Yrittäjän opas

Yrittäjyyden edellytykset

Osio 1/6
Yrittäjyyden edellytykset

Voisiko sinusta tulla yrittäjä? Asiantuntijat kertovat, mitä valmiuksia ja millaista osaamista yrittäminen vaatii. Testaa, onko ideastasi liiketoiminnaksi!

Yrittäminen kiinnostaa etenkin nuorempia sukupolvia yhä enemmän. Monella alalla YT-rumbat uuvuttavat tai kellokortin leimaaminen kyllästyttää. Työpaikan arvot saattavat myös olla ristiriidassa omien arvojen kanssa.

Yrittäjänä taas saa itse päättää, miten ja kuinka paljon töitä tekee – ja kun ajankäyttöään saa suunnitella itse, voikin saada paljon enemmän aikaan. Yrittämistä luonnehditaan kuitenkin yhä synkäksi. Harteilla istuu pelko epäonnistumisesta, kellon ympäri raatamisesta ja ahneesta verokarhusta.

Onko asia todella näin, onko yrittäminen vaikeaa ja työlästä?

Helsingin Uusyrityskeskuksen NewCon yritysneuvoja Roger Törnblom ja Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen kertovat, mitä yrittäminen oikeasti vaatii ja mistä tiedät, onko ideastasi bisnekseksi.

Otetaan ensin isoin huoli pois harteiltasi: sinun ei tarvitse olla valmis, kun laitat yrityksen pystyyn. Et voi eikä sinun pidäkään osata kaikkea. Yrittäjäksi kasvetaan.

Törnblomin mukaan tärkeintä yrittäjyyden alussa on keksiä jonkinlainen idea, jota voi hyödyntää kaupallisesti. Idea voi tulla mistä vain, mutta yleensä se toki kumpuaa koulutuksesta, työkokemuksesta tai harrastuksesta.

”Tai sitten on vain hyvä vainu bisnekselle eli osaa yhdistää myyjän ja ostajan, vaikka ei itse alan asiantuntija olisikaan”, Törnblom sanoo.

Ovatko yrittäjyyden termit vielä hukassa? Katso 30 tärkeää termiä yrittäjälle »

Onko ideasta liiketoiminnaksi?

Entä voiko oman idean toimimista sitten jotenkin testata? Roger Törnblomin mukaan nimenomaan se on kaikkein tärkeintä.

”Testaaminen on avainsana. Sinun pitäisi löytää potentiaalinen asiakas, jolle esität kysymykset: kiinnostaako? Paljonko olisit valmis maksamaan? Älä kysy kavereilta tai lähipiiristä. Oikealta asiakkaalta saat arvokasta tietoa liikeideasi kehittämiseen”, Törnblom ohjeistaa.

Älä myöskään lannistu ensimmäisestä kielteisestä vastauksesta – tai edes toisesta tai kolmannesta. Jos idea mietityttää, älä jää asian kanssa yksin vaan käänny yritysneuvojan puoleen tai osallistu yrittäjyyskurssille.

”Kurssilla voi tehdä pientä markkinatutkimusta – katsoa lentääkö idea, riittäisikö asiakkaita”, Tiina Toivonen sanoo.

Mistä tiedät, menestytkö yrittäjänä?

Törnblomin ja Toivosen mukaan yrittäjällä on ensisijaisen tärkeää olla tiettyjä ominaisuuksia menestyäkseen. Tärkeitä ominaisuuksia ovat esimerkiksi rohkeus, paineensietokyky, täsmällisyys, sitkeys, itseohjautuvuus ja toimeliaisuus.

”Kukaan ei tule käskemään sinua tekemään sitä tai tätä. Kaikki on yrittäjästä itsestään kiinni”, Törnblom sanoo.

Itsenäisyyden mukana tulee yksinäisyys. Yksinyrittäjän pitää tehdä kaikki päätökset itse – ei ole työkaveria tai pomoa, jonka puoleen kääntyä.

”Sen takia on hyvä liittyä johonkin yrittäjäorganisaatioon tai kauppakamariin, josta voi saada vertaistukea”, Törnblom sanoo.

Hänen mukaansa onnistunut liiketoiminta vaatii suunnitelmallisuutta, resurssien oikeaa hyödyntämistä ja terveen hintarakenteen.

”Ei ole niin oleellista mitä tekee, vaan miten sen tekee.”

Yrittäminen vaatii myyntiosaamista

Hyvän liikeidean ja sopivan persoonan lisäksi tarvitaan perustiedot yrittämisestä. Täältä löydät listauksen tahoista, joista voit saada apua yrityksen perustamiseen.

”Hallinnolliseen puoleen ei kannata panostaa liikaa työn tekemisen kustannuksella. Jonkinlainen käsitys kustannusrakenteesta, hinnoittelusta, verotuksesta ja muista mahdollisista velvoitteista on hyvä olla, mutta liian syvälle menevä analysointi ei välttämättä tuo lisää asiakkaita. Keskity myyntiin ja tekemiseen ja jätä muut asiat asiantuntijan tehtäväksi”, Törnblom sanoo.

Koulutuksen ja osaamisen tason määrittelee ala, jolla olet ryhtymässä yrittäjäksi. Yrittäjällä pitää olla jatkuva halu päivittää omaa osaamistaan.

”Nykypäivänä yrittäjyystaitojen lisäksi digitaaliset perustaidot pitää olla hallussa, koska yhteiskuntamme on voimakkaasti digitalisoitumassa”, Toivonen sanoo.

Jos olet nyökytellyt päätäsi innokkaasti artikkelin läpi, sinulla on jo idea, tarvittavat tiedot ja ominaisuudet yrittäjyyteen, niin anna mennä! Pidämme sinulle peukkuja.

Mikäli kaipaat lisää tietoa tai tukea, Duunitorin Yrittäjän oppaasta löydät lisää tietoa yrityksen perustamisesta ja yrittäjyydestä.


Jaa sivu:

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.