Luottotiedottomuus johti siihen, että Aneten huonekaluverhoiluopinnot jäivät kesken. Hän ei olisi pystynyt toimimaan valmistuttuaan yrittäjänä ilman luottotietoja. Myös työnhaku puhelinoperaattorin myyntitehtäviin tyssäsi maksuhäiriömerkintöihin.
Helsinkiläinen Anette, 31, saa maksaa kalliisti nuoruuden talousongelmistaan. Hän otti nuorena paljon pikavippejä ja osamaksuja, joista ei sitten selvinnytkään. Luottotiedottomuus vaikuttaa moneen asiaan.
"Just kävin pari viikkoa sitten velkaneuvojalla ja mukana oli ehkä 50—100 sivua saldotodistuksia."
Anetella on siis paljon maksuhäiriömerkintöjä. Pikavippien seassa on terveyskeskusmaksuja, muun muassa useita hammashuollon laskuja. Anette on ollut jo vuosia työttömänä, vaikkakin äitiysloma on katkonut työn hakua.
Hänen varsinainen työhistoriansa on lyhyt. Se sisältää vain siivoustyöpätkiä ja keikkahommia.
”Ei ole oikein ollut järkeäkään tienata, kun palkasta menisi niin iso osa velkoihin”, Anette sanoo.
Työnhaku on Anetelle haastavaa, sillä hänellä ei ole ammattitutkintoa. Huonekaluverhoojan opinnot jäivät kesken, kun Anette tajusi, ettei ala sovi luottotiedottomalle ihmiselle. Verhoojan on toimittava käytännössä lähes aina yrittäjänä eikä se onnistu, jos ei voi saada yrityksen perustamisessa tarpeellisia yrityslainoja ja -rahoituksia.
Luottotiedot tarkistetaan työnhaussa yhä useammin. Lue täältä, millaiset ovat työnhakijan oikeudet.
Luottotiedottomuus luo vaikeuksia jopa sosiaalialalla
Työnhaussa maksuhäiriömerkinnät ovat haitanneet, vaikka Anette on hakenut tuikitavallisiin asiakaspalvelu- ja myyntitehtäviin.
”Kun katsoin puhelinoperaattorin tehtävää, työpaikkailmoituksessa luki, että tarkistamme luottotiedot. En sitten hakenut. Minulle tuli sellainen olo ilmoituksesta, että ei kannata edes yrittää hakea usean maksumerkinnän kanssa tuota tehtävää.”
Puhelinoperaattorien luottotietojen tarkistus perustuu siihen, että rahan kanssa tekemisissä olevissa tehtävissä maksuhäiriömerkinnät saa tarkistaa.
Anetella on kuitenkin myös positiivisia kokemuksia työnhausta. Esimerkiksi lipuntarkastajan työhön hakiessaan hän pääsi työnhakuprosessissa loppuvaiheeseen saakka.
”Luottotiedoilla ei tuntunut olevan tarkastajan tehtävässä vaikutusta, vaikka valitsijat painottivat tarkastajan toimivan vastuullisessa asemassa.”
Anette on toiveikas työnhaun suhteen
Nyt Anette suunnittelee alan vaihtoa ja koulutukseen hakeutumista. Häntä kiinnostaisi sosiaaliala.
”Sen alan tehtävissä pitäisi pystyä tekemään töitä merkinnöistä huolimatta.”
Ikävä kyllä Aneten uskomus ei täysin pidä paikkaansa, sillä toinen peruste maksuhäiriömerkintöjen tarkistamiselle työnhaussa on asiakkaan kotona valvomattomasti tapahtuva työskentely.
Moni sosiaalialan ammattilainen tekee kotikäyntejä tai työskentelee esimerkiksi asuntolassa. Näissä tehtävissä luottotiedottomuus voi muodostua esteeksi työn saannissa. Onneksi kuitenkin kaikki sosiaali- ja terveysalan tehtävät eivät ole Aneteltakaan poissuljettuja, eivätkä kaikki työnantajat tarkista kaikkiin tehtäviin luottotietoja, vaikka se olisi kyseiseen tehtävään lain mukaan mahdollista.
Anette on kaikesta huolimatta toiveikas työnhaun suhteen, sillä hänen maksuhäiriönsä ovat vanhenemassa muutaman vuoden päästä. Jos hän pääsisi opiskelemaan toivomallensa sosiaalialalle, maksuhäiriömerkinnät olisivat valmistuessa todennäköisesti jo historiaa.
”Mutta jos onnistuisinkin saamaan nyt työpaikan, olisin varmasti töissä vähän häpeissäni, jos palkanlaskija näkisi osan palkastani menevän ulosottoon. Tuttavapiirissä moni luottotietonsa menettänyt pelkää olevansa kakkosluokan kansalainen työyhteisössä.”
Lue myös:
Luottotiedot tarkistetaan työnhaussa yhä useammin – tällaiset ovat työnhakijan oikeudet
Joko sinulla on taitopohjainen CV? Näin rakennat ansioluettelon työhön, johon kokemuksesi ei riitä
Mitä työntekijän tulee tietää palkanmaksusta? Tarkasta, ovatko tärkeimmät faktat hallussa
”Mikä on palkkatoiveesi?” – näin vastaat kysymykseen työtä hakiessa
Viisi syytä, miksi myönteisesti ajattelevat ovat alttiimpia työllistymään