HSL

Aleksin työ herättää tunteita ja liikuttaa satoja tuhansia ihmisiä – tällainen on työpäivä HSL:llä

Aleksin työ herättää tunteita ja liikuttaa satoja tuhansia ihmisiä – tällainen on työpäivä HSL:llä
Autot ja liikenne ovat aina kiinnostaneet Aleksi Mannista. Etenkin nuorena niissä tuntui olevan aina jotain pielessä. Kenties juuri siksi hän opiskeli liikennesuunnittelijaksi ja on viihtynyt HSL:llä jo kymmenen vuoden ajan. Kuvat: Niko Raappana

Kestävä joukkoliikenne, sujuva arki  ja kaikille saavutettava kaupunkiseutu eivät synny itsestään. Suvi, Aleksi ja Joona kertovat, millaista on kehittää maailman toimivinta joukkoliikennettä HSL:llä ja millaisia asiantuntijatehtäviä työ pitää sisällään – aina reittisuunnittelusta tiedottamiseen ja tulevaisuuden lippujärjestelmien rakentamiseen.

Tämä artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä HSL:n kanssa. Kiinnostaako ura joukkoliikenteen kehittämisen parissa? Katso HSL:n avoimet työpaikat »

HSL:n teknologiapalveluiden tuoteomistaja Suvin Rossin työpäiviin kuuluu "väliaivokävelyjä", joiden aikana hän tuulettaa ajatuksia kävelemällä korttelin ympäri.

On kolme asiaa, joista Suvi Rossi ei suostu arkipäivinä tinkimään: rauhallinen aamupala, Helsingin Sanomien lukeminen ja kävely Punavuoren kortteleissa aamukahvin kanssa. Rutiinit takaavat Rossille hyvän aloituksen työpäivään HSL:n digipalveluissa.

Tänään, kuten usein, Rossi työskentelee työhuoneessa, jonka on vuokrannut omasta taloyhtiöstään. 

”Itselleni on kynnyskysymys, että työtä ei tarvitse tehdä toimistolta yhdeksästä viiteen. Työhuoneen lisäksi työskentelen mielelläni mökiltäni Keski-Suomesta. Kun työnantaja joustaa, joustan mielelläni itsekin”, hän kertoo.

Helsingin seudun liikenteen teknologiapalveluiden tuoteomistajana Rossi johtaa HSL:n valtakunnallista ja pohjoismaista Lipputilihanketta, jossa uudistetaan matkalippujen ostamista ja maksamista. Tavoitteena on tehdä julkisesta liikkumisesta Helsingin seudulla ja ympäri Suomen entistä vaivattomampaa. 

Vaikka työ tapahtuu vielä pääosin järjestelmien taustalla ja suunnittelussa, tulee se vaikuttamaan hyvin konkreettisesti alueen asukkaiden ja siellä vierailevien kokemuksiin liikkumisesta.

”Minulla on hirveän vahva veronmaksajan näkökulma kaikkeen, mitä täällä teen. Julkisella puolella toimivat ja tehokkaat ratkaisut korostuvat. Mottona voisi pitää, että tehdään fiksusti verorahoilla.”

Yhtenä tärkeimpänä asiana työnantajassaan Rossi pitää mahdollisuutta löytää ja toteuttaa uusia, entistä parempia ratkaisuja.

”Olen päässyt vaikuttamaan niihin asioihin, joita pidän tärkeänä. Mielipiteitäni ei ole teilattu missään vaiheessa, vaikka tungen nokkaani vähän joka asiaan”, hän naurahtaa.

Rossi työskentelee usein fyysisesti yksin, mutta kyse on ennen kaikkea tiimityöstä. Kuten tänään, kun on aika käydä yhdessä kuuden hengen tiimin kanssa läpi, mitä on saatu aikaiseksi ja mihin kukin keskittyy seuraavaksi.

HSL:n sisäisten omien asiantuntijoiden lisäksi Lipputili-hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä palvelun toteuttavan Futuricen asiantuntijoiden kanssa.

”Kollegani ovat aivan huippuja. Kaikki haluavat ajaa muutosta, ja täällä se on oikeasti mahdollista. Saamme vaikuttaa HSL:n strategiaan ja etsiä ratkaisuja siihen, miten teemme asiakkaista entistäkin tyytyväisempiä.”

Miten ja miksi kannatat joukkoliikennettä?

”Julkinen liikenne on lähellä sydäntäni. En ole ikinä omistanut autoa enkä tule omistamaan. Haluan omalla työlläni tehdä matkustajien elämästä entistä parempaa ja tukea kestävää kehitystä – jos haluat samaa, on HSL äärimmäisen hyvä työnantaja.”

”Työlläni on suora vaikutus ihmisten arkeen”

Autot ja liikenne ovat aina kiehtoneet Aleksi Mannista. Etenkin nuorena niissä tuntui olevan aina jotain pielessä. Kenties juuri siksi hän opiskeli liikennesuunnittelijaksi ja on viihtynyt HSL:llä jo vuosikymmenen.

Millaisissa paikoissa helsinkiläiset haluavat vaihtaa ratikasta bussiin? Vai olisiko kannattavampaa suunnitella vaihtoja enemmän metrolinjojen tai muiden ratikkareittien kannalta?

Muun muassa tällaisia kysymyksiä Helsingin Laajasalon joukkoliikenteestä vastaava joukkoliikennesuunnittelija Aleksi Manninen pohtii tänään kotitoimistollaan Vantaan Myyrmäessä.

Kymmenen vuotta sitten hän viimeisteli liikennesuunnittelijan opintojaan ja aloitti harjoittelijana HSL:n joukkoliikennesuunnittelussa. Jyväskyläläislähtöiselle nuorelle Helsingin seutu oli silloin kaikkea muuta kuin tuttu.

”Nykyään tunnen lähes kaikkien pääkaupunkiseudun katujen ja pysäkkien nimet ja tiedän, missä koulut, sairaalat ja kirjastot sijaitsevat. En tosin tiedä, onko kenenkään tarpeellista tuntea jokaista nurkkaa ihan näin yksityiskohtaisesti”, Manninen naureskelee.

Tänään illalla hänellä on edessään Helsingin Kruunuvuorenrannan asukastilaisuus, jossa hän kertoo alueen asukkaille joukkoliikenteen tilanteesta ja kehityksestä etäyhteyden avulla. 

”Asukasvuorovaikutuksen ja osallistamisen rooli on noussut työssäni viime vuosina todella paljon. Vedämme työpajoja ja olemme paljon mukana kertomassa eri hankkeista ja keskustelemassa asukkaiden kanssa. On tärkeää kuulla asukkaiden mielipiteitä, ajatuksia ja kipukohtia liikennejärjestelyihin liittyen.”

Manninen käy myös usein itse eri kaupunginosissa tutustumassa linjoihin ja alueisiin.

”Siitä saa hyvää näkemystä. Paikan päällä saa myös eri tavalla kuin karttoja lukemalla kiinni esimerkiksi siitä, millaisia kävelymatkoja pysäkeille tulee. Palaan näiltä reissuilta aina uuden ajatuksen tai havainnon kanssa.” 

Manninen näkee kädenjälkensä hyvin konkreettisesti. Tärkeänä pulssimittarina toimii asiakaspalaute, jota Manninen saa suoraan joukkoliikenteen käyttäjiltä.

”Se on aina hyvä merkki, jos palautetta ei tule paljon. Mutta kyllä tässä työssä oppii myös tietämään, mikä ihmisiä kismittää. Toisinaan tulee palautteita, joissa on todella paljon järkeä. Pyrimme vastaamaan palautteisiin mahdollisimman usein ja tarvittaessa tekemään niiden pohjalta toimenpiteitä.”

Ei ole ihme, että julkinen liikenne herättää tunteita.

”Omalla työlläni on suora vaikutus ihmisten arkeen. Voi olla minusta kiinni, onko jonkun koulu- tai työmatka pilalla vai päinvastoin todella hyvä.”

Miten ja miksi kannatat joukkoliikennettä?

”Kestävyys ohjaa meillä HSL:ssä tekemistä oikeastaan kaikessa. Ennen kaikkea työmme tavoite on tehdä joukkoliikenteestä niin hyvää, että ihmiset jättävät auton kotiin. Olemme vähän joukkoliikennehörhöjä ja elämme itse sitä elämää, mihin toivomme muidenkin tarttuvan”, Manninen sanoo ja nauraa.

”Joukkoliikenne on yhtä erottamaton osa toimivaa kaupunkia kuin sähkö tai vesi”

Helsingin seutu on tullut Joona Packalénille HSL-vuosien aikana hyvin tutuksi. Muun muassa Reittioppaan liiketoimintaomistajana työskentelevä Joona osaa jopa sijoittaa joukkoliikenteen pysäkit pelkän numerosarjan perusteella oikeaan paikkaan. Pasilansillan pysäkiltä H2101 kävelee nopeasti lähellä sijaitsevalle HSL:n toimistolle.

Tänään informaatiosuunnittelija Joona Packalén on herännyt kotoaan Keravan Kalevassa ja aloittanut työpäivänsä kaikessa rauhassa kotitoimistolla. Aina näin ei kuitenkaan ole.

”Päivystysvuorossa voi joskus vaikka aamuneljältä tulla viesti, että metroliikenne ei jostain syystä pääse alkamaan. Silloin pitää alkaa miettiä, miten tästä kerrotaan aamuruuhkassa oleville ihmisille. Aina tulee yllätyksiä, joten paineensietokyky on tässä työssä tärkeä.”

Packalénin vetämän matkustajainfotiimin tehtäviin kuuluu muun muassa tiedottaminen liikenteen muutoksista. Kun Helsingin seudun joukkoliikenteessä on häiriöitä, Packalénin tiiminsä kanssa on oltava valmiina.

”Jos esimerkiksi metroasemalle tulee vettä ja liikenne keskeytetään, on tärkeintä saada tieto ulos ajoissa. Kun jotain tapahtuu, olemme tavallisesti tiedottaneet siitä 15 minuutissa, usein jopa nopeammin.”

Nopeuden lisäksi HSL:n tiedottamisessa tärkeää on tavoittavuus – tiedon tulee saavuttaa tehokkaasti ja esteettömästi joukkoliikenteen käyttäjät. Packalénin tiimin tekemä työ näkyy ja kuuluu isosti Helsingin seudun asukkaiden arjessa: yli tuhannessa bussissa, parissa tuhannessa ulkonäytössä ja jopa kahdessa miljoonassa ladatussa HSL-sovelluksessa.

Pelkkää tulipalojen sammuttelua työ ei kuitenkaan ole, vaan sisältää myös paljon pitkäjänteistä suunnittelua. Yksi iso rutistus oli bussien pysäkkikuulutuksien käyttöönotto, jolla parannettiin matkanteon saavutettavuutta esimerkiksi näkövammaisille.

”Monet hankkeet ovat useiden vuosien mittaisia, kuten Länsimetro, Hämeentien remontti tai Raidejokeri. Kaikki ei tosiaan valmistu ensi viikolla tai seuraavassa kvartaalissa, vaan työllä on pitkä kaari. Olihan se hieno tunne, kun Hämeentie avattiin kahden vuoden remontin jälkeen ja pääsimme siitä viestimään.”

Ammattirooli jää toisinaan päälle myös vapaalla. Kun Packalén kulkee joukkoliikenteessä, hän tarkkailee linjojen toimivuutta ja ihmisten reaktioita. 

”Alan helposti miettimään, miten asioita voisi parantaa ja ongelmia ratkaista. Voisi sanoa, että olen kutsumusammatissa.”

Miten ja miksi kannatat joukkoliikennettä?

”Joukkoliikenne on yhtä erottamaton osa toimivaa kaupunkia kuin sähkö tai vesi. Hyvällä joukkoliikenteellä parannetaan ihmisten elämänlaatua. Kyse ei ole vain liikenteestä, vaan elämisen edellytyksestä.”

Haluatko tulla kehittämään Helsingin seudun joukkoliikenteestä maailman toimivinta? Katso avoimet työpaikat ja hae mukaan:

HSL-sovelluksen liiketoimintaomistaja

Lakimies

Yksikön päällikkö (Sujuvan arjen tuki)

IT-palveluvastaava

HSL


Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

HSL Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

TUTUSTU TYÖNANTAJAAN

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Duunitori suosittelee

Tule kesätöihin Lidliin!

Tule kesätöihin Lidliin!

Uusi Helsinki ja 19 muuta – Julkaistu 2.1.
Täysi-ikäisten kesätyöhaku kesäkaudelle 2024

Täysi-ikäisten kesätyöhaku kesäkaudelle 2024

Uusi Hämeenlinna ja 21 muuta – Julkaistu 2.1.
UPM Kesätyöhaku

UPM Kesätyöhaku

Finland ja 18 muuta – Julkaistu 1.12.
Työnjohtaja

Työnjohtaja

Hae helposti Kajaani – Julkaistu 2.1.
Fysioterapeutti

Fysioterapeutti

Iisalmi ja 1 muu – Julkaistu 21.12.
Laborantti

Laborantti

Uusi Espoo – Julkaistu 2.1.
Ilmastointihuoltoasentaja

Ilmastointihuoltoasentaja

Hae helposti Rauma – Julkaistu 2.1.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Uusi suosikki lisätty!

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Suosikit täynnä!

Rekisteröidy, niin voit tallentaa lisää suosikkeja ja palata niihin vielä myöhemmin.