Työharjoittelu tarjoaa paitsi keinon kerätä arvokasta työkokemusta myös mahdollisuuden napata ensimmäinen pitkäaikainen oman alan työpaikka.
Oman alan työpaikan etsiminen voi saada monen vastavalmistuneen kaipaamaan takaisin koulun penkille. Onneksi jo opiskeluaikana voi hakea työharjoitteluun ja tehdä oman alan töitä osa-aikaisesti opiskelujen ohessa.
Harjoittelu kestää kenties vain muutaman kuukauden, mutta oikea asenne voi johtaa työtarjouksen saamiseen harjoittelun päätyttyä. Yhtä lailla myös oman alan osa-aikatyö voi auttaa saamaan vakituisen työpaikan tai pitkän määräaikaisen pestin.
Lisäksi lyhyt työjakso auttaa selvittämään, minkälaiset työtehtävät kiinnostavat sinua ja mitä haluat tehdä tulevaisuudessa.
Miten saada osa-aikatyöstä tai harjoittelusta vakipaikka? Kiinnitä huomiota näihin asioihin
1. Tutustu työkavereihisi
Persoonan sopiminen tiimiin on tärkeä peruste monissa rekrytoinneissa. Työkavereiden ja esihenkilöiden on vaikea arvioida, miten täydentäisit tiimiä jatkossa, jos he eivät tunne sinua.
Uraa aloitellessa saattaa ujostuttaa, mutta ota silti tehtäväksesi tutustua kollegoihin. Juttele rohkeasti muiden kanssa, istu eri ihmisten pöytiin lounaalla ja ota osaa yhteisiin tapahtumiin.
Pyri tekemään töitä myös muiden työntekijöiden kuin vain esimerkiksi lähijohtajasi tai muiden harjoittelijoiden kanssa. Voit esimerkiksi kysyä, onko tehtäviä, joissa voisit auttaa, tai selvittää, pääsisitkö vierailemaan toiselle osastolle päivän ajaksi.
Kun työnantaja miettii mahdollista rekrytointia harjoittelun jälkeen, tämä mitä luultavammin kysyy palautetta sinusta. Lisäksi kokeneilta ammattilaisilta oppiminen on loistava tapa kehittää omaa osaamista.
2. Anna itsestäsi ammattimainen vaikutelma
On hyvin mahdollista, että olet yrityksen nuorin työntekijä, tai ainakin nuoremmasta päästä. Tuskin kuitenkaan haluat, että sinut muistetaan juuri siitä. Kerro siis rohkeasti mielipiteesi, suhtaudu avoimesti työtehtäviin ja käyttäydy aina ystävällisesti ja asiallisesti.
Lue myös: 6 vinkkiä – näin löydät osa-aikatyön opintojen oheen
3. Kysy kysymyksiä
Oikeiden kysymysten kysyminen on yksi parhaimmista tavoista oppia. Kokeneemmat kollegasi eivät välttämättä huomaa selittää jokaista asiaa. Jos jokin asia tuntuu epäselvältä, kysy siis rohkeasti tarkentavia kysymyksiä.
Muista kysyä heti, jos et täysin ymmärrä tehtävänantoa. Kukaan ei oleta, että osaat kaikkea.
4. Panosta siihen, mitä sinulta pyydetään
Tämän lienee itsestäänselvyys, mutta pyri aina tekemään työtehtäväsi mahdollisimman hyvin. Tee helpot rutiinitehtävätkin innolla. Se on hyvä tapa osoittaa työnantajallesi, että sinuun voi luottaa.
Sinun on helpompi saada vaikeampia työtehtäviä jatkossa, jos näytät työnantajallesi, että hoidat homman kuin homman huolella ja tehtävänannon mukaisesti.
5. Ole oma-aloitteinen
Harvassa ovat ne työnantajat, jotka eivät arvosta oma-aloitteisuutta. Jos huomaat, että sinulle jää luppoaikaa, pyydä rohkeasti lisää tekemistä tai tartu toimeen itsenäisesti.
Yksi hyvä tapa tehdä itsestään korvaamaton on ottaa hoitaakseen tehtäviä, jotka eivät vielä ole kenenkään vastuulla tai joista joku muu olisi valmis luopumaan.
6. Huomioi työnantajan kulttuuri
Jokaisella organisaatiolla on oma ainutlaatuinen kulttuurinsa. Ota selvää työnantajan toimintatavoista eli siitä, miten ihmiset viestivät ja tekevät töitä yhdessä.
Jos vaikkapa huomaat, että toimistolla on hiljaista ja että ihmiset keskittyvät mielellään tehtäviinsä, älä kailota kovaan ääneen tai keskeytä muita jatkuvasti. Tai jos muut pitävät kahvitaukoja yhdessä, kannattaa mennä mukaan.
Tai paiskivatko kaikki pitkiä ylitöitä? Onko ilmapiiri tulehtunut? Jos sinusta tuntuu, että työpaikan kulttuuri ei sovi sinulle, ehkä kyseinen paikka ei vain ole sinua varten. Tämäkin on tärkeä oppi työelämästä.
Lue myös: Opiskelija, käytkö töissä? Näin palkka vaikuttaa opintotukeen
7. Pyydä palautetta
Kun työharjoittelustasi on kulunut noin kuukausi, on hyvä aika pyytää palautetta työstäsi. Kysy, miten voit parantaa suoritustasi. Osoita, että haluat kehittyä ja uskallat ottaa vastaan myös kritiikkiä.
8. Kerro tavoitteistasi
Kun olet kysynyt palautetta, voit myös kertoa omista tavoitteistasi ja mitä haluat työharjoittelulta. Tuo rohkeasti esiin myös se, että olet kiinnostunut jatkosta harjoittelun jälkeen.
Lue myös: Opintojen ja töiden yhdistäminen – Miten selvitä ilman stressiä?
9. Tiedosta ajoituksen merkitys
Ajoitus on erittäin tärkeä. Pidä siis silmällä mahdollisuuksia ja työnantajalla mahdollisesti aukeavia uusia tehtäviä. Jos et heti harjoittelun jälkeen saa jatkoa, pidä silti hyvät välit työnantajaan. Organisaatio palkkaa monesti mieluummin henkilön, joka on osoittautunut harjoittelussa päteväksi tekijäksi kuin täysin uuden ihmisen.
10. Ole avoin ja joustava
Jos pidät työnantajasta ja uusi työpaikka aukeaa, ota haaste vastaan. Vaikka työnkuvaus ei olisi aivan sitä, mitä olet miettinyt, kannattaa olla avoin uusille mahdollisuuksille. Työ voi hyvin olla jotain sellaista, josta nautit ja josta voit oppia paljon uutta.
Uran alussa ei kannata olla liian ronkeli. Kokeilemalla opit, mikä on oma juttusi. Ja ilman työkokemusta on vaikeaa edetä, joten sen kerryttäminen on aina plussaa, vaikka kyseessä ei olisi oma unelmien työpaikka.
Valmistumisen jälkeinen tilanne voi tuntua vaikealta ja stressaavalta. Muistuta silloin itseäsi, että kaikki järjestyy. Jos et saa haluamaasi työpaikkaa, se ei ole maailmanloppu. Saatat löytää myöhemmin työpaikan, joka on parempi kuin osasit kuvitellakaan.
Lue myös:
Työharjoittelu edessä? Nämä yritykset tarjoavat harjoittelupaikkoja
Haluaisitko työllistyä trainee-ohjelman kautta? Katso lista yrityksistä, jotka etsivät traineita
Näin saat kesätyön – kesäduuniopas kertoo kaiken, mitä sinun pitää tietää