Saara Helkala rakastui Lissabonin lomallaan – ei ihmiseen, vaan kaupungin valoon. Vuotta myöhemmin hän toteutti haaveensa ja muutti valon perässä ulkomaille, unelmiensa kaupunkiin.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 12.11.2019.
”Kaikki asiat, joita pelkäsin ulkomaille muutossa, ovat tapahtuneet”, Saara Helkala sanoo nyt, neljä ja puoli vuotta myöhemmin. Hän tarkoittaa yksinäisyyttä, asunto- ja terveysongelmia sekä sydänsuruja.
”Toisaalta juuri niistä selviäminen on tuonut todella paljon itsevarmuutta. Olen oppinut vihdoin pois sellaisesta suomalaisesta yksin pärjäämisen mentaliteetista. Pyydän nykyään reilusti apua”, Helkala kertoo Duunitorin Rohkeat ratkaisut -juttusarjassa.
Lue lisää Rohkeita ratkaisuja täältä »
Helkala lähti Lissaboniin suorittamaan kaksivuotista maisteriohjelmaa graafisen suunnittelun ja visuaalisen kulttuurin parissa. Hän tekee työkseen paitsi graafista suunnittelua, myös kuvittamista sekä satunnaisia kirjoitustöitä. Helkala julkaisi vuonna 2019 kirjan, ja kirjoittaa suosittua Visual Diary -blogia elämästään.
Valmistuttuaan maisteriksi Helkala halusikin jäädä Lissaboniin vielä hetkeksi – ja se hetki on venynyt vuosi vuodelta pidemmäksi ajanjaksoksi.
Freelancerin työt eivät ole paikkaan sidoksissa
Määrittelemättömän pitkäksi ajaksi ulkomaille jäämisen mahdollisti Helkalan työmuoto freelancerinä. Nyt työt kulkevat mukana missä tahansa.
”Olin viime vuonna kuukauden Tokiossa, eikä osa asiakkaistani edes tiennyt sitä. Työt eivät ole mihinkään paikkaan sidoksissa: luonnostelen usein puistokahvilassa, ratkon työhön liittyviä ongelmia juoksulenkillä ja kirjoitan puhelimen muistiinpanoihin tekstejä kauppajonossa”, hän kertoo.
"Freelancer" tarkoittaa vailla vakituista työsuhdetta töitä tekevää työntekijää tai yrittäjää, jolla on yleensä samanaikaisesti useampi työn- tai toimeksiantaja. Yrittäjänä freelancerilla on mahdollisuus valita vapaasti, mitä töitä tekee eri toimeksiantajille.
”Ulospäin freelancerin elämä näyttää ihanalta. Muistan sen niiltä ajoilta, kun olin itse päivätöissä toimistossa. Näytti siltä, että freelancerit voisivat tehdä kotona töitä pyjamassa, katsoa Frendejä lounastauolla ja käydä urheilemassa keskellä päivää”, Helkala muistelee.
”Ja niin, teen itse kaikkia näitä omassa arjessani”, hän toteaa.
Lue myös: Haaveiletko freelanceriksi ryhtymisestä? Huomioi nämä 4 asiaa
Verkostojen luominen on tärkeää
Helkala suosittelee kokeilemaan freelancerina työskentelyä aluksi päivätyön ohella. Helkala toimi freelancerina päivätyönsä ohella viiden vuoden ajan.
”Kun sitten halusin heittäytyä täysipäiväiseksi freeksi, minulla oli jo kokemusta aiheesta. Tiesin esimerkiksi, että jokaisen uuden asiakkaan kanssa kannattaa tehdä kirjallinen sopimus pienenkin projektin sisällöstä ja tiesin, miten laskuttaa työtä. Myös verkostojen luominen ja ylläpitäminen on tärkeää, jotta pysyy potentiaalisten asiakkaiden mielessä, vaikkei olisi edes samassa maassa.”
Vakituisten asiakkaiden ja suhteiden luominen on tärkeää, sillä freelancerin toimeentulo riippuu täysin heistä.
”Minulla on muutama asiakas joille teen jatkuvasti töitä, mutta nekin ovat projektiluontoisia, eli tällä hetkellä minulla ei ole lainkaan takeita esimerkiksi seuraavan kuukauden töistä. On vain totuteltava siihen, että kuukaudet ovat erilaisia”, Helkala kertoo.
Nykyisin Helkala elää pienellä budjetilla, sillä hänen keskimääräinen palkkansa on hiukan yli puolet siitä, mitä se vielä Suomessa asuessa päivätyötä tehdessä oli.
”Yritän olla stressaamatta hiljaisista viikoista turhan paljon, sillä olen jo tottunut siihen, että töitä tulee kuitenkin taas. Toisinaan jos hiljainen kausi on viikkoa pidempi, alan miettiä kauhuskenaariota siitä, etten saa enää ikinä töitä”, hän kertoo.
”Myös freelancer tarvitsee työmatkan”
Helkala on saanut totutella paitsi freelancerin vapauteen, myös työn tuomaan epävarmuuteen ja toisinaan kolkuttelevaan yksinäisyyteen. Helkala on oppinut, ettei pyjamassa työskentely tee pidemmän päälle hyvää, vaan ulos täytyy lähteä.
”Se antaa selkeän alun työpäivälle. Myös rutiinit ovat tosi tärkeitä. Pidän itse kiinni aamulenkeistä, iltapäivän kahvitauoista, jolloin lähden aina ulos kodista, sekä siitä, että en tee lauantaisin töitä. Käyn myös pari kertaa viikossa tekemässä töitä freelance-ystävieni kanssa kahviloissa”, Helkala kertoo.
Vaikeimpia hetkiä ulkomailla työskentelyssä ovat olleet isojen työprojektien alut.
”Silloin tuntuu, että on haukannut itselleen liian ison homman yksin tehtäväksi eikä vieressä ole työkaveria, jonka kanssa pallotella ideoita.”
Byrokratia on saanut itkemään virastoissa
Suurimmat vaikeudet Helkala on hieman yllättäen kokenut Portugalin byrokratian kanssa. Käytännön asioiden hoitaminen ei ole ollut helppoa.
”Suurimmat epätoivon hetket ovat liittyneet kuitenkin byrokratian kanssa taistelemiseen. Pakko myöntää, että olen itkenyt virastoissa useaan kertaan”, Helkala kertoo.
”Paperiasioiden selvittäminen oli aluksi ihan kamalaa. Tein sen virheen, että yritin aluksi suomalaiseen tapaan hoitaa aivan kaiken itse.”
On pärjättävä yksin -asenteesta oli kuitenkin lopulta luovuttava. Aluksi Helkala yritti selvittää virastoissa asioita tulkin kanssa, mutta saatuaan monesti epämääräisiä vastauksia ja turhauduttuaan kaiken sekavuuteen hän hankki paikallisen kirjanpitäjän.
”Hän hoitaa tällä hetkellä kaikki veroasiani sekä sosiaaliturvaan liittyvät asiat. Olen ollut hieman yllättynyt siitä, miten vaikeita jopa kahden EU-maan väliset veroasiat voivat olla.”
Lue myös: