Työnhakupalvelu kuuli työnhakijoiden toiveet ja uudisti työnhakua poistamalla hakukirjeen ja CV:n. Uudenlainen helppo työnhaku kerää kehuja hakijoilta.
Työnhaku on hankalaa, aikaa vievää ja stressaavaa. Yhden työhakemuksen tekemiseen käytetään usein tunteja, ja monimutkaiset hakulomakkeet turhauttavat työnhakijoita.
Tästä syystä työnhakupalvelu Duunitori päätti luopua CV:stä ja hakemuksista omissa rekrytoinneissaan marraskuussa 2019. Uutta hakutapaa on hyödynnetty kaikkiaan seitsemässä rekrytoinnissa, joissa on ollut mukana yhteensä 631 hakijaa.
"Tätä lisää, tällaista hakemisen pitäisi aina olla!"
"Oli virkistävää hakea ilman virallisia dokumentteja tai lomakkeen täyttöä."
Tällaisia kommentteja työnhakijat jättivät kokeiltuaan uudenlaista hakutapaa, jossa yhdistyvät hyödyt sekä työnhakijalle että -antajalle.
Kokemukset ja palautteet työnhakijoilta ovat olleet positiivisia ja tulokset ovat olleet lupaavia: on saatu enemmän hakijoita ja hakijoiden läpikäynti on helpottunut. Hakijat ovat olleet tyytyväisiä etenkin siihen, että kynnys työnhakuun on matalampi, haetun paikan kannalta relevantista osaamisesta on helpompi kertoa ja CV:tä ei tarvitse lisätä mukaan.
Miksi työnhaku haluttiin uudistaa?
Duunitori päätti uudistaa työnhakutavan, koska Työnhakijatutkimuksen mukaan* hakijat kokevat kaikkein turhauttavimmaksi osaksi työnhakua työnhakulomakkeiden täyttämisen. Puolet Taloustutkimus Oy:n toteuttamaan kyselyyn vastanneista kokee lomakkeet turhauttavimmaksi asiaksi työnhaussa. Myös rekrytointiprosessien hitaus ja työnantajan puutteellinen viestintä ärsyttävät.
Uuden hakutavan tarkoituksena oli siis helpottaa rekrytointiprosessia sekä työntekijän että työnantajan näkökulmasta. Tavoitteena on myös parantaa ja sujuvoittaa Suomen työmarkkinoita – saada työntekijät ja tarjoajat kohtaamaan entistä paremmin sekä taklata myös työnhaun muita ongelmakohtia.
”Halusimme tuoda työnhaun 2020-luvulle ja tehdä siitä kaikille osapuolille vaivattomampaa. Lähdimme selvittämään haastattelujen, kyselyjen ja tutkimusdatan avulla nykytilannetta sekä rekrytoijien että hakijoiden näkökulmasta ja tunnistimme suurimmat solmukohdat”, palvelua kehittämässä ollut Silja Suoheimo Duunitorin kehitystiimistä kuvailee.
”Rekrytoinnissa voi olla jopa yli kymmenen vaihetta, jotka vievät turhaa aikaa niin hakijalta kuin rekrytoijaltakin, eikä silti välttämättä löydetä tehtävään sopivinta tekijää. Tavoitteenamme on lyhentää aikaa tarpeen tunnistamisesta onnistuneeseen rekrytointiin, ja panostaa erityisesti prosessin läpinäkyvyyteen, jotta myös hakijakokemus olisi positiivisempi.”
Näin uusi työnhakutapa toimii
Uudessa hakutavassa rekrytoija määrittää aluksi tarkasti, millaisia hakijoita avoinna olevaan paikkaan halutaan – esimerkiksi mitkä ovat tärkeimmät taidot, paljonko työkokemusta tarvitaan ja millainen koulutus olisi paikkaan sopivin. Tämän jälkeen luodaan hakupolku, joka sisältää yleensä 1–5 monivalintakysymystä sekä avoimia kysymyksiä.
Näin työnantaja saa helposti jo ensimmäisessä vaiheessa ne tiedot hakijasta, jotka ovat tehtävässä onnistumisen kannalta kriittisiä ja vaikuttavat hakijan etenemiseen hakuprosessissa.
Samalla hakijan ei tarvitse arvailla, mitä asioita työnantaja arvostaa ja haluaa kuulla. Hakija voi kertoa tärkeimmät asiat nopeasti ja napakasti samalta istumalta, ilman työlästä hakemustekstin kirjoittamista. CV:n tilalla voidaan pyytää linkki LinkedIn-profiiliin.
Erilaiset kevyet, soveltavat tehtävät ja kysymykset puolestaan voivat tehokkaasti havainnollistaa, millaista työ käytännössä olisi. Se auttaa hakijaa jo ensimmäisessä vaiheessa arvioimaan, sopisiko tehtävä omaan osaamiseen ja kiinnostuksiin.
Tulokset: enemmän hakijoita ja tyytyväisempiä hakijoita
Kokemukset ja palautteet työnhakijoilta ovat olleet positiivisia ja rekrytointi on helpottunut hakutavan myötä huomattavasti. Aloitettujen hakemusten määrä suhteessa lukukertoihin ovat lähes tuplaantuneet eli hakijoita on saatu enemmän ja arviointiprosessi on ollut läpinäkyvämpi. Hakijat itse ovat antaneet kokemukselle arvosanan 4/5.
”Tämä oli miellyttävän nopea ja vaivaton hakutapa”, yksi palautetta antaneista hakijoista tiivistää.
”Kysymyksillä päästiin suoraan asiaan ilman CV:n ja pitkän hakemustekstin viilausta. Oli mielenkiintoista ja sopivan haastavaa ideoida vastauksia kysymyksiin. Olisipa enemmän tällaisia hakuja”, toinen puolestaan toivoo.
Hakutapa sai myös monet miettimään asioita uudella tavalla ja myös tuomaan osaamistaan esille tavanomaisesta poikkeavalla tavalla.
”Hakijan näkökulmasta oli virkistävää, että hakemuksessa pääsi suoraan asiaan. Kysymykset olivat tiukasti sidottuina haettavaan tehtävään ja näin ei jäänyt epävarma fiilis siitä, mitä tehtävään haettavalta tyypiltä toivotaan tai mitä hakemuksessa tulisi korostaa.”
Kiitosta sai myös nimenomaan hakemisen nopeus – kun päästään suoraan asiaan, ei viedä turhaan hakijoiden aikaa. Hakeminen onnistuu nyt myös aiempaa helpommin mobiilissa.
”Nopeus on valttia kiireisessä arjessa kun töiden ja muun elämän lisäksi ei aina liikene aikaa hakemusten ja CV:n loputtomaan hiomiseen”, yksi hakijoista kiteyttää.
*Tutkimus toteutettiin 30.12.2019–14.1.2020 Duunitorin sivustolla. Tutkimukseen vastasi kaiken kaikkiaan 3188 vastaajaa, joista lopullisiin tuloksiin otettiin mukaan 3037 vastaajaa. Pois jätettiin vastaajat, jotka eivät ole hakeneet töitä.
Lue myös:
Aika päivittää CV? Katso tyylikkäät ja helposti muokattavat CV-pohjat
Samaistutko? Nämä asiat turhauttavat työnhaussa eniten – työnantajille kovaa kritiikkiä