Jätkäsaari, Länsisatama ja pyöräilybaana ovat kaikille helsinkiläisille tuttuja, mutta ne ovat vain muutamia Lotta ja Mikko Suomisen Helsingin kaupungilla työstämistä hankkeista. Tapasimme kaupunkiympäristön toimialalla työskentelevän pariskunnan ja selvitimme, millaista on rakentaa maailman toimivinta kaupunkia.
Tämä artikkeli on kirjoitettu Duunitorin haastattelun pohjalta yhteistyössä Helsingin kaupunkiympäristön toimialan kanssa. Toimiala rekrytoi nyt asiantuntijoita rakentamaan rakentamaan Helsingistä maailman toimivinta kaupunkia!
Katso Helsingin kaupungin avoimet työpaikat »
Lotta Suominen ei ole ainoastaan paljasjalkainen stadilainen, vaan myös kolmatta sukupolvea töissä Helsingin kaupungilla. Niin Lotan isoisä, isoäiti kuin isäkin ovat työskennelleet kaupungin palkkalistoilla.
"Aloittaessani Helsingin kaupungilla puistoprojektipäällikkönä, muistivat työkaverini yhä 60-luvulla eläkkeelle jääneen isoäitini Ullan, joka toimi kaupungilla pitkään kamreerina", liikenne- ja katusuunnittelussa projektipäällikkönä työskentelevä Lotta kertoo.
Sukunsa perinteitä noudattaen myös Lotta on viihtynyt Helsingin kaupungilla jo pitkään, sillä ensimmäisessä tehtävässään hän aloitti vuonna 2005. Projektipäällikön tehtävistä kunnianhimoinen Lotta eteni ensin tiimipäälliköksi ja ensimmäisen äitiyslomansa jälkeen toimistopäälliköksi.
”Asioiden kehittäminen on aina ollut motivaationi edetä uralla. Haluan ratkaista asioita ja saada ne toimimaan paremmin”, Lotta kertoo, ”nykyiset tehtäväni toiminnanohjausyksikössä sopivatkin kaltaiselleni kehittämishenkiselle tyypille hyvin.”
Ainutlaatuiset hankkeet näkyvät helsinkiläisten arjessa
Tällä hetkellä Lotta pohtii yhdessä tiiminsä kanssa, miten liikenne- ja katusuunnittelu voisi toimia entistä paremmin ja tehokkaammin. Vaihtelevuutta työhön tuovat monimuotoiset hankkeet, joita riittää aina pienistä leikkipuiston korjauksista kaikkien helsinkiläisten tuntemiin megahankkeisiin.
”Helsingin kaupunki on hankkeidensa puolesta aivan ainutlaatuinen. Täällä pääsee näkemään suuria, merkittäviä kokonaisuuksia, viemään niitä eteenpäin ja vaikuttamaan kaupunkilaisten elämään”, Lotta kertoo.
Täällä pääsee vaikuttamaan kaupunkilaisten elämään.
Lotan pyörittämät projektit näkyvät myös helsinkiläisten arjessa. Kukaan tuskin onnistui ohittamaan kesäistä Donald Trumpin ja Vladimir Putinin vierailua, jonka liikennejärjestelyistä Lotan yksikkö vastasi. Lotan työstämistä hankkeista kaupunkilaiset tuntevat hyvin myös pyöräilybaanan ja taiteilija Martti Aihan kanssa yhteistyössä toteutetun Länsilinkin.
”Länsilinkki herättää ajatuksia varmaan jokaisessa helsinkiläisessä”, Lotta naurahtaa, ”mutta vitsi, kyllä siitä lopulta aika makeaa uutta Helsinkiä tuli.”
Veroeuroilla enemmän
”En varsinaisesti miellä itseäni helsinkiläiseksi, sillä juureni ovat Salossa”, Lotan aviomies ja Helsingin kaupunkiympäristön massakoordinaattori Mikko Suominen kertoo ja virnistää: "Manailemme usein kavereiden kanssa, että kyllä Turku olisi paljon parempi paikka pääkaupungille."
Nykyään itseään lauttasaarelaiseksi luonnehtiva Mikko on työskennellyt Helsingin kaupungilla vuodesta 2004 lähtien ja kaupunkiympäristön toimialalla tulee tänä vuonna täyteen viisi vuotta. Työpaikalla Mikko tunnetaan Massa-Mikkona tai Jordgubbena, mutta mitä maamassojen asiantuntijan työtehtäviin todella kuuluu?
”Työni pitää sisällään kaikenlaista maamassoihin ja kiertotalouteen liittyvää. Käytännössä pidän huolen siitä, että kuvio pyörii hyvin erityisesti kustannussäästöjen ja päästövähennysten puolesta”, Mikko kertoo. ”Punaisena lankana kaikessa on se, että saisimme veroeuroilla enemmän.”
Kyllä Helsingin hankemaailma on upea, ja täällä on mieletön asiantuntijaporukka töissä.
Vaikka Mikon työnkuva avautuu vain harvalle, on hänen työpanoksensa korvaamatonta useimmissa helsinkiläisiä koskettavissa kaupunkiympäristön hankkeissa, kuten Jätkäsaaren ja Länsisataman projekteissa. Ei siis ole ihme, että monipuoliset hankkeet ovat myös hänen työnsä suola.
”Kyllä Helsingin hankemaailma on upea, ja täällä on mieletön asiantuntijaporukka töissä.”
Asiantuntijatyötä ei jätetä toimistolle
Kun pyöritettävänä on työtehtävien lisäksi myös lapsiperheen logistiikka, on joustavuus työlle ehdoton edellytys. Sen sijaan, että Mikko kuluttaisi työviikkonsa aikana ainoastaan oman toimistonsa penkkiä, saattaa hän suhata hiljattain sähköistämällään laatikkopyörällä ympäri pääkaupunkiseutua. Tuleepa töitä tehtyä usein myös etänä.
Nykyajan työelämä ei ole enää sitä, että töihin mennään kahdeksaksi kahvittelemaan.
”Ei nykyajan työelämä ole enää sitä, että töihin mennään kahdeksaksi kahvittelemaan, eikä myöskään sitä, että työt jätetään neljältä toimistolle. Tämänkaltaisessa asiantuntijatyössä työt seuraavat helposti mukana, mutta kun työ on mielekästä, ei se myöskään haittaa”, Mikko kertoo.
Vapaa-aikaa on osattava myös suojella, ja siitä pitävät Suomisten perheessä huolen tyttäret, jotka muistuttavat vanhempia tarvittessa arjen tärkeysjärjestyksestä.
”Jos työt meinaavat haukata arjestamme liian suuren siivun, niin varsinkin pienimmältä typykältä tulee aivan varmasti asiakaspalautetta.”
Kiinnostaisiko sinua tulla mukaan rakentamaan maailman toimivinta kaupunkia?
Katso Helsingin kaupungin avoimet työpaikat »
Katso myös videolta, millaista on pyöräilykoordinaattorin työ kaupunkiympäristön toimialalla:
Lue myös
- Ison talon edut, kilpailukykyinen palkka ja joustava työ – Helsingin kaupunkiympäristön kesätyöhaku käynnistyy 1.2.2024
- Satu teki täyskäännöksen – vaihtoi yrittäjyyden unelmatyöhön Helsingin kaupungilla: ”Tämä on ollut tutkimusmatka”
- Antti löysi oikean uran sattumalta – rohkea muutos toi uutta kipinää: ”Kehitys on ollut huimaa”