Mikko, Maija ja Aleksi kasvoivat alansa asiantuntijoiksi Valtorin trainee-ohjelmassa – eli Valtori Akatemiassa. Nyt nuoret ammattilaiset kertovat, miltä tuntui hypätä suoraan asiakasrajapintaan ja tehdä pioneerityötä rinta rinnan kovan luokan ammattilaisten kanssa.
Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä valtiolle tieto- ja viestintätekniikan palveluita tarjoavan Valtorin kanssa. Haku vuoden 2019 Valtori Akatemiaan on käynnissä nyt!
Hae mukaan Valtori Akatemiaan »
Valtori Akatemia osoittautui hyväksi startiksi asiantuntijauralle
”Korkeakouluopinnot antavat hyvän pohjan uralle asiantuntijatehtävissä, mutta varsinainen asiantuntijaksi kasvaminen tapahtuu kyllä vasta työelämän puolella”, toteavat Aleksi Ahvenjärvi ja Maija Apunen, joista molemmille Valtori Akatemia oli ensimmäinen oman alan työpaikka.
Kumpikin haki mukaan Valtori Akatemiaan tavoitteenaan kasvaa alansa ammattilaisiksi: Aleksi tietoliikennetekniikan puolelle ja Maija pilvipalveluihin.
”Valtorista tuli heti hakuvaiheessa sellainen kuva, että täällä saan haasteita ja mahdollisuuden laajentaa osaamistani”, Aleksi muistelee. ”Minäkin koin, että tämä on hyvä sauma löytää oma tulevaisuuden työpaikka”, Maija komppaa.
Mikko, Maija ja Aleksi valmistuivat kaikkien aikojen ensimmäisestä Valtori Akatemiasta suoraan asiantuntijatehtäviin Valtorille. Valtori Akatemia syntyi tarpeeseen: maamme suurimpiin IT-taloihin lukeutuvalla Valtorilla oli huomattu, että kaikkiin avoimiin paikkoihin ei tekijöitä löydy, joten tekijät päätettiin kouluttaa itse.
Mahdollisuuteen tarttui myös tietoliikennetekniikan insinööriksi muutama vuosi sitten valmistunut Mikko Neva. Hän oli ehtinyt työskennellä valmistumisensa jälkeen jo muutaman vuoden oman alan hommissa, mutta kaipasi työpaikkaa, jossa hän pääsisi tosissaan panostamaan omaan ammatilliseen kehittymiseensä.
”Ennen Valtori Akatemiaan hakemista en kokenut ammatillisen osaamiseni olevan sellaisella tasolla, että pärjäisin vaativassa asiantuntijaroolissa”, Mikko kertoo.
Akatemia osoittautuikin haastateltavien mukaan hyväksi startiksi uralle talossa. Ensimmäiset pari viikkoa akatemialaiset perehtyivät talon käytäntöihin ja erilaisiin järjestelmiin. Tätä seurasi pari viikkoa kestänyt järjestelmäkoulutus, jonka jälkeen oli aika siirtyä itse työtehtävien pariin.
Pikavauhtia oikeisiin hommiin asiakasrajapintaan
”En olisi vuosi sitten kyllä uskonut, että pääsen näin pian esimerkiksi ministeriöihin tekemään hommia tai että asiakkaista tulisi kavereitani”, Aleksi naurahtaa.
Valtori tuottaa tietoliikenne- ja pilvipalveluita lukuisille eri valtionhallinnon toimijoille, kuten virastoille ja ministeriöille. Töitä tehdään oman konttorin lisäksi paljon myös asiakkailla, jonne myös akatemialaiset pääsivät heti alun perehdyttämisen jälkeen.
”Asiakastyöhön tottui nopeasti, vaikka alkuun se olikin jännittävää. Aloitimme pareittain tehtävillä helpoilla kartoitustehtävillä. Tutkimme millaisia ratkaisuja eri ympäristöissä on, jonka jälkeen testasimme mentoreidemme opastamana, osaisimmeko tehdä näihin ympäristöihin toimenpiteitä ja pohdimme, mitkä toimenpiteet voisivat olla oikeita. Lopulta toteutimme ehdottamiamme kehitysratkaisuja”, Mikko kertaa.
Aleksin mukaan tuntui hyvältä päästä heti oikeisiin hommiin. "Oli mahtava saada heti luottamusta. Itse esimerkiksi sain suunnitella akatemian aikana muutamalle isolle asiakkaalle lähiverkkoja ja tällä hetkellä olen mukana parissa eri projektissa, joiden tiimoilta asiakkailla tulee käytyä ihan viikottain."
Myös Maija on työskennellyt tiiviisti asiakasrajapinnassa alun perehtymisen jälkeen ja tutustunut esimerkiksi projektijohtamiseen.
”Pilvipalvelujen puolella me akatemialaiset työskentelimme työparimallilla, mikä toimii mielestäni hyvin. Teemme yhdessä niin ikään Valtori Akatemian kautta taloon tulleen parini kanssa ajatustyötä ja sparraamme toisiamme, jotta voimme tuottaa asiakkaalle entistä parempaa palvelua.”
Pioneerityötä ja monipuolisia mahdollisuuksia oman urapolun rakentamiseen
Haastateltavat korostavat, että Valtorilla oppiminen on jatkuva polku. Koulutukset eivät suinkaan rajoittuneet akatemian alkuvaiheeseen, vaan niitä järjestettiin pitkin matkaa ja kouluttautuminen jatkuu myös akatemian jälkeen. Akatemialaiset saivat lisäksi mahdollisuuden suorittaa erilaisia sertifikaatteja.
Koulutusten lisäksi jokaisen oppimista tukivat oma mentori, esimies ja ympäröivä asiantuntijaorganisaatio. ”Mentorit jaksoivat vastata auliisti kaikkiin kysymyksiin, mikä helpotti organisaatioon ja työhön orientoitumista tosi hyvin”, Maija kiittelee.
”Koen, että meihin jokaiseen keskityttiin täällä yksilönä. Esimies tarjosi koko ajan hyviä ratkaisuja siihen miten me voitaisiin itse henkilökohtaisesti kehittyä”, Mikko lisää.
Tukea saa myös opintojen viimeistelyyn, jos ne ovat Valtori Akatemian alkaessa vielä kesken. Insinööriopintojaan vielä viimeistelevä Aleksi esimerkiksi sai Valtorilta aiheen opinnäytetyölleen.
Jatkuvan kehittymisen lisäksi työn pitää mielenkiintoisena Valtorin suuren koon mukanaan tuomat mahdollisuudet. ”Tietoliikennepuolella kiinnostavinta on työn monipuolisuus. Välillä on tikettien selvittelyä, välillä päivityksiä ja välillä pääsee asennustöihin”, Aleksi kertoo.
”Valtori on Suomen mittakaavassa yksi isoimmista pilvipalveluja tarjoavista organisaatioista, jolla on asiakkaana isoja organisaatioita, joille tarjotaan isoja kokonaisuuksia. Tämä ala muuttuu jatkuvasti, ja me teemme koko ajan pioneerityötä, johon on kiehtovaa päästä osalliseksi”, Maija kehuu, ja jatkaa:
”Nytkin työskentelen projektissa, jonka rakennuspalikoita ei ollut kaksi kuukautta sitten edes olemassa. Se, mitä ensi vuonna on tarjolla on vielä täysi mysteeri.”
”Parasta Valtori Akatemiassa on se, että se avaa niin monia ovia”
Maija, Aleksi ja Mikko työllistyivät kukin suoraan Akatemiasta vakituisiin työtehtäviin, joihin trainee-ohjelma heidät valmensi.
”Olen kehittynyt täällä asiantuntijana todella paljon. Oma ammatillinen itseluottamus on kasvanut täällä valtavasti, kiitos sen, että pääsimme tosiaan heti kiinni oikeisiin työtehtäviin ja nyt voinkin kutsua itseäni pilvipalveluiden ammattilaiseksi”, Maija hymyilee.
Aleksi kokee kehittyneensä etenkin viestijänä: ”Täällä on niin monta eri tekijää, joiden kanssa saa olla koko ajan tekemisissä, mikä kehittää viestintätaitoja. Tekninen puoli on kehittynyt toki myös, ja siitä oppii koko ajan lisää.”
”Minusta hyödyllisintä on ollut käytännön työskentely isossa ympäristössä. Olen oppinut paljon hyviä prosesseja ja tekniikoita”, Mikko kertoo.
Ammatillinen itseluottamus on kasvanut valtavasti.
Valtorin hierarkia on haastateltavien mukaan matala, ja kokeneemmat konkarit ovat ottaneet nuoret ammattilaiset avosylin vastaan. ”Sitä, miten sinut otetaan uutena tehtäviin vielä perehtymättömänä tyyppinä vastaan saattaa jossain joutua jännittämään, mutta täällä kokeneemmat asiantuntijat ovat auttaneet meitä hyvin mielellään”, Mikko kertoo.
”Valtori Akatemia on hyvä, sillä se vain ja ainoastaan avaa ovia. Töitä saa tehdä käytännön ympäristöissä, ja opit myös kehittämään omaa osaamistasi. Täällä kannustetaan monipuolisen osaamisen hankkimiseen, ja monipuolisesta tekemisestä kiinnostuneille Valtori Akatemia parhaiten sopiikin”, Mikko toteaa haastattelun lopuksi.
Valtori Akatemia pähkinänkuoressa
- Hakuaika on käynnissä 7.1.-25.2.2019
- Jätä hakemuksesi heti, sillä avoimet paikat täytetään heti kun sopivat henkilöt löytyvät
- Ohjelmaan palkataan 20-25 opintojensa loppuvaiheessa olevaa tai vastavalmistunutta tulevaa ammattilaista
- Valtori Akatemia alkaa toukokuussa 2019 ja päättyy joulukuussa 2019