Työsuhdeopas

Työntekijän irtisanominen

Osio 3/5
Työntekijän irtisanominen

Työntekijän irtisanominen vaatii painavat perusteet. Lue, miten ja millaisista syistä työsuhde voidaan irtisanoa ja millaisista ei.

Työntekijän irtisanominen vaatii lain mukaiset, esimerkiksi tuotannolliset ja taloudelliset tai työntekijään liittyvät henkilökohtaiset perusteet. Työntekijän irtisanominen täytyy lähtökohtaisesti ilmoittaa henkilökohtaisesti. Jos tämä ei jostain syystä onnistu, ilmoituksen voi tehdä postitse tai sähköpostitse.

Jos vuosilomalla olevan työntekijän irtisanoo, postitse tai sähköpostitse lähetetyn irtisanomisilmoituksen saa toimittaa aikaisintaan loman päättymistä seuraavana päivänä.

Työntekijän pitää saada työnantajalta kirjallisesti työsuhteen päättymispäivä sekä irtisanomisen syyt. Työntekijälle on myös annettava tilaisuus kertoa oma näkemyksensä työsuhteen irtisanomisen syistä. Tilaisuudessa on mahdollisuus käyttää avustajaa.

Lopputili on maksettava viimeistään työsuhteen päättymispäivänä ellei toisin ole sovittu. 

Oletko irtisanoutumassa itse työsuhteesta? Lue siitä lisää täältä.

Työsopimuksen irtisanomisajat

Mikäli työnantaja ja työntekijä eivät ole sopineet muutoin, noudatetaan työsopimuslain mukaisia irtisanomisaikoja.

Työnantajan irtisanoessa irtisanomisajat ovat seuraavat:

  • Kun työsuhteen kesto korkeintaan vuosi, irtisanomisaika on 14 päivää
  • Kun työsuhteen kesto on 1-4 vuotta, irtisanomisaika on kuukausi
  • Kun työsuhteen kesto on 4-8 vuotta, irtisanomisaika on kaksi kuukautta
  • Kun työsuhteen kesto on 8-12 vuotta, irtisanomisaika on neljä kuukautta
  • Kun työsuhteen kesto on yli 12 vuotta, irtisanomisaika on kuusi kuukautta

Lue myös: Nämä kaikki asiat tulee tietää työsopimuslaista

Määräaikaisen työsopimuksen irtisanominen

Määräaikaista työsopimusta ei voi tavallisesti irtisanoa ellei siitä ole erikseen sovittu työsopimuksessa. Määräaikainen työsuhde päättyy ilman irtisanomista työsuhteen ennalta sovittuun päättymispäivään.

Työsuhde voidaan kuitenkin irtisanoa, jos asia saadaan sovittua työntekijän ja työnantajan välillä. Jos määräaikainen työsopimus irtisanotaan ennen sovittua määräaikaa ilman yhteistä sopimista, työsuhteen päättänyt on korvausvelvollinen.

Lue myös: Näin työsuhteen eri muodot ja niiden ehdot eroavat toisistaan

Toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen irtisanominen

Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus päättyy pääsääntöisesti niin, että työnantaja tai työntekijä irtisanoo sen. Työntekijän irtisanomiseen pitää olla painava, lainmukainen syy.

Syitä työsopimuksen irtisanomiseen:

  • Työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden vakava rikkominen. Jos työntekijä laiminlyö velvoitteitaan, häntä ei voi irtisanoa ennen kuin hänelle on annettu varoitus ja mahdollisuus korjata tilannetta.
  • Jos työntekijä ei kykene enää suoriutumaan työtehtävistään
  • Jos tarjottu työ olennaisesti ja pysyvästi vähentyy eikä työntekijää voida sijoittaa tai kouluttaa muihin tehtäviin

Lue myös: Ovatko tiedossa yt-neuvottelut? Näin kauan ne kestävät

Irtisanominen koeajalla

Työsopimuksessa voidaan sopia enintään kuuden kuukauden pituisesta koeajasta. Tällöin molemmilla osapuolilla on mahdollisuus purkaa työsopimus ilman irtisanomisaikaa. Koeaika voi olla sekä toistaiseksi voimassa olevassa että määräaikaisessa työsuhteessa.

Irtisanomisen henkilöperusteiset syyt

Työntekijän henkilöön perustuvat irtisanomisen syyt voivat johtua lain tai työsopimuksen velvoitteiden rikkomisesta, laiminlyönnistä tai käyttäytymisestä.

Tällaisia tilanteita voivat olla töiden teko huonosti tai ohjeiden vastaisesti tai esimerkiksi toistuva myöhästely. Perusteena irtisanomiselle voidaan pitää myös sitä, jos työntekijä ei enää kykene tekemään työtehtäviään.

Lue myös: Miten työsuhteen purkaminen eroaa irtisanomisesta?

Näistä syistä ei voida irtisanoa

Työntekijää ei saa irtisanoa raskauden tai perhevapaalla olemisen vuoksi. Työnantajan on kyettävä osoittamaan, että irtisanominen johtuu jostakin muusta syystä. Raskaana olevan tai perhevapaalla olevan saa irtisanoa vain, jos työnantaja lopettaa toimintansa kokonaan.

Irtisanomisperusteena ei voi myöskään pitää työntekijän sairautta, vammaa tai tapaturmaa – ellei työntekijän työkyky ole näiden vuoksi vähentynyt olennaisesti ja niin pitkäaikaisesti, että työnantajalta ei voida kohtuudella edellyttää sopimussuhteen jatkamista.

Myöskään työntekijän osallistumista lakkoon, mielipiteitä, yhteiskunnallista toimintaa tai turvautumista oikeusturvakeinoihin ei pidetä pätevinä perusteina irtisanomiselle.

Irtisanomiselle ei myöskään ole perusteita jos työn väheneminen on vain väliaikaista, työnantaja ottaa uusia työntekijöitä tai näennäisjärjestelyillä työn väitetään vähenevän, vaikka näin ei todellisuudessa ole.

Tuotannolliset ja taloudelliset syyt irtisanomiselle

Tuotannolliset ja taloudelliset irtisanomisperusteet tarkoittavat sitä, että työ olennaisesti tai pysyvästi vähentyy. Tuotannollinen syy merkitsee nimensä mukaisesti sitä, että työnantajan tuotannollisissa toiminnoissa tapahtuu muutoksia. Taloudellinen syy taas tarkoittaa yrityksen tuloksen heikkenemistä tai sen ennakointia. Jos työntekijä on sijoitettavissa tai koulutettavissa toisiin tehtäviin, häntä ei saa irtisanoa.

Irtisanomisperustetta ei ole myöskään silloin, jos työnantaja on ottanut ennen irtisanomista tai sen jälkeen uuden työntekijän vastaaviin tehtäviin, tai työ ei ole oikeasti vähentynyt.

Takaisinottovelvollisuus

Jos työnantaja tarvitsee neljän kuukauden kuluessa irtisanomisesta työntekijää vastaaviin tehtäviin, joissa irtisanottu työntekijä toimi, on hänen tarjottava työtä irtisanotulle. Takaisinottoaika on kuusi kuukautta, jos irtisanotun työsuhde on kestänyt vähintään 12 vuotta. Tällöin irtisanotun työntekijän pitää olla kuitenkin työnhakijana TE-toimistossa.

Työtä ei tarvitse tarjota entisin ehdoin, mutta työn on toki täytettävä lain ja työehtosopimuksen minimivaatimukset.

Ennen kuin irtisanottuja työntekijöitä voidaan pyytää takaisin, lomautetut työntekijät kutsutaan töihin. Myös osa-aikaisille työntekijöillä on tarjottava lisätyötä.

Muutosturva auttaa työllistymään

Tuotannollisin ja taloudellisin perustein irtisanotulla työntekijällä on irtisanomisaikana oikeus palkalliseen työllistymisvapaaseen, jonka aikana työntekijä voi tehdä työllistymissuunnitelmaa ja etsiä uutta työtä.

Lisätietoa muutosturvasta löytyy täältä.

Lähteet: Finlex.fi, ERTO, Tyosuojelu.fi, TE-toimisto

Teksti päivitetty 31.5.2023.


Jaa sivu:

Vinkki työnhakijalle

Pysy ajantasalla ja tilaa uutiskirjeemme. Ajankohtaisia uutisia, blogitekstejä, vinkkejä työnhakuun ja työelämään.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.