Paluu sorvin ääreen ei ole kaikille helppo, sillä joka kolmas suomalainen kertoo kokevansa ahdistusta loman jälkeisestä töihin paluusta. Eniten ahdistusta aiheuttavat töissä odottava kiire, huono työilmapiiri sekä arjen oravanpyörä.
Yli kolmasosa suomalaista kertoo kokevansa ahdistusta töihin palaamisesta lomien jälkeen. Ahdistusta aiheuttavat yleinen paluu arkeen, tekemättömät työt, huono työilmapiiri sekä merkityksettömyyden tunne.
Nämä asiat selviävät Duunitorin ja Taloustutkimus Oy:n toteuttamasta Töihinpaluu-tutkimuksesta, johon vastasi heinäkuun 2019 aikana 2002 työssäkäyvää suomalaista.
Tutkimuksen mukaan 37 % suomalaisista työssäkäyvistä kokee ahdistusta töihin paluusta loman jälkeen, kun taas iloisin mielin paluuta odottaa vain viidennes. Suurin osa vastaajista (45 %) suhtautuu ajatukseen töihin paluusta neutraalisti.
Ahdistus alkaa heti loman alussa
Yli neljännes (27 %) ahdistusta kokeneista vastaajista ilmoittaa ahdistuksen töihin paluusta alkavan heti loman alusta ja lähes puolet viimeistään puolessa välissä lomaa. Ahdistuksen alkaminen näyttää korreloivan vastaajan iän kanssa – nuoremmat vastaajat ahdistuvat myöhemmässä vaiheessa lomaa.
Lähes puolet vastaajista kokee, että ensimmäinen työpäivä loman jälkeen ahdistaa vähintään vähän. Kaikkein eniten töihinpaluu ahdistaa vakituisessa työsuhteessa olevia, joista 43 prosenttia kertoi töihinpaluun ahdistavan paljon.
Paluu oravanpyörään ahdistaa
Ahdistuksen aiheuttajat vaihtelivat vastaajien keskuudessa, mutta toistuva teema tutkimuksen avoimissa vastauksissa oli arjessa jatkuva oravanpyörä.
”Samaan oravanpyörään paluu ahdistaa. Työpäivinä kaikki energia kuluu töissä, eikä työpäivän jälkeen jaksa tehdä mitään palauttavaa”, kertoo yksi vastaajista.
”Edessä on paluu ”samaan vanhaan”. Sen tietää, ettei mikään ole muuttunut, eikä ainakaan parantunut töihin palatessa. Työ vie niin suuren osuuden arjesta työmatkoineen. Ahistaa”, kommentoi toinen.
Monelle myös arkiseen rytmiin palaaminen ja aikaiset aamuherätykset aiheuttivat ahdistusta.
”Itse työ ei ahdista, vaan se, että menen kuuteen töihin, vaikka olen enemmänkin iltavirkku”, yksi vastaajista kertoo avoimessa kommentissaan.
Lomalta palaavaa odottavat kiire ja tekemättömät tehtävät
Toisaalta moni odottaa kauhulla lomien jälkeistä kiirettä ja työkuormaa. Yleisenä huolena tutkimuksen vastaajilla oli töiden kasaantuminen lomalla – sijaista ei monella joko ollut lainkaan tai tämän työpanokseen ei luotettu.
”Lyhyenkin loman aikana kertyy tekemättömiä töitä, joita saa sitten tehdä pää märkänä, jotta tavoitteet ja raportit saadaan toteutumaan. Lyhyen loman aikana ei saa kunnolla etäisyyttä työarkeen”, eräs kommentoija kertoo ahdistuksensa taustoja.
”Jatkuva kiire johtaa siihen, ettei jaksa seuraavaan lomaan asti. Loman vaikutukset stressitasojen laskuun häviävät lähes heti”, linjaa toinen.
Ahdistavaan työympäristöön ei haluta palata
Moni kertoo myös ahdistuvansa töissä odottavasta ilmapiiristä sekä kokemastaan arvostuksen puutteesta ja työn merkityksettömyydestä.
”Työpaikallani on ahdistava ilmapiiri. Kiitosta ei saa hyvin tehdystä työstä, mutta epäonnistumiset tuodaan kaikkien nähtäville”, kommentoi yksi vastaajista.
”Työpaikassani ei tunnuta arvostettavan työpanostani. Esimies vahtii minua eri tavalla kuin muita, koska olen nuorin ja uusin. Olen eriarvoisessa asemassa kuin muut työntekijät”, kuvailee toinen.
Motivaatio ja innostus omaa työtä kohtaan ovat myös monella lomalta palaavalta hukassa:
”Teen tällä hetkellä työtä, johon minulla ei ole minkäänlaista motivaatiota tai mielenkiintoa. Olen tottunut työskentelemään tehtävissä, joihin minulla on jonkinlainen palo ja intohimo. Silloin työ ei tunnu edes työltä. Nyt laskin tunteja kesäloman alkuun.”
Lue myös:
Liisa Salminen tekee töitä silloin, kun muut lomailevat – taustalla kaksi painavaa syytä