Työaikapankki on järjestelmä, jonka tarkoitus on työ- ja vapaa-ajan yhteensovittaminen. Työaikapankkiin voi säästää erilaisia vapaita ja työaikaa.
Mikä on työaikapankki?
Työaikapankki on työpaikan vapaaehtoinen järjestelmä, jolla työaikaa, ansaittuja vapaita ja vapaa-ajaksi muutettuja rahallisia etuuksia voidaan säästää ja myös yhdistää toisiinsa.
Työaikapankki voi perustua joko työaikalakiin tai työehtosopimukseen. Vuodesta 2020 lähtien työaikapankki on voitu ottaa käyttöön kaikilla aloilla. Työpaikalla päätetään, käytetäänkö työaikalain vai työehtosopimuksen mukaista työaikapankkia.
Työaikapankista sovitaan kirjallisesti työaikapankkisopimuksella työnantajan ja yleensä luottamushenkilöiden kanssa. Sopimukseen kirjataan ehdot, joiden mukaan työntekijä voi säästää työaikaa tulevaisuutta varten.
Sopimuksessa on sovittava ainakin näistä asioista:
- Mitä eriä työaikapankkiin voidaan siirtää
- Säästämisrajoista
- Työaikapankin lakkaamisesta ja lakkaamishetkellä työaikapankissa olevien erien korvaamisesta
- Vapaan käyttämisen periaatteista ja menettelytavoista, joilla työaikapankkiin säästettyä aikaa pidetään vapaana.
Lue myös: Tiedätkö tärkeimmät asiat työaikalaista?
Miten työaikapankki toimii?
Työaikapankkiin voi säästää esimerkiksi varallaolokorvauksia, lisä- ja ylitöitä, sunnuntai-, lauantai-, ilta- ja ylityökorvauksia. Vapaata voidaan pitää osan päivästä tai kokonaisina päivinä.
Säästetty työaikakertymä ei saa olla kalenterivuoden aikana yli 180 tuntia eikä se saa ylittää kuutta kuukautta vastaavaa työaikaa. Liukuvaan työaikajärjestelmään kertyneitä tunteja voi kerryttää enintään 60 tuntia neljän kuukauden aikana.
Työaikapankkiin ei voi siirtää säännölliseltä työajalta maksettavaa palkkaa, kulukorvauksia tai korvausluonteisia etuja tai maksettavaksi erääntynyttä rahamääräistä etuutta.
Miten työaikapankin vapaita voi käyttää?
Työaikapankkiin kerrytettyä vapaata on oikeus pitää vähintään kaksi viikkoa kalenterivuodessa. Jos kertymä on yli kymmenen viikkoa, vapaata saa pitää vähintään viidesosan kertymästä.
Vapaa pitää työntekijän vaatimuksesta antaa seuraavan puolen vuoden aikana. Jos työnantaja määrää, milloin vapaan voi pitää, työntekijällä on oikeus vaihtaa vapaa rahaan.
Mitä tehdä, jos sairastuu ennen vapaan alkamista?
Jos sairastuu ennen vapaan alkamista, täytyy sopia työnantajan kanssa siitä, että vapaa siirtyy myöhemmäksi. Jos sairastuu samana päivänä kun vapaan pitäisi alkaa, työnantajan kanssa sovitaan, että joko ensimmäinen sairastumispäivä menee työntekijän omaan piikkiin ja loput alun perin sovitut vapaat siirtyvät tai että ensimmäisenkin päivän vapaa siirtyy.
Lue myös: Tiesitkö nämä asiat vuosilomasta ja sen kertymisestä?
Mitä tehdä, kun työsuhde on päättymässä?
Työaikapankkiin kerrytetyt vapaat pyritään pitämään irtisanomisaikana. Mikäli tämä ei onnistu, työnantajan on maksettava vapaat rahana.
Lue lisää: Nämä asiat jokaisen tulisi tietää työsuhteen eri muodoista
Lähteet: Työaikalaki, Suomen Yrittäjät, Superlehti.fi, Työsuojelu
Teksti päivitetty 22.5.2023.