Työnhaku

5 toimivaa vinkkiä 50-vuotiaille työnhakijoille – näin onnistut työnhaussa

5 toimivaa vinkkiä 50-vuotiaille työnhakijoille – näin onnistut työnhaussa
Työnhaussa olennaisinta on omien vahvuuksien tunnistaminen ja osaamisen sanoittaminen – iästä riippumatta. Kuva: Unsplash

Työnhaku on useimmille meistä ajankohtaista monta kertaa elämässä ja eri elämänvaiheissa – toisinaan omasta tahdosta, välillä siitä riippumatta. Tästä artikkelista löydät ohjeita työnhakuun jo pidemmän uran tehneille. Lue vinkit noin 50-vuotiaille työnhakijoille.

Muuttuvassa työelämässä työnhaku tulee yhä useammin ajankohtaiseksi myös useita kymmeniä vuosia työelämässä olleille ammattilaisille.

Työnhakuun voi päätyä vaihtelunhalusta tai esimerkiksi irtisanomisen seurauksena. 

Monet työnhakuvinkit on suunnattu uransa alussa oleville tekijöille. Kun työkokemusta on kertynyt jo kymmenien vuosien ajalta, voivat työnhaun haasteet olla hyvin erilaisia kuin nuoremmilla hakijoilla. Tärkeintä onkin tunnistaa omat erityiset vahvuudet ja osaamisalueet. 

Katso viisi vinkkiä noin 50-vuotiaille työnhakijoille:

1. Tunnista paikka, jossa kokemustasi arvostetaan

Etsi työpaikkoja, joissa ikä ja pitkä kokemus nähdään vahvuutena. Lue työpaikkailmoituksia tarkasti läpi ja kiinnitä huomiota sanavalintoihin.

Puhutaanko ilmoituksessa moninaisuudesta vai esimerkiksi nuorekkaasta kulttuurista? Sanavalinnat voivat kertoa yllättävän paljon siitä, miten työpaikalla suhtaudutaan osaajiin erilaisista taustoista. Jos ilmoituksessa korostetaan, että tehtävä sopii uransa alussa olevalle tai opiskelijalle, kannattaa kenties suunnata hakemukset muualle.

Toisaalta, jos olet alanvaihtaja tai muuten kiinnostunut junior-tason tehtävistä, muista perustella hakemuksessasi huolellisesti, miksi juuri tämä tehtävä kiinnostaa sinua.

2. Päivitä CV, työhakemuspohja ja LinkedIn-profiili

Hyvät työnhakudokumentit ovat työnhaun A ja O. Käy siis läpi CV:si ja LinkedIn-profiilisi kriittisin silmin. Karsi pois epäolennainen ja lisää kaikki taidot, joista voi olla hyötyä hakemissasi tehtävissä. Pyydä mielipiteitä ja neuvoja myös lähesiltäsi tai tuttaviltasi, sillä ulkopuolinen näkemys on usein korvaamatonta.

Voit huoletta poistaa ansioluettelostasi yli 15 vuotta vanhan työkokemuksen, ellei se ole todella relevanttia hakemasi työpaikan kannalta. Muista myös, että ikäsi ei ole olennainen tieto rekrytoijalle, joten voit hyvin jättää syntymäajan mainitsematta.

Panosta ansioluettelon visuaalisuuteen ja ota halutessasi CV:tä ja LinkedIn-profiilia varten kuva, jossa sinulla on hyvä ja itsevarma olo. Muista, että kuva ei kuitenkaan ole välttämätön osa työnhakua.

Tuo työhakemuksessa esiin esimerkiksi mukautumiskykyäsi, onnistumisia työuraltasi sekä ongelmanratkaisutaitoja, jotka ovat syntyneet pitkän kokemuksen myötä. Muista räätälöidä hakemuskirje aina tarkasti hakemasi tehtävän mukaan.

Pyydä LinkedIniin suosituksia ihmisiltä, joiden kanssa olet työskennellyt tai tehnyt yhteistyötä muissa merkeissä.

3. Markkinoi rohkeasti osaamistasi

Oman osaamisen myynti ja markkinointi voi olla monen kokeneenkin osaajan kompastuskivi.

Unohda vaatimattomuus ja anna vahvuuksiesi loistaa työhakemuksessa ja ansioluettelossa. Jos vahvuuksien tunnistaminen tuntuu vaikealta, pyydä apua esimerkiksi nykyisiltä tai entisiltä kollegoilta. Olet takuulla kerännyt valtavan määrän osaamista, joka vain odottaa sanoittamistaan.

Kun bongaat kiinnostavalta vaikuttavan työpaikan, kannattaa työnantajaan olla suoraan yhteydessä – myös silloin, kun avointa työpaikkailmoitusta ei ole julki. Lähetä sähköpostia tai soita rohkeasti työnantajalle ja kerro, miten he voisivat hyötyä osaamisestasi.

Voit myös tehdä vaikutuksen esimerkiksi LinkedInissä. Kirjoita postaus vaikkapa alasi kiinnostavasta trendistä, työnhausta tai mistä tahansa sinua kiinnostavasta oivalluksesta – saatat yllättyä yhteisön positiivista vastaanottoa. Verkostoidu palvelussa myös kiinnostavien työnantajien edustajien ja asiantuntijoiden kanssa.

4. Kouluttaudu ja hanki uusia taitoja

Vaikka et voi vaikuttaa ikääsi, voit vaikuttaa osaamisesi kehittämiseen. Halu oppia ja kehittyä on yksi työnantajien eniten arvostamia ominaisuuksia työnhakijassa.

Seuraa alasi trendejä ja osallistu kiinnostaviin koulutuksiin – monia järjestetään myös ilmaiseksi. Kun pysyt aallonharjalla niin taitojesi kuin tietämyksesi osalta, ei iällä pitäisi olla mitään merkitystä.

Jos haaveilet alanvaihdosta, ota selvää, millainen osaaminen on kysyttyä unelmiesi alalla. Voisiko uusi tutkinto tai kurssikokonaisuus mahdollistaa uraunelmien toteutumisen?

Tuo osaamisesi kehittäminen esiin myös CV:ssäsi ja työhakemuksessasi.

5. Tee kokemuksestasi kilpailuvaltti

Tietoinen ja tiedostamaton ikäsyrjintä on valitettavasti todellinen ilmiö rekrytoinnissa, mutta älä lannistu. Pitkä työkokemus on ennen kaikkea etu – sinun on vain osattava kertoa siitä kiinnostavasti työnhaussa.

Yhä useammissa työpaikoissa ymmärretään monimuotoisen työpaikan edut. Mieti, mitkä ovat niitä uniikkeja asioita, joita sinä voisit tuoda työpaikalle. Entä millaista osaamista ja hiljaista tietoa olet kartuttanut vuosien saatossa?

Muista, että organisaatioiden kohderyhmistä tai asiakkaista löytyy ihmisiä monista eri ikäryhmistä. Kenties juuri sinun osaamisesi ja tapasi ajatella auttavat tavoittamaan uusia kohderyhmiä ja asiakkaita.

Lue myös:

Korona ajoi nelikymppisen Miljan työnhakuun 19 vuoden tauon jälkeen: ”Ensimmäiset hakemukset olivat ihan kauheita”

Kokeneissa työntekijöissä on enemmän hyödyntämätöntä potentiaalia kuin arvaammekaan

7 syytä, joiden vuoksi viisikymppinen ei työllisty


authorimage

Meri-Tuuli Talsi

Lisää kirjoittajasta

Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Duunitori suosittelee

Haussa myyjiä Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle

Haussa myyjiä Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle

Uusi Turku ja 2 muuta – Julkaistu 2.1.
Asiakashankkijoita eri rooleihin Uudellemaalle, Keski-Suomeen ja Pirkanmaalle

Asiakashankkijoita eri rooleihin Uudellemaalle, Keski-Suomeen ja Pirkanmaalle

Uusi Jyväskylä ja 3 muuta – Julkaistu 3.1.
Kausityöntekijöitä HOK-Elannolle Kappeliin ja Mummotunneliin

Kausityöntekijöitä HOK-Elannolle Kappeliin ja Mummotunneliin

Uusi Helsinki – Julkaistu 2.1.
Faasi1-traineeohjelma

Faasi1-traineeohjelma

Uusi Espoo ja 4 muuta – Julkaistu 3.1.
Täysi-ikäisten kesätyöhaku kesäkaudelle 2024

Täysi-ikäisten kesätyöhaku kesäkaudelle 2024

Uusi Hämeenlinna ja 21 muuta – Julkaistu 2.1.
Tule kesätöihin Lidliin!

Tule kesätöihin Lidliin!

Uusi Helsinki ja 19 muuta – Julkaistu 2.1.
UPM Kesätyöhaku

UPM Kesätyöhaku

Finland ja 18 muuta – Julkaistu 1.12.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Uusi suosikki lisätty!

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Suosikit täynnä!

Rekisteröidy, niin voit tallentaa lisää suosikkeja ja palata niihin vielä myöhemmin.