Osa sai korkeakoulujen yhteishaun tuloksissa ilouutisia, osa joutui pettymään. Jos et saanut haluamaasi opiskelupaikkaa, on olemassa monia hyviä vaihtoehtoja viettää innostava ja hyödyllinen välivuosi.
Jos opiskelupaikka meni tämän kevään korkeakoulujen yhteishaussa sivu suun, voi takki olla tyhjä – ja syksy näyttää sitäkin tyhjemmältä.
Korkeakoulujen yhteishaun valintatulokset keväältä 2022 on nyt julkaistu.
Jos et saanut vielä paikkaa, vaan ilmoituksen varasijalla olemisesta, voi varasijalta saada opiskelupaikan vielä 2.8. saakka, jolloin varasijoilta hyväksyminen päättyy.
Mietitkö, kannattaako toissijainen koulutuspaikka ottaa vastaan tai miten varasijalta voi päästä vielä opiskelemaan? Lue tästä jutusta ohjeet näihin tilanteisiin.
Jos olet saanut opiskelupaikan ja päättänyt ottaa sen vastaan, lue täältä, mitä käytännön asioita sinun tulee tehdä ennen opintojen aloitusta.
Jos taas jäit kokonaan ilman opiskelupaikkaa tai päätit esimerkiksi olla ottamatta vastaan paikkaa, joka ei ollut ykkösvaihtoehtosi, jatka lukemista. Hätä ei nimittäin ole tämän näköinen, sillä välivuosi on oikeasti hieno mahdollisuus.
Välivuosi voi olla elämäsi paras vuosi
Monet kuvailevat jälkikäteen välivuotta yhdeksi elämänsä parhaista. Välivuoden aikana saa usein lisää elämänkokemusta, voi kokeilla vapaasti eri asioita, matkustella tai kerryttää opintoja esimerkiksi avoimessa yliopistossa.
”Päädyin pitämään välivuoden, koska en ollut ensinnäkään ihan varma, mitä halusin opiskella ja toisekseen en olisi jaksanut palata suoraan koulunpenkille kesän jälkeen. Minulla oli kyllä jo opiskelupaikka, mutta onneksi sain lykättyä sitä vuodella. Välivuotena reissasin ensin noin kolmen kuukauden ajan Espanjassa ja sen jälkeen tein erilaisia töitä ja keräsin rahaa”, välivuoden pitänyt Heta Pärssinen kertoo kokemuksistaan.
Hänen mielestään välivuosi oli ehdottoman hyvä asia.
”Oli paljon enemmän intoa opiskella välivuoden jälkeen, ja siinä vaiheessa halusikin jo takaisin koulunpenkille. Siinä ehti myös näkemään vähän maailmaa ja keräämään rahaa.”
Mitä välivuoden aikana voi tehdä?
1. Tee kursseja avoimessa korkeakoulussa
Avoimeen yliopistoon tai avoimeen ammattikorkeakouluun voi ilmoittautua kursseille nimiensä mukaisesti kuka vain. Avoimessa korkeakoulussa suoritetut opinnot voi suoraan hyväksilukea osaksi tutkintoa, jos myöhemmin hakeutuu tutkinto-opiskelijaksi.
Avoimen opinnoissa saa myös hyvän kuvan siitä, millaista itseä kiinnostavan alan opiskelu todella on ja mitä se vaatii. Jos siis ei ole täysin varma valitsemastaan alasta, voi hyvä keino tutustua siihen olla avoimen yliopiston kurssi tai opintokokonaisuus.
Avoimessa korkeakoulussa opiskeluun ei saa opintotukea, koska se katsotaan sivutoimiseksi. Koulutus on myös maksullista. Yhden opintojakson kurssimaksu on yleensä muutaman kymmenen euron suuruinen.
2. Hae opiskelupaikkaa syksyn yhteishaussa
Yhteishaku järjestetään kaksi kertaa vuodessa, joten vaikka paikka kevään haussa jäi saamatta, voit hakea pian uudestaan. Syksyn yhteishauissa tosin on yleensä tarjolla vähemmän koulutusaloja ja opiskelupaikkoja kuin kevään haussa. Lue syksyn yhteishausta ja muista hakutavoista lisää täältä.
Syksyn 2022 korkeakoulujen yhteishaku alkaa 31.8. ja hakuaika kestää 14.9. saakka.
3. Etsi itsellesi työpaikka
Duunitori on tietenkin paras ja helppokäyttöisin paikka työpaikan löytämiseen. Duunitorin Duunivahdin avulla voit määritellä, millaista työtä etsit ja saada sinulle sopivimmat työpaikat suoraan sähköpostiisi. Tilaa Duunivahti »
Lukion tai ammattikoulun jälkeen monesta kuitenkin tuntuu, että oma työkokemus ei riitä moneenkaan työpaikkaan. Ensimmäisen tärkeän työpaikan saaminen ei silti ole mahdotonta, mikäli osaa sanoittaa oman osaamisensa oikein.
Osaaminen ja työkokemus ovat kaksi eri asiaa, ja tärkeitä työkaluja työnhaussa ovat kokemuksen lisäksi myös itseluottamus ja into.
Lue myös: Näin nappaat työpaikan ilman työkokemusta – 5 vinkkiä
4. Mieti myös muita koulutusvaihtoehtoja
Jäikö opiskelupaikan saaminen kiinni ylioppilastodistuksen pisteistä? Silloin voi olla järkevää yrittää korottaa lukion arvosanoja aikuislukiossa.
Korkeakoulupaikka ei aina ole ainoa tie haluamallesi alalle. Siksi kannattaa selvittää myös pidemmät reitit kiinnostaviin, samantapaisiin töihin lähialojen, ammatillisten opintojen, työkokemuksen ja ammatillisen lisä- ja täydennyskoulutuksen kautta.
5. Hae kansanopistoon
Kansanopistot tarjoavat eri aloilta yleensä syys- ja kevätlukukauden mittaisia koulutusjaksoja. Kansanopistot järjestävät sekä yleissivistävää että ammatillista koulutusta. Voit opiskella sekä pitkillä opintolinjoilla että lyhytkursseilla. Opintovuosi kansanopistossa ei vaikuta paikkaan korkeakoulujen ensikertalaiskiintiössä.
Suomessa on kaikkiaan 87 kansanopistokampusta eri puolilla maata. Monet kansanopistot toimivat sisäoppilaitosperiaatteella, eli tarjoavat opintojen lisäksi myös majoituksen ja ruuat. Moniin kansanopistoihin pääsee myös vain päiväoppilaaksi.
Pitkillä opintolinjoilla voi kansanopistossa opiskella esimerkiksi yhteiskunnallisia aineita, viestintää, kieliä, taideaineita tai hoitoalaa. Opinnot voivatkin toimia hyvänä ponnahduslautana alan jatko-opintoihin ja helpottaa myös korkeakouluun sisäänpääsyä seuraavalla hakukerralla.
Lue lisää kansanopistoissa opiskelusta »
6. Lähde ulkomaille
Yksi varteenotettava vaihtoehto on myös kerätä välivuoden aikana kansainvälistä kokemusta. Ulkomaille voi pyrkiä työharjoitteluun, tekemään yksittäisiä kursseja tai vaikka koko tutkinnon.
Jos rahaa on säästössä, voi ulkomaille lähteä toki ihan vain reissaamaan ja hankkimaan uusia kokemuksia. Reissun päällä ollessa on myös mahdollista hankkia lyhytaikaisia työpestejä esimerkiksi Workaway-sivuston kautta.
7. Lähde au pairiksi
Perheet ympäri maailmaa etsivät jatkuvasti au paireja, ja Ylen suosittu Au pairit -sarja on tehnyt lastenhoitajan työtä ulkomailla yhä tutummaksi suomalaisille. Jos tulet toimeen lasten kanssa ja ajatus lastenhoidosta ulkomailla asumisen yhteydessä kuulostaa kiinnostavalta, voi au pair -pesti olla sinulle sopiva.
Au pairiksi voi lähteä esimerkiksi muutamaksi kuukaudeksi tai koko vuodeksi. Pestin pituus riippuu täysin omista toiveistasi sekä tietenkin mahdollisen isäntäperheesi toiveista. Liikkeelle voi lähteä etsimällä sopivia perheitä esimerkiksi kansainvälisen AuPairWorld-sivuston kautta.
Lue myös: Reetta lähti au pairiksi Australiaan – kokemuksessa iso ero suosittuun Au pairit -sarjaan
8. Valmistaudu pääsykokeisiin ajan kanssa
Vaikka lähtö ulkomaille ei nappaisi, et haluaisi käyttää rahaa kansanopistoon tai saisi työtä välivuodeksi, ei vuotta kannata heittää hukkaan. Opiskelu – oli se sitten itsenäistä tai ohjattua – on aina hyvä vaihtoehto, joten aloita ainakin ajoissa valmistautuminen seuraavan kevään pääsykokeisiin.
Kävitkö edellisellä hakukerralla valmennuskurssia? Valmennuskurssi voi tarjota tukea ja uudenlaisia tapoja lukea pääsykokeisiin, joten valmennuskursseja tarjoaviin yrityksiin kannattaa tutustua.
Jos valmennuskurssi ei houkuta tai kävit jo sellaisen, voi välivuoden aikana opetella myös itsenäisesti uudenlaisia opiskelutekniikoita ja valmistautua uudella innolla ja kokemuksella kevään pääsykokeisiin.
Etsi tukea valintoihin
Välivuosi on paras hetki pysähtyä miettimään, mitä elämältä ja tulevaisuudelta oikeasti haluaa. Siksi kannattaa ihan aluksi hengähtää ja pysähtyä miettimään omia toiveita ja haaveita.
Jos tuntuu, että elämän suunta on hukassa, voi välivuosi olla ahdistava ajatus. Tukea, ohjausta ja neuvontaa koulutus- ja urapohdintoihisi voi saada esimerkiksi työ- ja elinkeinotoimistoista. Lue lisää TE-toimiston sivuilta täältä.
Tsemppiä välivuoteen!
Lue myös:
Petteri haki kuusi kertaa turhaan oikikseen – epäonnistuminen johti lopulta unelmien uralle
Opintojen ja töiden yhdistäminen – miten selvitä ilman stressiä?