Työnhaku

Tällä videolla Ville, 27, nappasi unelmatyönsä – katso vinkit vakuuttavan videohakemuksen tekemiseen

Tällä videolla Ville, 27, nappasi unelmatyönsä – katso vinkit vakuuttavan videohakemuksen tekemiseen
Helsinkiläinen Ville Laitinen, 27, on saanut jokaisen harjoittelu- ja työpaikkansa videohakemuksen avulla.

Ville Laitinen sai nykyisen työpaikkansa persoonallisen videohakemuksen avulla. Videosisällöntuottajana työskentelevä Laitinen kertoo, mitä hyvä video pitää sisällään. Katso, millainen on hyvä videohakemus esimerkin kautta.

Helsinkiläinen Ville Laitinen, 27, on saanut jokaisen harjoittelu- ja työpaikkansa videohakemuksen avulla. Hän kehottaa myös muita työnhakijoita tekemään videohakemuksen aina, vaikka sitä ei erikseen pyydettäisikään.

”Se auttaa erottumaan joukosta ja tuomaan persoonaa paremmin esille”, Laitinen sanoo.

Kaksi vuotta sitten hän haki Kuulu Oy:lle videosisällöntuottajaksi persoonallisella videohakemuksella. Videolla näkyy kolme Villeä, jotka tekevät samaan aikaan hieman eri asioita.

”Halusin näyttää videon avulla taitoani leikata ja editoida videota. Samalla halusin osoittaa, että olen panostanut hakemusvideoon ja miettinyt sen sisältöä”, Laitinen sanoo.

Tällä videohakemuksella Ville sai töitä – katso esimerkki:

”Kuvasin videon kolme kertaa, jotta sain itseni kolmeen kertaan samaan kuvaan. Kuvasin ensin videon, jossa puhun kameralle ja rakensin muut videot siihen ympärille”, hän kertoo.

Laitinen painottaa, että tällainen editointikikkailu toimii erityisesti hänen alallaan, sillä video on samalla työnäyte. Hän kuitenkin muistuttaa, ettei se ole missään nimessä välttämätöntä muilla aloilla – usein vähemmän on enemmän.

Vinkit videohakemuksen tekemiseen

Laitinen sanoo, että vaikka videot mahdollistavat monenlaisen kuvallisen kikkailun, asiasisältö on kuitenkin kaikkein olennaisin asia.

”Kannattaa olla esimerkiksi ranskalaisia viivoja apuna, jotta muistaa sanoa kaikki asiat, jotka haluaa tuoda esille. Sen sijaan valmiin tekstin lukeminen suoraan paperista ei anna hyvää kuvaa”, Laitinen neuvoo.

Hänen mielestään hyvä hakemusvideo alkaa lyhyellä esittelyllä ja perusteluilla, miksi hakija on kiinnostunut juuri tästä työpaikasta. Sen jälkeen kannattaa avata omaa työkokemusta ja kiinnostuksen kohteita sekä perustella, miksi olisi paras valinta tehtävään.

”Loppuun kannattaa vielä miettiä ytimekäs kiteytys.”

Laitisen hakemusvideo kestää noin kaksi minuuttia. Hänen mukaansa 1-2 minuutin video on sopivan pitkä, sillä rekrytoivalla taholla on yleensä vinot pinot hakemuksia läpi kahlattavana.

”Pääasia on, että miettii sisällön etukäteen ja harjoittelee sitä pari kertaa, jotta se tulee videolla ulos mahdollisimman luontevasti. Kameran edessä puhumista kannattaa myös harjoitella, jotta on videolla mahdollisimman rentona.”

Älypuhelimen laatu riittää

Laitinen kertoo kuvanneensa oman hakemusvideonsa järjestelmäkameralla ja käyttäneensä äänen tallentamiseen erillistä nauhoitinta.

”Kameraksi riittää aivan hyvin myös älypuhelin. Sillä saa videoon tarpeeksi laadukkaan kuvan ja äänen. Puhelimeen saa myös suoraan ilmaisia editointiohjelmia, joilla voi käsitellä videota”, Laitinen opastaa.

Hän suosittelee miettimään tarkasti ympäristöä, jossa video kuvataan, jotta taustalla ei ole esimerkiksi pelkästään valkoinen seinä tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi epäsiisti huone. Hän kehottaa hyödyntämään luonnonvaloa. 

Laitinen sanoo, että videolla saa näyttää persoonaansa, olla hauska, luova ja leikitellä, mutta samalla hän painottaa, että myös tavallinen ”puhuva pää” -video on monilla aloilla varsin riittävä.

”Etenkin huumori on vaikea laji. Kannattaa panostaa ennemmin siihen, että pääpointit on esitetty selkeästi, jotta videosta ei tule sellainen olo, että se on tehty vitsillä”, hän sanoo ja jatkaa:

”Videolla kannattaa tehdä asioita, jotka tuntuvat itsestä mukavilta, ei väkinäisiltä. Jos tykkää heittäytyä ja saa hyvän idean esimerkiksi kuvauslokaatioon tai leikkaukseen liittyen, kannattaa ehdottomasti käyttää niitä hyödyksi.”

Laitinen kehottaa pukeutumaan videolla rennosti, mutta siististi. 

”Se riippuu tietysti siitä, mitä työtä hakee. Toiseen tilanteeseen kannattaa vetää ykköset ylle, toiseen sopii rennompi pukeutuminen. Kannattaa pohtia, mitä laittaisit päälle työhaastatteluun”, hän sanoo.

Innostus videoon syttyi jo nuorena

Laitinen löysi videokuvan maailman yläkouluiässä. Hän otti käyttöönsä vanhempiensa digikameran, josta löysi ilokseen video-ominaisuuden.

”Kuvasimme kavereiden kanssa kotivideoita. Siitä tuli harrastus, jota jatkoin vielä lukiossa. Sen jälkeen aloin pohtimaan, voisinko tehdä tätä työkseni”, hän kertoo.

Laitinen kouluttautui Joensuun ammattikorkeakoulussa medianomiksi ja valmistui vuonna 2020. Tällä hetkellä hän toimii pääasiassa editoijana, mutta myös kuvaajana aina tarvittaessa.

Laitinen sanoo, että videohakemuksia tehdään nykyään aiempaa enemmän, joten hieman tavallista suurempi panostus videon sisältöön erottuu positiivisesti massasta. 

”Olen itse saanut palautetta, että videoni ovat erottuneet joukosta ja jääneet mieleen. Videolla saa asiat kerrottua mielenkiintoisemmin ja työnantaja saa henkilöstä selkeämmän kuvan”, Laitinen sanoo.

Moni työnhakija jakaa nykyään avoimia videohakemuksia myös LinkedInissä.

”Se on hyvä keino saada näkyvyyttä, sillä nykyään työnhaku ja työntekijöiden etsintä tapahtuu siellä”, Laitinen suosittelee.

Lue myös:

Ida Ilkko otti riskin ja julkaisi videohakemuksen LinkedInissä – sai heti 7 työtarjousta: ”Olin ihan äimän käkenä”

Helmi, 21, julkaisi uudenlaisen CV:n LinkedInissä ja sitten alkoi tapahtua – sai heti yli 10 haastattelukutsua ja löysi unelmiensa työn

Valot, kamera, käy! 6 vinkkiä hyvän videohakemuksen tekemiseen


dtlogo

Minttu Manninen

Lisää kirjoittajasta

Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Duunitori suosittelee

Asiakashankkijoita liikkuvaan rooliin Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen

Asiakashankkijoita liikkuvaan rooliin Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen

Uusimaa ja 4 muuta – Julkaistu 3.1.
Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Helsinki ja 2 muuta – Julkaistu 10.1.
Sote-alan kesätyöntekijöitä

Sote-alan kesätyöntekijöitä

Uusi Helsinki ja 9 muuta – Julkaistu 16.1.
Kesätöihin Rinnekodeille

Kesätöihin Rinnekodeille

Oulu ja 12 muuta – Julkaistu 15.1.
Kesätöihin HOK-Elannon kauppoihin

Kesätöihin HOK-Elannon kauppoihin

Helsinki ja 8 muuta – Julkaistu 2.1.
Täysi-ikäisten kesätyöhaku kesäkaudelle 2024

Täysi-ikäisten kesätyöhaku kesäkaudelle 2024

Hämeenlinna ja 21 muuta – Julkaistu 2.1.
Kesätöihin Viking Linelle!

Kesätöihin Viking Linelle!

Turku ja 1 muu – Julkaistu 10.1.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Uusi suosikki lisätty!

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Suosikit täynnä!

Rekisteröidy, niin voit tallentaa lisää suosikkeja ja palata niihin vielä myöhemmin.