Rekrytoinnin ammattilainen Jesse Helin sai kenkää yt-neuvotteluiden seurauksena. Hän aloitti uudessa työpaikassa jo kuukauden kuluttua – ja vieläpä johtajana. Nyt hän jakaa parhaat vinkkinsä työnhakuun.
Helsinkiläinen Jesse Helin on rekrytoinnin ammattilainen, joka joutui yt-neuvottelujen seurauksena takaisin työnhakijan rooliin. Hän onnistui saamaan heti ensimmäisellä viikolla lukuisia työhaastatteluita ja lopulta uuden, korkeamman tason työpaikan jo kuukauden kuluttua.
Helin teki kovasti töitä työllistyäkseen, mutta ei edennyt perinteisiä polkuja pitkin. Hänestä perinteiset työnhakuvinkit keskittyvät liikaa ansioluettelon viilaamiseen.
”80 prosenttia työpaikoista on piilossa, joten älä tyydy lähettämään työhakemuksia paikkoihin, joihin hakee muutenkin satoja ihmisiä. Pyri tilanteeseen, jossa et joudu kilpailemaan ketään vastaan työpaikasta”, Helin neuvoo.
Käytännössä tämä tarkoittaa kiinnostavien yritysten kontaktoimista ilman, että organisaatiolla on työpaikkoja avoimessa haussa.
Lue myös: Kiikarissa piilotyöpaikka? Näin nappaat työn, joka ei ole avoimessa haussa – 4 tapaa
”Mitä aktiivisempi olet itse, sen parempi lopputulos. Välillä pitää myös uskaltaa ottaa turpaan.”
Helin kehottaa lisäksi itsetutkiskeluun, jotta työnhakijalle itselleen kirkastuu, mitä osaa ja millaista työtä etsii. Tämä rajaa suuresta massasta potentiaalisia työnantajia, joista hakija on aidosti kiinnostunut.
Helin painottaa, etteivät hänen työhakuvinkkinsä välttämättä sovellu kaikille työnhakijoille tai aloille. Hän on kuitenkin huomannut, että oma-aloitteisesta työnhausta on hyötyä etenkin asiantuntija- ja johtotehtäviin haettaessa.
Verkosto ja LinkedIn vauhdittivat työnhakua
Jesse Helinin mukaan työnhaussa onnistumista edistävät merkittävästi työnhakijan verkostot ja LinkedIn.
”Verkostoitumista voi tehdä esimerkiksi opiskellessa ja työelämässä osallistumalla ahkerasti tapahtumiin sekä rakentamalla kaveri- ja ystävyyssuhteita. Myös somessa voi verkostoitua kätevästi.”
Helin uskoo, että myyntikokemuksesta on ollut hänelle paljon apua verkkojen virittämisessä.
”Olen tavannut urani aikana satoja ihmisiä, joten en enää jännitä kohtaamisia tai puheluita.”
Helin kertoo ottaneensa LinkedInin aktiivisesti haltuunsa vuonna 2016.
”Aloin tehdä postauksia, osallistua keskusteluun ja verkostoitua. Olen onnistunut rakentamaan jopa hieman henkilöbrändiä, ja minut tunnetaan alalla. Postaukseni ovat saaneet hyvin näkyvyyttä, mistä on todella paljon apua, kun hakee töitä.”
Ideaalitilanteessa LinkedIn on ollut aktiivisessa käytössä jo ennen kuin työnhaku tulee ajankohtaiseksi. Hän painottaa säännöllistä julkaisurytmiä sekä autenttisia ja rehtejä postauksia.
”Postatessasi tappelet algoritmia vastaan. Kun ymmärrät, mikä toimii ja millaisia postauksia algoritmit suosivat, saat hyötyä.”
Hänen kokemuksensa mukaan tällä hetkellä toimivat kuvat ja videot. Tekstissä toimii positiivinen hypetys – mutta maltillinen.
”Mieluummin raadollisen rehellinen, mutta positiivinen kuin valittava äänensävy.”
LinkedInistä saa tarvittaessa myös paljon apua – vieläpä ilmaiseksi. Yhteisö voi auttaa työnhakijaa esimerkiksi kirkastamaan osaamisensa myyvään muotoon tai levittämään tietoa omille verkostoilleen.
Oma juttu löytyi rekrytoinnista
Helin opiskeli alun perin tietotekniikkaa ammattikoulussa ja jatkoi sitten ammattikorkeakouluun opiskelemaan liiketaloutta.
”Rakensin opintojen aikana useassa yrityksessä myyjän uraa. Verkostoiduin todella voimakkaasti opiskelija- ja yrityspiireissä.”
Vuonna 2016 Helin sai rekrytointi- ja urapalvelualan konsulttiyhtiöstä projektipäällikön roolin, jossa hän auttoi työnhakijoita kouluttautumaan uusiin työtehtäviin ja etsimään vahvuuksiaan.
”Silloin tajusin, että rekrytointi on minun juttuni. Kamppailin itse pitkään työllistymisen, työnhaun ja oman paikkani löytämisen kanssa. Rekrytointialalta löysin paikan, jossa voin auttaa muita sillä samalla polulla.”
Muutamaa vuotta myöhemmin Helin palkattiin rekrytointin ja työnantajakuvaan keskittyneeseen yritykseen rekrytoinnin asiantuntijaksi. Työssään hän rekrytoi, veti koulutusliiketoimintaa, toimi osana myyntitiimiä ja valmensi uusia tulokkaita.
Yrityksen yt-neuvottelut alkoivat viime kesänä. Helin oli irtisanottujen joukossa, mikä tuli hänelle täytenä yllätyksenä.
”Se oli surrealistinen kokemus, joka aiheutti valtavan stressiaallon. Ymmärsin, että tämä tapahtuu nyt ihan oikeasti. Kävin läpi häpeää, ihmetystä, pelkoa ja hämmennystä”, hän summaa.
Avoimuus potkuista kantoi hedelmää
Kun pahin tunnemyrsky oli käyty läpi, Jesse Helin kirjoitti LinkedIniin avoimen postauksen, joka alkoi sanoilla: ”Mä sain eilen kenkää.”
”Tiesin, että minulla on markkinoilla arvoa ja laajat verkostot. Tiesin myös tarkalleen, mitä lähden tekemään.”
LinkedIn-postaus potkuista oli ensimmäinen askel ja lähtikin leviämään laajasti.
”Pyrin tavoittamaan sillä mahdollisimman laajan näkyvyyden, jotta verkostoni tietää tilanteestani. Kerroin konkreettisesti, mitä etsin. Vähemmän voivottelua, enemmän ongelmanratkaisua.”
Ensimmäinen viikko työttömänä: 20 tuntia työhaastatteluissa
Helin kertoo tuntevansa pääkaupunkiseudun yritykset hyvin myyntiuransa kautta.
”Kontaktoin kaikki yritykset, jotka minua kiinnostivat. Lähestyin suoraan toimitusjohtajia, rekrytointia hoitavia henkilöitä tai ihmisiä, jotka tunsin ennestään.”
Lopulta Helin istui ensimmäisen työttömyysviikkonsa aikana kaksikymmentä tuntia työhaastatteluissa ja muissa työnhakuun liittyvissä keskusteluissa. 60 prosenttia keskusteluista käynnistyi oman kontaktoinnin seurauksena ja 40 prosenttia LinkedIn-aktiivisuuden ansiosta.
”Koska en hakenut töitä työpaikkailmoitusten kautta, pääsin tilanteeseen, jossa en kilpaillut ketään vastaan ja sain keskustella suoraan rekrytoinneista päättävien ihmisten kanssa. Lisäksi valmista positiota ei ollut, joten roolista pystyi neuvottelemaan.”
Käytännössä Helin ei lähettänyt yhtään työhakemusta tai ansioluetteloa. Helppo urakka ei silti ollut.
”Käytin joka päivä 12–15 tuntia tämän asian työstämiseen kahden viikon ajan. Se oli hirveä määrä työtä ja todella raskasta.”
Uusi työ toi mukanaan lisää vastuuta
Kuukauden kuluttua irtisanomisesta Jesse Helinillä oli uusi työ TalentBeen operatiivisena johtajana. Uusi työnantaja on erikoistunut ohjelmistopalveluja tarjoavien yritysten rekrytointiin ja työnantajakuvan kehittämiseen, mistä Helinillä on pitkä kokemus.
”Minulle on kertynyt kokemusvuosia, näkemystä ja osaamista, mutta en ollut tullut ajatelleeksi, että pienessä yrityksessä osaamiseni voi olla niin arvokasta, että sen avulla voi nousta c-tasolle.”
Tällä hetkellä työ pitää sisällään asiakastyötä, kehitystyötä, rekrytointia ja myyntiä. Työnkuva tulee elämään lähivuosina.
”Tuntuu edelleen melko surrealistiselta olla tässä tilanteessa kaoottisen kevään jälkeen, mutta olen onnellinen siitä, miten asiat lopulta menivät.”
Lue myös:
Inka sai kahdet potkut peräkkäin – kertoo nyt, miltä irtisanominen tuntuu