Kaupunkiliikenteellä työskentelevät Susanna Saloranta ja Antti Toivanen helpottavat ihmisten arkea. Heidän päivittäiset työtehtävänsä mahdollistavat sen, että pääkaupunkiseudun joukkoliikenne palvelee hyvin matkustajia. Nyt nämä miljoonien matkojen mahdollistajat kertovat meille, millaista työ on ja mitä se vaatii.
Artikkeli on tehty kaupallisessa yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenteen kanssa.
Tule projektipäälliköksi Kaupunkiliikenteelle »
Tulevaisuuden kaupungissa tarvitaan entistä enemmän viihtyisämpiä, kestävämpiä ja toimivampia liikkumisen muotoja. Projektipäälliköt Susanna Saloranta ja Antti Toivanen kokevat tekevänsä tärkeää työtä.
”Kaupunkiliikenne on iso toimija kaupunkikuvassa, sillä me hallinnoimme pääkaupunkiseudun joukkoliikenneinfraa. Me mahdollistamme metron ja ratikoiden liikennöinnin sekä toimivuuden – me siis näymme joka paikassa”, Saloranta valaisee.
”Meillä on mahdollisuus vaikuttaa liikennöinnin kehittämiseen. Työntekijät tuntevat vastuunsa ja tietävät vaikuttavuutensa julkisen liikenteen toimivuuteen. Se luo meille yhtenäistä työkulttuuria”, Toivanen kiteyttää.
Millaista on työskennellä näin merkittävässä roolissa? Kaksikko kertoo nyt, mikä tekee Kaupunkiliikenteestä ainutlaatuisen työpaikan ja miten he ovat päätyneet nykyiseen työhönsä.
Työssä pääsee jättämään oman kädenjälkensä ympäristöön
Toivanen tuli Kaupunkiliikenteelle vuonna 2017. Hänen työnkuvansa on laajentunut yksittäisten huoltotoimien kehittämisestä koko varikon toimivuuden kehittämiseen. Nykyisin hän vastaa uusien varikoiden toiminnallisesta kehittämisestä ja toteutuksesta.
”Täydellistä varikkoa ei ole, mutta käyttäjiä palvelevat ratkaisut tuovat minulle merkityksellisyyttä.”
Saloranta tuli taloon puolitoista vuotta sitten työskentelemään kiinteistöprojektien pariin. Pääosin hän johtaa metroasemien korjaushankkeita, joihin kuuluu muun muassa hankkeen suunnittelu- ja rakentamisvaihe sekä käyttöön luovuttaminen. Metroasemahankkeiden lisäksi kiinteistöprojekteja tehdään varikoilla, juna-asemilla ja liityntäpyöräpysäköinnin parissa.
”Aikaisemmin en hoksannut, että metroasemat ovat valtavia kokonaisuuksia. Metron käyttäjät näkevät vain murto-osan siitä, mitä me näemme – kunnossapidettävät alueet ovat isoja maanalaisia verkostoja.”
”Pääsen tekemään isoja hankkeita, enkä vain puuhastelemaan pienen metroaseman korjausta”, Saloranta jatkaa.
Tärkeitä kohtaamisia ihmisten kanssa
Hankkeiden johtaminen on Salorannan mielestä kuin jatkuvaa palapelin rakentamista, koska siinä toimitaan eri sidosryhmien välillä.
”Rautatientorin ja Hakaniemen hankkeissa on paljon eri ihmisiä ja tahoja, joiden kanssa olen päivittäin tekemisissä. Työni suola tulee erilaisten ihmisten ja asioiden kohtaamisista.”
Siitä syystä työssä korostuvat taidot työskennellä ihmisten kanssa:
”Sosiaaliset taidot ja kokonaisuuksien hahmottaminen ovat ykkösjuttuja”, Toivanen sanoo.
Elämä kuljetti meriltä kiskoille
Kaksikon päätyminen Kaupunkiliikenteelle on ollut sattumien summa. Toivanen vaihtoi kapteenin hatun insinöörin opintoihin, vaikka ei pidäkään itseään tyypillisenä insinöörinä.
”Alun perin minusta piti tulla merikapteeni. Aina kun en ollut merillä, olin hanttihommissa voimalaitoksilla. Siellä eräs työmaapäällikkö kannusti lukemaan koneinsinööriksi, koska alalla riittäisi hommia.”
Saloranta on koulutukseltaan maatalous- ja metsätieteiden maisteri. Valmistumisen jälkeen hän päätyi kiinteistörakentamisen pariin ympäristöasiantuntijaksi. Pian hän huomasi tarvitsevansa teknisen alan koulutuksen ymmärtääkseen paremmin rakentamisesta ja kiinteistöjen ylläpidosta.
”Opiskelin rakennusmestarin AMK-tutkinnon. Nykyisin alalla on paljon naisia, mutta aiemmin olen joutunut hakemaan paikkaani jokaisella työmaalla. Onneksi kulttuuri on muuttunut.”
Kaupunkiliikenteelle Saloranta tuli laajentaakseen osaamistaan infrapuolelle.
”Olen asunut koko lapsuuteni Itä-Helsingissä metron varrella. Hain projektipäällikön paikkaa, koska halusin päästä vaikuttamaan näkemiini metromaisemiin.”
Juuri oikeanlaista koulutusta projektipäällikön hommiin ei Toivasen mukaan kuitenkaan ole.
”Projektipäällikkönä sinusta tulee erityislaatuisen alan moniosaaja. Täällä opit raideliikenteestä ja rakennustyöalasta sekä urakkamuodoista.”
”Ala on tällä hetkellä isossa nosteessa”
Kaksikko kokee, että Kaupunkiliikenteellä pääsee kehittymään ja etenemään.
”Talossa on useita eri yksiköitä, joissa työnkuva vaihtelee laidasta laitaan. Täällä on mahdollisuuksia kehittää työnkuvaansa, ja sitä kautta löytää oman roolinsa”, Toivanen sanoo.
”Asiantuntijatehtävistä voi siirtyä vaikkapa projektinhallinnan pariin ja metrosta ratikan pariin”, Saloranta kertoo.
”Meillä saa aina vaikuttaa ja kehittää. Itselläni on ympäristötaustaa, joten olen mukana hiilineutraaliutta koskevissa projekteissa”, Saloranta jatkaa.
Myös Kaupunkiliikenteen matala hierarkia saa kaksikolta kiitosta:
”Sosiaalinen ilmapiiri on hyvä ja jokaisella saa olla mielipide asiaan. Jos yhteistyö ei toimisi, niin työntekokaan ei onnistuisi”, Toivanen kertoo.
”Työnantaja on joustava ja työtä saa tehdä hybridinä. Keskustelukulttuuri on avoin ja ihmiset ovat mukavia”, Saloranta kehuu.
Tulevalta työntekijältä Toivanen toivoo motivaatiota ja halua kehittää alaa, joka on isossa nosteessa parhaillaan.
”Apukätenäni on tällä hetkellä insinööriopiskelija. Sanoin hänelle, että tärkein tehtäväsi on kiinnostua tästä alasta”, Toivanen päättää.