Työnhaku

Älä tee näitä virheitä, jos päätät vaihtaa työpaikkaa – asiantuntija: ”Suurin osa mokaa tässä asiassa”

Älä tee näitä virheitä, jos päätät vaihtaa työpaikkaa – asiantuntija: ”Suurin osa mokaa tässä asiassa”
Suurimmalla osalla työnhakijoista ei ole työnhaku- tai urastrategiaa, vaan he hakevat käytännössä kaikkea mahdollista, sanoo työnhakuvalmentaja Julia Kaukinen.

Työnhakuun ryhtyessä ei kannata tehdä hätäisiä ratkaisuja, varoittaa urakonsultti Julia Kaukinen. Virheet työnhaussa on helpoin välttää, kun laatii hyvän työnhakusuunnitelman ennen työnhaun starttaamista.

Syksy on vilkasta työnhakuaikaa. Moni päättää kesäloman jälkeen, että olisi aika uusille tuulille työelämässä. Ennen työnhakuun ryhtymistä kannattaa kuitenkin pysähtyä hetkeksi, kehottaa johtajien urakonsultti ja työnhakuvalmentaja Julia Kaukinen. Näin välttää virheet työnhaussa.

”Älä tee hätäisiä päätöksiä, koska äkkilähtö ei ole paras ratkaisu”, Kaukinen tiivistää.

Hän kehottaa aloittamaan keskustelulla oman nykyisen pomon kanssa. Keskustelussa kannattaa kertoa mihin on nykyisessä työnkuvassa tyytyväinen, ja mihin toisaalta kaipaa muutosta.

”Monelle voi olla korkea kynnys ilmaista pomolle, että ei viihdykään työpaikassaan. Kertominen kuitenkin kannattaa. Asiakkaamme ovat kertoneet, että avoin ja rakentava keskustelu esimiehen kanssa on saanut solmuja avautumaan, ja myös uusia mahdollisuuksia on syntynyt.”

Jos työnkuvaa ei ole mahdollista muokata nykyisessä työpaikassa ja päätös lähdöstä on syntynyt, on hyvä tehdä työnhakusuunnitelma. Kiireellä lähteminen ei usein johda mihinkään hyvään, sanoo Kaukinen.

”Älä polta siltoja, vaan pidä yllä hyviä suhteita. Jos sinulla on liian kiire lähteä pois, voit päätyä laastaritehtävään, joka ei olekaan niin sopiva. Silloin kun on kriisi, tekee helposti vääriä valintoja. Tämänkin takia lähtöä kannattaa suunnitella.”

Julia Kaukinen on johtajille ja johtajiksi haluaville suunnatun urakonsulttitoimiston perustaja.

Hyvässä työnhakustrategiassa määritellään työnhaun tavoitteet, kriteerit työnantajalle ja uudelle työtehtävälle sekä hiotaan työnhaun työkalut kuntoon.

Julia Kaukinen listaa tavallisimmat mokat työnhakuun ryhtymisessä:

Yleisimmät virheet työnhaussa

1. Tavoite puuttuu

"Nykytyönhakua voi verrata yrittäjyyteen, sillä menestyksekkäällä yrittäjällä ja onnistuneella työnhakijalla on paljon yhteisiä piirteitä. Molemmissa tapauksissa tavoitteiden asettaminen on ensisijaisen tärkeää. Moni ottaa vastaan minkä tahansa uuden työn miettimättä kunnolla, mitä uudelta työltä haluaa.

Jos haluat vaihtaa työpaikkaa, mieti tarkkaan, mitä odotuksia sinulla on. Sinun tulee määritellä, mihin haluat seuraavaksi päästä, tunnistaa omat vahvuutesi ja kilpailuetusi työmarkkinoilla sekä selvittää, millaiset tehtävät ja työympäristöt houkuttelevat. Näin uratavoite konkretisoituu."

2. Työnantajalle ei määritellä kriteerejä

"Työnantajilla on erilaisilla haasteita riippun yrityksen kehitysvaiheesta – onko kyseessä startup, kasvuyhtiö vai suuri vakiintunut yritys. Arvioi, minkä tyyppisessä yrityksessä viihtyisit parhaiten. 

Mieti, haluatko työskennellä suomalaisessa, kansainvälisessä vai ulkomaalaisessa yrityksessä. Pohdi, sopiiko sinulle parhaiten perhe-, pörssi- vai holding-yhtiö. Toimialojen välillä on eroja: osa on hyvin dynaamisia ja toiset taas hyvin perinteisiä. Myös johtamistyyleissä on paljon eroja."

3. Työnhaun työkalut eivät ole kunnossa

"CV ja LinkedIn-profiili kannattaa räätälöidä puhuttelemaan juuri sitä itselle täydellistä työnantajaa ja tukemaan omia uratavoitteita (jargon, avainsanat, juuri oikeat saavutuksen nostettuna).

Vieläkin törmää siihen, että CV:t sekä hakemukset ovat vanhanaikaisia: CV:ssä on vain lueteltu tittelit päivämäärineen, kun taas hakemus on 2–4-sivuinen sepustus sisältäen kuvauksia jopa yli 30 vuoden takaisista työtehtävistä.

Se olennainen, eli mitä on saanut aikaan, sisällytetään nykyään CV:hen. CV on sekä työnhakijan mainos että vastaus yrityksen kipukohtiin. Se voi olla 2–3-sivuinen, jos tehtävään relevanttia kokemusta on paljon.

Hakemuksen pituus on maksimissaan yksi sivu. Hakemuksen tekstissä sinun pitää kertoa, miksi haluat tehdä töitä juuri kyseisessä yrityksessä ja toimialalla, miksi sinä sopisit tehtävään ja millaisessa yrityskulttuurissa viihdyt. Jo tällä tavalla erotut hakijajoukosta."

Lue myös: Älä laita näitä asioita CV:hen – ainakin yksi turha tieto löytyy lähes varmasti ansioluettelostasi

4. Työnhakukanavat ovat epäselviä

"Lähdetkö hakemaan piilotyöpaikkoja tai keskitytkö avoimiin, julkisessa haussa oleviin tehtäviin? Kannattaa miettiä, mitä työnhakukanavia hyödyntää ja tutkia, missä julkaistaan sinua kiinnostavia tehtäviä.

On hyvä ottaa huomioon, että varsinkin johtotehtäviin etsitään uutta työntekijää suorahaun kautta sekä verkostoja hyödyntäen. Muista siis myös suorahakutoimistot ja ole yhteydessä omaan verkostoosi. Kun sinulla on selkeä kohderyhmä, voit listata kiinnostavia yrityksiä ja tehdä toimintasuunnitelman."

5. Panostetaan määrään eikä laatuun

"Panosta laatuun, älä määrään. Todella moni lähettää CV:n ja hakemuksen selvittämättä tehtävästä sen enempää ja räätälöimättä hakupapereja.

Työnhakuun kannattaa lähteä ratkaisumyyjän hattu päässä. Tämä tarkoittaa sitä, että työnantaja on asiakkaasi, jolla on ongelma tai haaste. Hänellä on tarve täyttää jokin tehtävä organisaatiossaan mahdollisimman pian. Sinun tulee olla vastaus tähän tarpeeseen – kokemuksesi, työkalujesi, koulutuksesi, kykyjesi ja motivaatiosi kautta."

6. Unohdetaan valmistautua työhaastatteluun

"Rekrytoijat odottavat vastauksia kysymyksiin, joten jokaiseen haastatteluun pitää valmistautua erikseen. Miltei aina haastattelu alkaa ”Kerro lyhyesti itsestäsi” -lauseella, ja suurin osa mokaa juuri siinä. Hio siis myyntipitch sekä vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin valmiiksi jo ennen haastattelua."

Lue myös:

Yleisimmät mokat työhakemuksessa – tarkista nämä 5 kohtaa ennen lähettämistä

Katriina, 35, teki viisi muutosta CV:hen – löysi nopeasti uuden työn: ”Aloin heti saada haastattelukutsuja”

Valjasta LinkedIn-profiili avuksesi – näin otat perusteet haltuun ja hyödyt palvelusta työnhaussa



Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Duunitori suosittelee

Lastenlääkäriksi Mehiläiseen

Lastenlääkäriksi Mehiläiseen

Helsinki ja 21 muuta – Julkaistu 2.2.
Raskaan kaluston mekaanikko

Raskaan kaluston mekaanikko

Tampere ja 3 muuta – Julkaistu 5.2.
Sote-alan kesätöihin Esperille

Sote-alan kesätöihin Esperille

Finland ja 14 muuta – Julkaistu 1.2.
Pyörätaksinkuljettaja

Pyörätaksinkuljettaja

Helsinki ja 9 muuta – Julkaistu 13.2.
Kesätöihin HKScanille

Kesätöihin HKScanille

Vantaa ja 5 muuta – Julkaistu 29.1.
Infrasuunnittelun asiantuntijoita Helsinkiin

Infrasuunnittelun asiantuntijoita Helsinkiin

Helsinki – Julkaistu 22.2.
Huippumyyjä - tule menestymään

Huippumyyjä - tule menestymään

Hyvinkää ja 6 muuta – Julkaistu 6.2.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.