Kiinnostaisiko oikotie mielenkiintoisiin asiantuntijatehtäviin kansainvälisessä kaupan alan yrityksessä? Lidlin trainee-ohjelmasta valmistuneet kertovat mitä ohjelmat pitävät sisällään, ja millaisiin tehtäviin he ovat Lidlillä työllistyneet.
Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä Lidlin kanssa. Haku Lidlin trainee-ohjelmaan on nyt auki!
Hae mukaan Lidlin trainee-ohjelmaan »
HR-traineesta mielenkiintoisiin HR-puolen päällikkötehtäviin
Jenny Hyttinen haki mukaan Lidlin International Trainee -ohjelmaan vuonna 2014, jolloin hän työskenteli Lidlin pääkonttorilla johdon assistenttina.
"Kaupan ala on mielestäni alana hyvin mielenkiintoinen, ja halusin töihin suureen, kansainväliseen yritykseen." Hyttinen pääsi trainee-ohjelman HR-suuntautumisalalle, josta hän valmistui syksyllä 2016.
"Ennen trainee-ohjelmaa minulla oli opiskeluiden aikaista työkokemusta useammasta yrityksestä, ja olin kerännyt hieman työkokemusta myös HR:n tukitoiminnoista", Hyttinen kertoo.
Nyt hän työskentelee Lidlin henkilöstön kehittämisosastolla mielenkiintoisessa tehtävässä työhyvinvointipäällikkönä.
"Minulla on oma pieni työhyvinvointitiimi, ja päivittäiset tehtäväni vaihtelevat paljon: kehitämme konsepteja ja reagoimme eri asioihin. Meillä on esimerkiksi ylläpidettävänä ja kehitettävänä koko yrityksen kattava Hyvinvointisi tukena -konsepti, joka tukee henkilöstön hyvinvointia töissä ja vapaa-ajalla monin eri tavoin, kuten ergonomian, liikunnan ravinnon ja stressinhallinnan näkökulmasta. Lisäksi työstämme erilaisia yksilön ja työyhteistön tukemisen toimintamalleja yhdessä muiden osastojen ja ulkoisten yhteistyökumppaneiden kanssa."
Myynnin traineesta projektipäälliköksi – ”kansainväliset uramahdollisuudet kiinnostivat”
Toinen haastateltavistani, myynnin projektipäällikkönä työskentelevä Joonas Ranta valmistui myyntipuolen trainee-ohjelmasta vuonna 2015.
"Myös minua kiinnostivat Lidlin tarjoamat kansainväliset uramahdollisuudet. Työ vähittäiskaupan alalla vaikutti muutenkin mielenkiintoiselta ja mielekkäältä, sillä minulla oli jo valmiiksi kokemusta konseptiohjatusta myymälätoiminnasta urheilukaupan puolelta."
Myynnin projektipäällikkönä Ranta on pienen tiimin esimies ja hänen vastuullaan ovat myymäläprosessit, tunnuslukusuunnittelu sekä omavalvonta. "Pyrimme siihen, että työ myymälöissä olisi mahdollisimman vaivatonta ja helppoa. Työni on hyvin vaihtelevaa. Paljon on palavereja ja tapaamisia, asioiden suunnittelua ja optimointia sekä erilaisia juoksevia asioita."
Ohjelma vie traineet ympäri Suomea – ja Eurooppaan
Trainee-ohjelmat kestävät puolitoista vuotta, jonka aikana Lidlin toiminnan eri osa-alueisiin tutustutaan perusteellisesti. Töitä tehdään Suomen pääkonttorilla, myymälöissä ja/tai jakelukeskuksissa sekä koko konsernin pääkonttorilla Saksassa. "Reissaamiseen tulee varautua. Aika pitkiä aikoja tuli oltua poissa kotoa", haastateltavat kertovat.
Myynnin puolella trainee-ohjelma alkaa luonnollisesti myyntitehtävistä, joissa Lidlin myymälöiden toimintaan tutustutaan perusteellisesti eri tehtävissä työskennellen.
"Myymälävaiheessa työskennellään hetki myyjänä, sitten vuorovastaavaharjoittelijana, myymäläpäällikköharjoittelijana, itsenäisesti myymäläpäällikkönä, aluepäällikköharjoittelijana sekä itsenäisesti aluepäällikkönä", Ranta kertoo.
Hyttisen harjoittelu hallinnon puolella alkoi Suomen pääkonttorilta, josta hän sitten siirtyi myymäläkentälle tekemään hieman lyhyemmän version myymäläharjoittelusta. Myymäläharjoittelun jälkeen kumpikin työskenteli vielä Suomen pääkonttorilla eri osastoilla, ennen Saksaan siirtymistä. Saksassa opiskellaan aluksi kieltä, ja tämän jälkeen tutustutaan pääkonttorin toimintaan ja työskennellään pääkonttorilla.
"Kielitaidon karttuminen oli todella hienoa. Opin ihan oikeasti puhumaan sujuvaa saksaa ja käytän kieltä nyt työssäni", Hyttinen kiittelee.
Suomeen paluun jälkeen kumpikin otti nykyisen työtehtävänsä vastaan. Mikä on tärkein asia, minkä Hyttinen ja Ranta oppivat trainee-aikanaan?
"Laajojen projektien hallinta ainakin omalla kohdallani. Opin myös paljon uutta HR-työstä", Hyttinen vastaa.
"Opin arvostamaan heittäytymisen tärkeyttä. Kun kokeilee ja tekee täysillä, niin kyllä sitä onnistuu", kertoo puolestaan Ranta.
Parasta ohjelmassa olivat Rannan mielestä ehdottomasti vaihtuvat työtehtävät ja uuden oppiminen. Hyttinen komppaa ja lisää: "Lisäksi tutustuin uusiin ihmisiin, jonka myötä verkostoni niin Suomessa kuin kansainvälisestikin laajenivat selkeästi."
Traineeksi voi hakea monenlaisella taustalla
Ohjelmaan voi hakea monenlaisella taustalla; Hyttinen esimerkiksi on tradenomi ja Ranta kauppatieteiden maisteri. Kaikilla ohjelmaan osallistuvilla on vakituinen työsuhte, ja ohjelman päätyttyä kaikki traineet työllistyvät Lidl Suomen pääkonttorille.
"Tämä on hyvä väylä kenelle tahansa. Ohjelma valmistaa monenlaisiin tehtäviin ja koko ajan saa tehdä erilaisia asioita", Ranta kertoo.
"Kansainvälisyys näkyy täällä aidosti ja talon tarjoamat uramahdollisuudet ovat oikeasti todella laajat", Hyttinen lisää.
Kummatkin suosittelevat Lidlin trainee-ohjelmia kaikille urasta kaupallisella alalla kiinnostuneille henkilöille.
"Täällä on paljon mahdollisuuksia ja heti alusta alkaen pääsee hyvin mukaan porukkaan", Ranta sanoo.
"Täällä on oikeasti hyvät uramahdollisuudet ja niin, onhan täällä aika mielettömän hauskaa olla töissä", Hyttinen hymyilee.