Vuosi sitten organisaatiopsykologi Jaakko Sahimaa ja Duunitori lähtivät tutkimusmatkalle suomalaiseen työelämään. Sahimaa työskenteli #Koeaika-vuotensa aikana 12 eri työpaikassa, kuten rakennusalalla, päiväkodissa ja it-hommissa. Nyt hän kertoo, mitä erikoinen kokeilu opetti.
Miltä sinusta tuntuisi, jos aloittaisit joka kuussa alusta: uudet työkaverit, pomot, asiakkaat, työpaikka – ja upouusi ammatti, jossa olet täysin keltanokka? Vuoden ajan tämä oli arkea Jaakko Sahimaalle.
Duunitorin #Koeaika-sarjassa organisaatiopsykologi Sahimaa tutki vuoden ajan suomalaista työelämää – metodinaan töiden kokeileminen itse.
Miten #Koeaika-projekti muuttui ideasta vuoden mittaiseksi ponnistukseksi? Entä mitä se opetti? Kuuntele #Koeaika-podcastista:
Näissä tehtävissä Jaakko työskenteli
- Kehitysvammaisten ohjaajana Rinnekodissa
- Opettajana lahtelaisessa Kivimaan koulussa OAJ:n kautta
- Asiakaspalvelussa DNA:lla
- Rakennusalalla YIT:llä
- R-kauppiaana R-kioskilla
- Kattoremonttien myyjänä Vesivekillä
- Konsulttina EY:llä
- HR-asiantuntijana Eezyllä
- Kasvuyrityksessä Frameryllä
- It-hommissa Digialla
- Päiväkodissa Vantaan kaupungilla
- Koti-isänä hoivaamassa kaksosiaan
Vaihtuvissa työrooleissaan Sahimaa palveli esimerkiksi suuryrityksiä, kehitysvammaisia lapsia ja Ärrän kantiksia. Työpöydällä oli niin koodia kuin vaippojen vaihtamistakin. Viimeisenä kuukautena psykologilla alkoi loppuelämän kestävä työsuhde: hän hyppäsi koti-isäksi hoitamaan vastasyntyneitä kaksosiaan.
Ideana oli tarkastella muuttuvaa työelämää konepellin alta. #Koeajassa yhdistyvät työelämän asiantuntijan näkökulma ja aito kokemus työpaikan arjesta. Sahimaa raportoi, mikä yllätti, motivoi ja kuormittaa kussakin työssä sekä mikä tekee siitä merkityksellistä. Aina asiantuntijatyötä tehnyt psykologi pääsi myös haastamaan itseään esimerkiksi haalarihommissa ja vuorotyössä.
”Antoisinta oli hypätä eri alojen ammattilaisten saappaisiin, oppia heiltä ja kuulla heidän tarinoitaan. Samaan aikaan oli vaativinta heittäytyä joka kuussa aivan uudenlaiseen työhön ja rooliin sekä tutustua uusiin ihmisiin. Voit kuvitella, että 12 uuden työn aloittaminen vuodessa on kohtuullisen raskas rasti”, Sahimaa kertoo.
”Pääsin kokemaan kaikkia mahdollisia tunnesävyjä, vain normaalia tiiviimmässä muodossa: työn imusta turhautumiseen, epävarmuudesta innostukseen ja niin edelleen.”
Mitä #Koeaika-vuosi opetti asiantuntijalle?
”Työelämä ei todellakaan ole sama kaikille: sen sisällä on hyvin erilaisia realiteetteja, joita meidän kaikkien tulisi ymmärtää”, Sahimaa aloittaa.
Hän kävi vuoden aikana satoja keskusteluja eri alojen osaajien kanssa ja oivalsi, että oma paikka työelämässä löytyy ”aktiivisen ajautumisen strategialla”. Se tarkoittaa, että on hyvä suunnitella ja ohjata omaa uraa, mutta myös jättää tilaa sattumille ja yllättävillekin mahdollisuuksille.
”Työelämän palapelistä löytyy paikkoja mitä erilaisimpia asioita osaaville. Itse en osaisi montaakaan kokeilemistani töistä oikeasti, mutta riittää, että jokainen meistä löytää yhden tässä hetkessä itselleen sopivan työn. Nykyään ura ei ole putki, vaan tämä oma paikka voi vaihtua ja yleensä vaihtuukin elämän aikana. Näin luomme yhdessä toimivan työelämän ja yhteiskunnan.”
”Opin myös, että ammatillisen itsetuntemuksen merkitys korostuu ja että ammatillisesta pääomastaan on syytä pitää huolta, jotta oma osaaminen on kilpailukykyistä myös tulevaisuuden työmarkkinoilla.”
Lisää ymmärrystä ja arvostusta erilaisille töille
Yleisö seurasi poikkeuksellista tutkimusmatkaa Sahimaan ja Duunitorin sosiaalisen median kanavissa sekä Duunitori.fissä. #Koeajan sisällöt ovat keränneet jo yli 13 miljoonaa näyttökertaa.
#Koeaika sai aikaan vilkasta keskustelua työstä. Lukuisat seuraajat kommentoivat, että sarja lisäsi eri ammattien ymmärrystä ja arvostusta. Moni heistä pohti, että muiden töiden kokeileminen tekisi hyvää jokaiselle meistä.
”Jokainen ammatti ansaitsisi yhden Jaakon visiitin”, kommentoi eräs seuraaja LinkedInissä.
Myös eri alojen edustajat kiittelivät, että sisällöt vangitsivat heidän työnsä todellisuuden.
”Erityisen arvokasta #Koeaika-hankkeessa oli, että sen avulla voidaan päivittää mielikuvia opettajan työstä nykyaikaan. Jaakko näki, koki ja kertoi juuri sellaisia asioita, joita opettajat itsekin pitävät työssään tärkeinä. Hän osasi hienosti sanoittaa sellaisiakin puolia opettajan työstä, joita moni alan ulkopuolinen ei ole tullut ajatelleeksi”, sanoo OAJ:n viestintäpäällikkö Heikki Pölönen.
Tulikoe työnantajille: ”Paskaa ei voi kuorruttaa”
Mukana olleille työnantajille #Koeaika tarjosi enemmänkin kuin reippaan käsiparin – nimittäin ainutlaatuisen mahdollisuuden kuulla työpsykologin havaintoja ruohonjuuritasolta ja toisaalta viestiä omasta työstä suurelle yleisölle. Näin DNA:n viestintäpäällikkö Ville Halonen kommentoi kokeilua:
”#Koeaika tuntui hienolta mahdollisuudelta osallistua aivan uudenlaiseen työnantajakuvan rakentamiseen. Projekti perustui aitouteen: Jaakko pääsi todella näkemään, millaista työ DNA:lla on. Siksi tämä vaati osallistujilta rehellisyyttä ja oli varmasti kaikille osallistuville organisaatiolle hyvä tulikoe: mitä mieltä ulkopuolinen todella on työkulttuurista? Tämä sopi meille DNA:lla hyvin, sillä pyrimme noudattamaan filosofiaa, jonka mukaan ’paskaa ei voi kuorruttaa’. Kotipesän pitää siis olla kunnossa. Hanke vahvisti työnantajakuvaamme niin sisäisesti kuin ulkoisestikin.”
Helmikuusta 2021 helmikuulle 2022 jatkunut #Koeaika toteutettiin kaupallisessa yhteistyössä niiden organisaatioden kanssa, joissa Sahimaa työskenteli. Poikkeuksellisen työvuoden opeista on tekeillä myös tietokirja.
#Koeaika on yksi finalisteista digitaalisen median Grand One -kilpailussa 2022 kategoriassa Paras digitaalinen sisältömarkkinointi.
Lue lisää ja kurkista eri työpaikoille osoitteessa Koeaika.fi.
Lue myös: