Digialla askelmat kasvuun ja kehitykseen on hahmoteltu valmiiksi, ja nuoren ohjelmisto-osaajan ei tarvitse kuin tulla kipuamaan niitä pitkin. Rekrytoinneissa etsitään ennen kaikkea motivaatiota ja palavaa halua oppia. Etsitään sitä fiilistä, joka kertoo, että tässä on tyyppi, joka on äärettömän innostunut tästä työstä. Mikä on saanut Niclaksen ja Ollin kiinnittymään juuri tähän kulttuuriin?
Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä Digian kanssa.
Tukea ja joustavuutta alusta alkaen
Artikkelia varten haastattelemamme ohjelmistokehittäjä Niclas Liimatainen työskentelee Digian Töölön toimistolla ja ohjelmistosuunnittelija Olli Havilehto Tampereella. Ennen Digialle tuloaan molemmilla oli taustallaan harrastuneisuutta, mutta vain toisella alan koulutusta.
Virallisemmat oppinsa alasta Olli on kerännyt yliopistosta tietojenkäsittelytieteen linjalta, kun taas Niclas pääsi kokeilemaan siipiään suoraan työelämään. Opiskelutaustaa oli kertynyt rakennusalalta ja mediatekniikasta, mutta näistä nuori mies ei halunnutkaan itselleen ammattia.
Ensimmäisen kuukauden aikana Niclas työskenteli tiiviisti mentorinsa kanssa. Kollegat huolehtivat, ettei olo tuntunut missään vaiheessa eksyneeltä: "Se on ehkä parasta täällä, tuki ja täällä olevat ihmiset." Nyt noin kolmen vuoden jälkeen Niclas kertoo oppineensa hurjasti uutta – ja haluavansa kehittyä tulevaisuudessa Full Stack -osaajaksi.
Olli kertoo opiskelevansa työnsä ohella edelleen maisteriohjelmassa ja työskennelleensä muutenkin koko opintojensa ajan.
"Imu työelämään on ollut kova. On tosi mukavaa, miten Digialla joustetaan opintojen suhteen. On mahdollisuus tehdä osa-aikaista viikkoa ja etätöitä ja käydä tarvittaessa yliopistolla kesken päivän", Olli kuvaa.
Avoin ilmapiiri itsensä kehittämiselle – ”Ymmärretään ihmisten halu oppia”
Olli on huomannut, että osaajapulaisella IT-alalla opiskelijat saavat usein valita työpaikkansa. Digialle hakeutuessaan 24-vuotias Olli vaikuttui esimerkiksi siitä, miten talossa mahdollistetaan urakehitystä ja kasvua asiantuntijana.
"Nyt täällä työskennelleenä on ollut hienoa nähdä, miten täällä tuetaan uuden oppimista ja ymmärretään halu kasvaa. Jos siltä tuntuu, on myös mahdollisuus sisäiseen työnkiertoon", hän toteaa.
Olli on ehtinyt vajaassa vuodessa osallistua jo useammallekin kurssille ja suorittamaan sertifikaatteja. Viesti uuden oppimiseen on saatu suoraan liikkeenjohdolta, jonka mukaan viikossa on suotavaakin käyttää muutama tunti tavallista työaikaa uuden opiskeluun.
Potentiaali tunnistetaan Digialla hyvin. Niclas sai mahdollisuuden näyttää kykynsä työharjoittelussa, vaikka hän ei omien sanojensa mukaan osannut vielä siinä vaiheessa ”oikein mitään”. Kiinnostus alaan ja palava motivaatio alalla kehittymiseen kuitenkin välittyivät. "Täällä on kaikki edellytykset sille, että susta tulee hyvä kehittäjä", Niclas sanoo.
Kun koodinpätkä ei toimi tai suunnitelma on jumissa, Olli ja Niclas voivat kääntyä toimiston gurujen puoleen, joita löytyy kaikilta konttoreilta. "Vaikka nerous ei aina katso ikää, on siinä selvä ero, jos joku on ollut vuoden tai 15 vuotta talossa. On hienoa, ettei tarvitse olla itse paras kaikessa, vaan voi myös oikeasti kysyä", Olli pohtii.
Työympäristössä eniten merkitsevät ihmiset
Olli valitsi Digian, vaikka edellisessäkin työpaikassa pöydällä oli tarjous, johon hän olisi voinut tarttua. Jo ennestään mukavasta työympäristöstä vaihtamisessa suurin kynnys oli nimenomaan ihmiset. Hänen ei kuitenkaan tarvinnut katua.
"En tiedä, miten paljon voi korostaa ihmisiä, mutta se on oikeasti tosi iso juttu täällä", Niclaskin toteaa vilpittömästi. Haastattelun ajan istumme olohuoneenomaisessa huoneessa, johon voi tulla esimerkiksi tauolle tai muuten viettämään aikaa. Perjantaisin Töölön toimiston porukka kerääntyy huoneeseen pelaamaan yhdessä Rocket Leagueta.
"Siinä pitää pärjätä, vaikka on tuo pelaaminen vähän muuten jäänyt", Niclas naurahtaa.
Yhteisiä tapahtumia ovat myös Beer&Banter -illat, jolloin joku kollegoista saattaa pitää jonkin esityksen ja samalla vietetään yhdessä aikaa.
Omat rytmit ovat Niclakselle tärkeitä, ja niistä hän on saanut pitää kiinni: "Saan pitkälti päättää itse työaikani, ja tiedän, että muhun luotetaan. Pidän vapaudesta, joka mulla on ja jonka tarvitsen, koska en pääse toimistolle kasilta aamulla."
Kompassina uudelle uralle
Digia on järjestänyt jo useamman kerran uransa alussa oleville suunnatun Career Compass -aamiaistapahtuman. Tätä Olli kuvailee positiiviseksi ja rennoksi tapahtumaksi, jossa voidaan rauhassa keskustella siitä, mitä opiskelijat osaavat ja mistä he pitävät – ja toisaalta kertoa, mitä Digialla tehdään ja minkälaiseen joukkoon olisi mahdollisuus päästä mukaan. Myös Niclaksen mielestä tilaisuus on oivallinen ja hän vinkkaa, että varmasti halukkaita otetaan myös työharjoitteluun.
"Siitä puuttuu sellainen jännityksen lataus. Se ei ole niin painostava ympäristö kuin työhaastattelu, vaikka eihän meidän työhaastattelut kovin painostavia olekaan", Olli virnistää.
Jos Olli kertoo Digiasta kavereilleen, hän sanoo, että Digialla tehdään lähes poikkeuksetta ihan mitä vaan, ihan millä vaan. Eikä hänen tarvitse peitellä mitään, vaan positiivisista asioista voi kertoa ihan vilpittömästi.
Oletko IT-alan urasi alussa? Haluaisitko päästä tutustumaan digialaisiin ja kuulemaan avoimista työmahdollisuuksista?
Katso Digian avoimet paikat »
Artikkelin kuvat: Meri-Tuuli Talsi
Ollin kuva: Digia
Lue myös
- Introverttejä nörttejä ja oluthanoja? 7 yleistä uskomusta it-alasta – psykologi paljastaa totuuden
- ”Koodaria minusta ei tule” – Psykologi Jaakko haastaa ennakkoluulonsa ja hyppää töihin it-alalle
- Digialla parhaat analytiikkaratkaisut syntyvät yhdessä tekemällä: ”Täällä kenenkään arvo ei määrity tittelin tai työvuosien perusteella”