Oletko huomannut valtavan vetoavun, jota hyvä tiimi tarjoaa? Accenturella ajatellaan kuin Dr. House ja kannustetaan löytämään se oma juttu. Selvitimme, mitä tämä tarkoittaa.
Artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä Accenturen kanssa. Katso yrityksen avoimet työpaikat Duunitorilta!
"Mieletön tiimi saa antamaan itsestään 110 prosenttia"
Haastattelimme kahta konsulttia Accenturen Health & Public Service -yksiköstä, jossa työskennellään julkishallinnon ja terveydenhuollon uudistamisen ja kehittämisen parissa. Maria Bique on työskennellyt Accenturella vajaan vuoden, ja kokee siinä ajassa kehittyneensä huimasti: ”Meillä on niin mieletön tiimi älykkäitä moniosaajia, että tällaisten ihmisten kanssa työskentely motivoi kehittämään itseään jatkuvasti ja inspiroi valtavasti. Se saa antamaan itsestään 110 prosenttia.” Accenturelle hänet toi jatko-opintojen aikana herännyt vahva innostus terveydenhuollon tuotantotalouteen, erilaisten julkisten palveluiden kehittämiseen ja niissä uuden tiedon hyödyntämiseen. Tällä hetkellä Bique tekee erilaisia tietojohdon konsultointitehtäviä ja kehittää analytiikkaliiketoimintaa. Hänelle konsultointimaailma näyttäytyi houkuttelevana myös työn vaihtelevuuden näkökulmasta.
Aikaisemmin pitkän uran ohjelmistokehityksen ja toteutuksen puolella tehnyt Mika Rummukainen on ehtinyt työskennellä talossa jo kuutisen vuotta. Myös Rummukainen tekee Accenturella ensisijaisesti tietojohdon konsultointitehtäviä, keskittyen tällä hetkellä asiakkaan digitalisaation edistämiseen teknisen konsultoinnin ja ratkaisusuunnittelun avulla. Hän pitää työn projektiluontoisuudesta: uusi projekti tuo usein mukanaan uuden kontekstin, joka haastaa omaksumaan jatkuvasti uutta.
Työn merkityksellisyys korostuu Accenturella varsinkin Health & Public Service -yksikössä, jossa tehty työ vaikuttaa oikeastaan enemmän kansalaisiin kuin itse yrityksiin. Yksikölle tyypillistä on haastateltavien mukaan myös työntekijöiden työn ja vapaa-ajan tasapainon korostaminen ja viihtyvyyden takaaminen. ”Pyritään siihen, ettei ihmisiä kuormiteta liikaa. Kiireellisten ajanjaksojen jälkeen varmistetaan, että ehditään myös palautumaan”, Rummukainen sanoo. Julkishallinnon ala tuo mukanaan myös haasteita, kun vakiintuneita käytäntöjä yritetään muuttaa uudenaikaisia teknologioita tukeviksi.
Teknologian Dr. Houset
Työssään konsultit saavat käyttää myös luovuuttaan, joskin julkishallinnon puolella työskentelylle on usein määritelty tietynlaiset raamit. ”Innostun eniten projekteista, joissa ei ole tarkkaan määritelty lopputuotetta, vaan pääsee oikeasti innovoimaan. Sellanen Dr. House -tyyppinen työ, jossa tutkit olemassa olevaa dataa ja etsit siitä korrelaatioita. Sitten mietit, kuinka löydöksiä voisi hyödyntää ja kehittää niiden pohjalta yrityksen tai julkishallinnon organisaation toimintaa”, Bique kuvailee. Accenturella asioita pyritään miettimään uudelleen – tekemään niitä eri tavalla ja paremmin.
Rummukaisen mielestä motivoivaa on toimia organisaatioiden digitalisaation ytimessä johtaen uusimpien teknologioiden soveltamista käytäntöön liiketoiminta edellä. ”Asiakkaan tai organisaation tavoitteiden saavuttaminen on suuri motivaatiotekijä”, Rummukainen toteaa.
Entä onko olemassa tyypillistä työpäivää? ”Tyypillinen työpäivä sisältää paljon kahvinjuontia”, Bique naurahtaa. Mutta siihen se tyypillisyys sitten jääkin. "Joka päivä on mukavaa pöhinää. Aamuisin on kiva tulla töihin ja sitten päivä meneekin aina hujauksessa. Kiireistä, mutta ei täällä henkihieverissä juosta neukkarista toiseen", Bique avaa.
Löydä oma juttusi – ja toteuta sitä!
Konsultit saavat työssään kouluttautua niin paljon, kun intoa löytyy. Vuoteen sisältyy useita pakollisia koulutuksia niin kotimaassa kuin ulkomailla. Niiden lisäksi kouluttautua saa myös itseohjautuvasti verkkoalustan kautta. Työntekijöiden osaamisen kehittäminen koetaankin Accenturella erityisen tärkeänä ja omaa osaamistaan saa kehittää haluamaansa suuntaan. ”Kun tulin taloon, alusta asti tuettiin todella paljon siinä, että löytäisin oman juttuni. Oikeastaan tiesinkin jo, että se liittyisi ennustavaan mallintamiseen ja tiedon tehokkaampaan hyödyntämiseen julkishallinnossa analytiikan avulla. Nyt olen saanut edistää tätä, ja se kertoo siitä, miten paljon täällä uskalletaan antaa mahdollisuuksia ja tuetaan kasvua”, Bique kertoo.
Technology Advisory -tehtävässä tarvitaan haastateltavien mukaan monialaosaamista. Teknologian ymmärrys on keskiössä, mutta tarvitaan myös luovuutta ja kykyä kyseenalaistaa. "Osaa ja uskaltaa miettiä asioita uudelleen. Ja koska IT-maailma muuttuu älyttömän nopeasti, tarvitaan myös intoa, uteliaisuutta ja halua sisäistää uutta", Bique toteaa. Tähän Rummukainen lisää: ”Tehtävässä ei tarvita pelkästään ns. perinteisiä IT-taitoja, mutta vahva ymmärrys niistä täytyy löytyä. Käytännön kokemus on tietenkin avuksi ja varmistaa sen, että uusia ratkaisuja osataan soveltaa käytäntöön oikealla tavalla.”
Millaisia osaajia tiimiin sitten kaivataan? ”Tänne sopii avoin, joustava ja mielellään uutta oppiva henkilö, jolta löytyy kiinnostusta sekä teknologiaan että asiakkaan liiketoimintaan”, Rummukainen summaa. Työssä tulee huomaamaan, ettei siitä puutu vaihtelua ja haasteita. Kuinka Accenturelle sitten pääsee? Biquen vinkki on itsensä brändääminen: ”Mieti, mitä yritys tai julkisen sektorin toimija tarvitsee ja mieti sitten, miten tulet siinä huippuosaajaksi. Rakenna itsellesi brändi, jotta myös muut tietävät, milloin ja missä juuri sinua tarvitaan.”
Näkisitkö itsesi Accenturen Health & Public Service -organisaation konsultointitiimissä? Paikkoja on myös mm. Financial Services -yksikössä, josta voit lukea lisää artikkelista.
Lue myös
- Dataa siirretään ja visualisoidaan heidän käsissään – Tältä näyttää työpäivä Accenturen analytiikkaorganisaatiossa
- Fyysisestä turvallisuudesta kyberhyökkäysten tunnistamiseen – ”Tietoturva-alalla hälytysvalot jatkuvasti päällä”
- Konsultointia myös joustavasti ja omat ehdot sanellen – ”Opimme jatkuvasti ajatellen uusilla tavoilla”