysymystä itseltäsi


dtlogo

Pekka Leiviskä

Lisää kirjoittajasta

Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Duunitori suosittelee

Kesätyöntekijöitä WorkPowerille

Kesätyöntekijöitä WorkPowerille

Uusi Helsinki ja 11 muuta – Julkaistu 22.1.
Kesätyöntekijöitä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle

Kesätyöntekijöitä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle

Uusi Vantaa ja 3 muuta – Julkaistu 22.1.
Asiakashankkijoita liikkuvaan rooliin Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen

Asiakashankkijoita liikkuvaan rooliin Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen

Uusimaa ja 4 muuta – Julkaistu 3.1.
Monipuolisia nuoriso-ohjaajan tehtäviä alan opiskelijoille

Monipuolisia nuoriso-ohjaajan tehtäviä alan opiskelijoille

Helsinki – Julkaistu 19.1.
Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Helsinki ja 2 muuta – Julkaistu 10.1.
Kesätöihin ISS:lle

Kesätöihin ISS:lle

Espoo ja 10 muuta – Julkaistu 15.1.
UPM Kesätyöhaku

UPM Kesätyöhaku

Finland ja 18 muuta – Julkaistu 1.12.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Uusi suosikki lisätty!

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Suosikit täynnä!

Rekisteröidy, niin voit tallentaa lisää suosikkeja ja palata niihin vielä myöhemmin.