Rakentaminen on ollut Satu Käävän, 58, verissä aina. Pitkän työuran varrelle on mahtunut oma yritys, lama-ajan haasteet ja alanvaihto. Kääpä kertoo nyt, miksi hän on viihtynyt LVI-tarkastusinsinöörinä Helsingin kaupungilla jo 15 vuotta.
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan kanssa.
Satu Käävän suvussa on rakennettu usean sukupolven ajan. Kääpä seurasi jo pienenä, miten isä ja vaari rakensivat taloja työkseen.
”Lähdin isäni mukaan työmaalle aina, kun se oli mahdollista”, Kääpä muistelee.
Tuleva alavalinta olikin Käävälle helppo. Hänestä tulisi rakennusmestari.
Lama pysäytti työt
Valmistumisen ajankohta vuonna 1990 ei ollut Käävälle kaikkein suotuisin. Tuolloin Suomi rojahti lamaan.
”Ehdin työskennellä muutaman vuoden työmaamestarina, kunnes jäin työttömäksi.”
Kääpä ei jäänyt pyörittelemään peukaloitaan, vaan päätti perustaa oman firman. Reilut 10 vuotta sujuivatkin yrittäjänä eri rakennustyömailla.
”Nautin paljon yrittäjyyden tuomasta vapaudesta”, Kääpä kertoo.
Vähitellen työmaat eivät houkutelleet enää samalla tavalla kuin ennen työn fyysisyyden takia. Kääpä päätti kääriä jälleen hihat ja kouluttautua uudelleen.
”Valitsin LVI-puolen, sillä näin tämän olevan tulevaisuuden ala.”
Päätös oli oikea, sillä pian tapahtui yksi Käävän uran mieleenpainuvimmista hetkistä.
Työkaverin vinkki poiki unelmien työpaikan
Vuosi oli 2008, kun Käävän työkaveri vinkkasi kiinnostavasta avoimesta työpaikasta. Helsingin kaupungilla oli rakennusmestarin ja LVI-insinöörin paikka vapaana.
Pesti houkutteli Kääpää vuosien yrittäjyyden jälkeen, sillä yrittäjyyteen kuului epävarmoja aikoja, vaikka töitä olikin hyvin ollut. Paikka kiinnosti myös siksi, että se oli vakituinen ja piti sisällään kehittymismahdollisuuksia.
”Olin todella iloinen, kun sain työn”, Kääpä kertoo.
Nyt Kääpä työskentelee Kaupunkiympäristön toimialalla rakennusvalvonnan 13 hengen Talotekniikka-yksikössä. Päivät kuluvat rakentamishankkeissa aina ennakkoneuvotteluista loppukatselmuksiin saakka.
Työvuosia kaupungilla on kertynyt jo 15. Kääpä paljastaa viihtyneensä näin pitkään työn monipuolisuuden ja työyhteisön ansiosta. Osa työkavereista on kulkenut rinnalla 15 vuoden ajan.
”Työn suola on, kun saan tehdä töitä monen alan ammattilaisen kanssa. Hankkeissa ovat mukana mukana mm. suunnittelijat ja työnjohtajat. Rakennusvalvonnassa teemme tiiviisti yhteistyötä lupasihteereiden, lupa-arkkitehtien ja rakennetarkastusinsinöörien kanssa.”
Kääpä työskentelee eteläisen Helsingin rakennus- ja saneerausprojektien parissa. Projekteja on kertynyt lukuisia vuosien varrella. Yhtenä esimerkkinä hän mainitsee Helsingin kaupunkiympäristön kolme vuotta sitten valmistuneen toimiston.
Ikimuistoinen yllätys ullakolta
Kääpä on kiitollinen siitä, että hän saa olla osana arvokkaiden rakennuksien saneerausprojekteja. Kääpä on kiitollinen siitä, että hän on saanut olla osana ikonisten rakennusten, kuten Ateneumin, Helsingin päärautatieaseman ja Kansallisteatterin, saneerausprojekteja.
Yksi mieleenpainuvimmista muistoista liittyy erään Katajannokan rakennuksen ullakolle, josta löytyi tervehdys vuosikymmenien takaa.
"Kertoman mukaan, itse talon suunnitellut Eliel Saarinen oli tehnyt piirroksen piipun kylkeen", Kääpä paljastaa.
Käävän työkohteina on myös uudempia rakennuksia, kuten Kalasataman kauppakeskus kauppakeskus Redi ja korkeat tornirakennukset.
Työpäivät eri rakennusten parissa ovat hyvin itsenäisiä, ja kalenterin voi muokata hyvin pitkälti itselleen sopivaksi.
”Koen joustavuuden ja vaikutusmahdollisuudet työni parhaimmiksi puoliksi.”
Työ innostaa 15 vuoden jälkeenkin
Vaikka Kääpä on ollut koko työajan samoissa työtehtävissä, työhön ei ole ehtinyt kyllästyä. Uutta opittavaa on valtavasti. Talotekniikka-ala kehittyy koko ajan ja uusi rakentamislakikin on tulossa. Yhteistyö muiden kaupunkien rakennusvalvontojen välillä (Topten) on tuonut laajempaa näkemystä työhön.
Työnantaja on myös mahdollistanut lisäkouluttautumisen, Kääpä suorittikin ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon muutama vuosi sitten.
”Saan opastaa työssäni nuorempia kollegoitani, minkä koen erittäin palkitsevaksi. Samalla opin itse aina jotain uutta.”
Rakentaminen on Käävälle enemmän elämäntapa kuin vain työ. Päivät kuluvat erilaisten rakennushankkeiden parissa, ja illalla Kääpä vaihtaa usein työhaalarit päälleen. Omakotitalossa riittää remontoitavaa.
”Jos remontoitavaa ei ole, niin keksin kyllä aina uusia projekteja. Työhaalarit ovat kaikkein kotoisin oloasuni”, Kääpä sanoo.
Kääpä ei aio laitaa työhaalareitaan naulaan vielä vuosiin.
”Työskentely Helsingin kaupunkiympäristön toimialalla on ollut tutkimusmatka, joka toivottavasti jatkuu aina eläkkeelle asti.”
Lue myös
- Ison talon edut, kilpailukykyinen palkka ja joustava työ – Helsingin kaupunkiympäristön kesätyöhaku käynnistyy 1.2.2024
- Antti löysi oikean uran sattumalta – rohkea muutos toi uutta kipinää: ”Kehitys on ollut huimaa”
- ”Kyllä tämä on ollut urani ehdoton kohokohta” – Juuso löysi kutsumuksensa esihenkilötyöstä