Kirjallinen työsopimus on sekä työntekijän että työnantajan etujen mukainen. Lue, mitä kaikkea työsopimuksesta tulee vähintään löytyä.
Työsopimus on työnantajan ja työntekijän solmima vapaamuotoinen sopimus. Työsopimus voi olla joko suullinen tai kirjallinen, ja se voidaan tehdä myös sähköisesti. Työsopimus solmitaan ennen työsuhteen alkua.
Kirjallinen työsopimus on sekä työntekijän että työnantajan etujen mukainen. Työsopimuksella sovittavia asioita rajoittavat muun muassa työsopimuslain, työaikalain ja vuosilomalain säännökset. Työnantajan tulee ottaa ne huomioon työsopimusta laadittaessa.
Lue lisää: Ota haltuun nämä asiat työsopimuslaista
Mitä työsopimuksessa tulee olla?
Työsopimuksesta tulee löytyä nämä asiat:
- Työnantajan ja työntekijän nimi ja henkilötunnus sekä koti- ja liikepaikka
- Työsopimuksen voimassaolo (toistaiseksi voimassaoleva vai määräaikainen työsopimus)
- Määräaikaisessa sopimuksessa työsuhteen kesto ja peruste määräaikaisuudelle
- Työaika
- Työntekopaikka
- Työtehtävät
- Palkka ja palkanmaksukausi
- Vuosiloma
- Irtisanomisaika
- Mahdollisesti noudatettava työehtosopimus
- Päiväys ja allekirjoitus
Sopimuksessa voidaan myös viitata alan työehtosopimukseen, jossa on käyty läpi edellä mainitut asiat.
Katso työsopimuspohja täältä: Lataa työsopimuspohja ››
Katso myös videolta, mitä työsopimuksesta on tärkeää tarkistaa ennen allekirjoittamista:
Kuka voi solmia työsopimuksen?
Työsopimuksen voi solmia 15 vuotta täyttänyt henkilö. Kuluvan kalenterivuoden aikana 14 vuotta täyttävän nuoren työsopimuksen voi tehdä huoltaja, tai jos huoltaja on antanut luvan, myös henkilö itse.
Kuluvan kalenterivuoden aikana 13 vuotta täyttävä ja sitä nuorempi henkilö voi tehdä työtä vain työsuojeluviranomaisen myöntämällä poikkeusluvalla.
Mitä työntekijän tulee ottaa huomioon sopimuksessa?
Työntekijän kannattaa ensinnäkin lukea sopimus huolella läpi ennen sen allekirjoittamista. Mikäli jokin kohta jää epäselväksi, on se hyvä käydä läpi työnantajan tai tarvittaessa jonkun asiantuntijan kanssa.
Sopimuksen allekirjoitettuaan työntekijä on hyväksynyt työsuhteen ehdot. Sopimukseen ei kuitenkaan saa kirjata ehtoja, jotka ovat lainsäädännön tai työehtosopimuksen määräysten vastaisia. Tällaisissa tapauksissa lain tai työehtosopimuksen vastaiset kohdat työsopimuksessa eivät päde.
Mikä on työehtosopimus?
Työehtosopimus on työntekijäjärjestön ja työnantajan tai työnantajien järjestön välinen sopimus työehdoista. Työehtosopimuksessa sovitaan esimerkiksi palkoista, työajoista, lomista ja muista eduista, joita sopimuksen soveltamisalalla noudatetaan.
Työsopimuslain (55/2001) 2 luvun 7 §:n mukaan työnantajan on noudatettava vähintään valtakunnallisen, asianomaisen alalla edustavana pidettävän työehtosopimuksen (yleissitova työehtosopimus) määräyksiä. Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunta vahvistaa päätöksellään, onko valtakunnallinen työehtosopimus yleissitova.
Kaikki yleissitovat työehtosopimukset on julkaistu Finlexin sivuilla täällä.
Lähteet: Työsuojelu.fi, Palkkaus.fi