Antti Veijalaisen työuralla moni asia on ollut sattumaa: opiskelupaikan valinta, ensimmäinen työpaikka ja onnekkaaksi osoittautunut irtisanominen. Sattumien kautta hän löysi kuitenkin oman paikkansa Helsingin kaupungilla. Pitkälle uralle uutta motivaatiota on tuonut työnkuvan muutos.
Artikkeli on tehty kaupallisessa yhteistyössä Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan kanssa.
”Joku voisi kuvitella, että kaupunki on vähän harmaa työpaikka. Mutta harmaasta löytyykin yllättävän paljon sävyjä”, kuvailee Antti Veijalainen.
Helsingin kaupungilla pian kymmenen vuotta työskennellyt paikkatietoinsinööri Veijalainen tietää, mistä puhuu. Hän on urallaan todistanut siirtymää perinteisestä, harmaasta ”toimistobunkkerista” uusiin toimialan yhteisiin tiloihin Kalasatamassa.
Samalla hän on kasvanut alansa asiantuntijaksi, joka on ennen kaikkea oppinut tekemällä. Millainen matka on ollut?
Irtisanominen johti onnekkaaseen sattumaan
Veijalaisen uralla vain harva asia on ollut suunniteltua. Suunnistustaustansa myötä hän päätyi aikoinaan opiskelemaan maanmittausta silloiseen Otaniemen Teknilliseen korkeakouluun.
Opinnot ottivat aikansa. Niiden lomassa hän teki alansa osa-aikaisia töitä, mikä saattoi osaltaan hidastaa valmistumista. Myös diplomityö eteni Veijalaisen mukaan kaikessa rauhassa.
Lopulta diplomityön ohjaaja löi nyrkin pöytään ja sanoi: ”Sinä valmistut tämän vuoden puolella.”
”Onneksi, sillä sain ennen joulua paperit ulos. Muuten työ olisi varmaan jäänyt edelleen roikkumaan”, Veijalainen muistelee.
Veijalaisen ensimmäinen kokoaikainen työpaikka valmistumisen jälkeen oli yksityisessä paikkatietoyrityksessä. Muutaman vuoden jälkeen henkilöstöä jouduttiin irtisanomaan, ja Veijalainen oli lähtijöiden joukossa.
Irtisanominen osoittautui kuitenkin onnekkaaksi sattumaksi. Sen myötä Veijalainen päätyi hakemaan Helsingin kaupungille kaverinsa suosituksesta.
"Työskentelin ensin vuoden paikkatietotoimistossa, jota ei nykyisin enää ole. Sitten tuli avoimeksi kiinteistöinsinöörin paikka, johon hain. Vuosien varrella nimike on vaihtunut ja osaaminen karttunut, mutta käytännössä olen samassa paikassa."
Veijalainen työskentelee nyt paikkatietoinsinöörinä maastomittausyksikössä, jossa hän keskittyy etenkin rakennusvalvontamittauksiin liittyviin prosesseihin ja niiden kehittämiseen. Lisäksi hän sijaistaa tarvittaessa yksikön päällikköä.
Rohkea hyppy toi uutta kipinää
Helsingin kaupunkiympäristöllä työskentelyn parhaita puolia ovat Veijalaisen mielestä aidosti mielenkiintoiset työtehtävät.
”Työssäni pääsen kehittämään paljon ja muuttamaan maailmaa omalta pieneltä osaltani. Nyt kun on enemmän vuosia takana, näen itseni eri tavalla osana koko kaupunkiympäristön toimialaa. Se on aika hienoa.”
Viime vuonna Veijalaiselle tarjoutui mahdollisuus laajentaa osaamistaan maalämpöpuolelle. Hän hyppäsi rohkeasti täysin uudelle alueelle ja tekee nyt noin puolet työajastaan maalämpökaivojen selvityksiä ja sijaintikatselmuksia.
”Aluksi tuntui, että en mitenkään voi ymmärtää ja tehdä näitä tehtäviä itsenäisesti. Kehityskäyrä on kuitenkin ollut eksponentiaalinen, ja uuden oppiminen on ollut tosi innostavaa”, hän kuvailee.
Nyt Veijalaisen vastuulla on vaativampien kohteiden jono. Kohteissa on yleisiä ja suojelualueita, jotka vaativat enemmän lausuntoja ja selvityksiä. Palkitsevinta on nähdä jonon pikkuhiljaa lyhenevän, joskus tiukkojenkin vääntöjen jälkeen.
”Ajan mittaan sitä väistämättä rutinoituu. Silloin uudet, pienetkin asiat voivat herättää taas uutta kipinää ja motivaatiota.”
Työn tasapainoisuus ja tärkeät työkaverit saavat viihtymään
Kaupungilla työn joustavuus ja tasapaino saavat Veijalaiselta kiitosta.
”Täällä riittää, että tekee päivisin kunnolla sen, mitä pystyy. Työtä ei tarvitse tehdä yötä päivää”, Veijalainen kertoo.
Hän kokee, että työ sopii loistavasti myös muuhun elämään. Arki sujuu joustavasti niin kotoa, mökiltä kuin toimistoltakin käsin. Kalasataman valoisiin tiloihin vetävät usein etenkin työkaverit, joista on muodostunut tiivis porukka.
”Työkaverit ovat viihtymisessäni tärkeässä osassa. Täällä on rento ja avoin meininki.”
Entä miten Veijalainen kokee itse kasvaneensa kaupungilla työskentelyn aikana? Vuosien varrella ainakin ajattelutapa on muuttunut ja kypsynyt:
"Kokemuksen myötä osaan suhtautua asioihin rauhallisemmin ja ymmärrän eri tavalla kokonaisuuksia. Päätösten tekeminen on helpompaa. Ymmärrän vielä paremmin, miten me sadat eri asioita tekevät työntekijät olemme täällä tärkeä osa isoa kokonaisuutta ja jatkumoa."
Lue myös
- Ison talon edut, kilpailukykyinen palkka ja joustava työ – Helsingin kaupunkiympäristön kesätyöhaku käynnistyy 1.2.2024
- Satu teki täyskäännöksen – vaihtoi yrittäjyyden unelmatyöhön Helsingin kaupungilla: ”Tämä on ollut tutkimusmatka”
- ”Kyllä tämä on ollut urani ehdoton kohokohta” – Juuso löysi kutsumuksensa esihenkilötyöstä