27-vuotias Samuel Enkvist on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt saavuttaa paljon. Pian taskussa on kolme tutkintotodistusta ja jo monta vuotta käytännön työkokemusta eri alojen tehtävistä. Tie sähköasentajasta diplomi-insinööriksi ja Bravidan laatu- ja työturvallisuuspäälliköksi on kulkenut mutkien kautta, mutta päämäärä tiukasti mielessä.
Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä Bravida Finlandin kanssa.
Katso kaikki Bravidan avoimet työpaikat ≫
Kunnianhimo urakehityksen taustalla
”Mä en tiedä kannattaako tätä sanoa julkisesti, mutta olen aina halunnut olla paras kaikessa mihin ryhdyn. Jos vaikka häviän keilauksessa kavereille, niin olen pahalla tuulella koko illan”, Samuel Enkvist myöntää.
Kunnianhimoinen luonne onkin varmasti yksi syy siihen, miksi vasta 27-vuotiaan Samuelin uratarina on vaikuttava jo tässä vaiheessa. Nyt hän työskentelee työturvallisuus- ja laatupäällikkönä talotekniikkaan erikoistuneella Bravidalla ja naurahtaa, kun kysyn, millainen polku hänet on tähän työpaikkaan johdattanut.
”Se on pitkä stoori ja aika monen mutkan kautta on kuljettu, täytyy sanoa”, Samuel aloittaa.
”Valmistuin alun perin sähköasentajaksi Pietarsaaresta, mutten malttanut jättää opintoja siihen, vaan jatkoin automaatioinsinööriksi Kokkolassa. Ja nyt olen itse asiassa valmistumassa tuotantotalouden diplomi-insinööriksi ihan muutaman viikon sisällä.”
Pian Samuelilla on siis taskussaan kolme tutkintoa, mutta mistä into opiskeluun kumpuaa?
”Minulla on aina ollut aika kovat uratavoitteet, ja olen huomannut, että eteneminen edellyttää useimmiten kouluttautumista”, hän kertoo ja jatkaa: ”Olen myös ihan pienestä asti halunnut kehittyä ja oppia uutta.”
Potentiaali ei jäänyt huomaamatta
Opintojen ohessa Samuel on halunnut kerryttää jatkuvasti kokemusta myös työelämästä, ja onkin ennen nykyisiä tehtäviään ehtinyt työskennellä niin sähköasentajana, sähkösuunnittelijana kuin projektipäällikkönäkin.
”Muutin Pohjanmaalta Helsinkiin parempien uramahdollisuuksien perässä ja sainkin paikan kiinteistöautomaation projektipäällikkönä. Puolitoista vuotta myöhemmin minua pyydettiin toiselle yritykselle talotekniikkaprojektipäälliköksi. Vain kaksi viikkoa työsopimuksen allekirjoittamisen jälkeen Bravida osti yrityksen, ja siirryin heidän palkkalistoilleen.”
Samuelin työsopimus oli mitoitettu vain projektin mittaiseksi, mutta nuoren miehen potentiaali oli huomattu jo uuden työnantajan puolelta – ja siitä haluttiin pitää kiinni.
”Kun työmaa oli päättymässä, tuli Bravidan pääkonttorilta tarjous laatu- ja työturvallisuuspäällikön tehtävistä. Tässä roolissa on tullut nyt viihdyttyä reilun vuoden verran”, Samuel kertoo. ”Tämä tehtävä on just mun juttu ja sopii mulle jopa paremmin kuin projektipäällikön homma.”
Sen lisäksi, että Samuel teki työpanoksellaan vaikutuksen bravidalaisiin, oli yritys vakuuttanut myös Samuelin:
”En keksi oikeastaan ketään, kenelle en voisi suositella tätä työpaikkaa. Meillä on hyvä työympäristö, mukava porukka ja vahva yhteishenki. Tietysti kasvamme voimakkaasti ja digitalisaatio tuo mukanaan muutoksia. Kovin kaavoihin kangistunut ei siis kannata olla.”
”Kun uskoo asiaansa, on helpompi vakuuttaa myös muut”
Laatupäällikkönä Samuel vastaa Pohjoismaisella Bravidalla käytössä olevan toimintajärjestelmän jalkauttamisesta Suomen Bravidan organisaatioon. Hän myös ylläpitää toimintajärjestelmää Suomen osalta ja osallistuu konsernin laatu- ja liiketoimintakehityksen ohjausryhmään.
"Pidän paljon koulutuksia, etenkin projektipäälliköille ja keskijohdolle, ja seuraan, että he siirtävät opitun myös käytäntöön. Vastaan myös Bravidan toimintajärjestelmän ja työturvallisuuskäytäntöjen
jalkauttamisesta uusien yrityskauppojen integraatioprojekteissa."
Työturvallisuuspäällikkön rooliin puolestaan kuuluu vastuu Suomen Bravidan työturvallisuustoiminnasta ja sen kehittäminen yhdessä työsuojeluturvallisuustoimikunnan kanssa.
”Käyn säännöllisesti työmaakierroksilla ja pidän huolen siitä, että käytössä on aina oikeat varusteet. Lisäksi valvon, että kaikki tapaturmat tulee tutkittua ja selvitettyä, ja olen mukana myös konsernin työturvallisuusohjausryhmässä”, hän kertoo.
”Tässä työssä täytyy ymmärtää, miksi työturvallisuus on niin tärkeää. Kun itse uskoo asiaansa, niin on helpompaa vakuuttaa myös muut. Jos et itse ole kovin varma siitä, onko asiasi tärkeää, niin eivät muutkaan ota tosissaan.”
”Yksi työni parhaista puolista on se, että pääsen yksittäisten projektien sijaan vaikuttamaan koko yrityksen toimintaan – jokaisella tasolla asentajista aina toimitusjohtajaan saakka.”
”Olen ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan”
”Tausta sähköasennuksesta on osoittautunut näissäkin tehtävissä merkittäväksi eduksi. Kun pidän asentajille koulutuksia, niin auttaa valtavasti, kun tiedän, miten sitä hommaa tehdään. Käytännön kokemuksella on ihan erilaista painoarvoa kuin teoreettisella osaamisella”, Samuel kertoo.
Kaikilla bravidalaisilla ei kuitenkaan ole taustaa alalta, vaan töitä tehdään yhdessä eri alojen osaajien kesken.
”Täällä on ihan kaikenlaista porukkaa: on nuorempaa ja kokeneempaa, insinööriä ja kauppatieteilijää, diplomi-insinöörejä ja asentajia”, Samuel listaa. ”Meillä yhteistyö toimii projekteissa todella hyvin.”
Periksiantamattoman luonteensa lisäksi Samuel uskoo, että urakehityksen takana on rippunen hyvää tuuria ja ennen kaikkea hyviä tyyppejä.
”Olen tainnut olla aika hyvin oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Lisäksi mulla on aina ollut tosi hyviä esimiehiä, jotka ovat uskoneet minuun. Silloin eteneminen on helpompaa.”
Tällä hetkellä Samuel nauttii työstään, mutta millaisia ajatuksia hän hautoo tulevaisuuden varalle?
”Ai mitä seuraavaksi? Se jää nähtäväksi. Totta kai haluan koko ajan eteenpäin, mutta en osaa sanoa vielä suuntaa tai seuraavaa steppiä.”