Kun lähihoitajaksi valmistunut Riina Siren aloitti ensimmäisessä oman alan työpaikassaan, hän ei arvannut työskentelevänsä Mainiokodeilla vielä yhdeksän vuoden jälkeen. Saman katon alle tiensä löysi äskettäin myös kätilö ja sairaanhoitaja Kirsi Sieppi. Tapasimme kaksikon ja selvitimme, missä piilee Mainiokotien vetovoima hoitoalan työntekijälle.
Tämä artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Mainiokotien kanssa.
Tutustu uramahdollisuuksiin Mainiokodeilla eri puolilla Suomea ≫
Vierailemme Espoon Lintuvaaran rauhallisella omakotitaloalueella sijaitsevassa Mainiokoti Uutussa. Sisällä kohtaamme sairaanhoitaja Kirsi Siepin, joka pääsee testaamaan hiustenlaittotaitojaan. Hoivakodin pitkäikäisin asukas, 106-vuotias Maila, haluaa nimittäin valmistautua tuleviin videokuvauksiin.
Kodinomaisessa Mainiokodissa asuu ympärivuorokautista hoivaa tarvitsevia ikäihmisiä. Hoivakodin asukkaiden huoneet on sisustettu heidän omilla huonekaluillaan, ja seiniä koristavat taulut. Mailan huoneessa huomion kiinnittää kukkaloisto.
”Kodinomaisuus on meille tärkeää. Jokainen asukas voi sisustaa huoneensa näköisekseen ja tuoda omat rakkaat tavaransa aiemmasta kodistaan”, Sieppi kertoo.
Nyt Mailan iltapäivätorkkujen sekoittama kampaus on taas ojennuksessa, joten pääsemme tutustumaan mainiokotilaisiin ja hoivakodin arkeen.
Mahdollisuus oppia ja edetä uralla houkutteli kätilön uuteen työhön – ”En ole katunut hetkeäkään”
Kirsi Sieppi valmistui kätilöksi vuonna 1994. Kun töitä ei laman jälkimainingeissa riittänyt, hän kouluttautui sairaanhoitajaksi. Myöhemmin Sieppi työskenteli suuren osan urastaan kätilönä muun muassa Ruotsissa ja viimeisimpänä Naistenklinikalla. Sairaanhoitajana hän ehti kokea myös iäkkäiden ihmisten hoidon.
”Uuden oppiminen houkutteli, ja ikäihmisten kanssa työskentely alkoi kiinnostaa yhä enemmän. Siihen vaikutti varmasti omien isovanhempien ja vanhempien ikääntyminen ja hoivantarve. Tämä oli luonnollinen siirtymä vauvasta vaariin terveydenhuoltoalan sisällä”, Sieppi sanoo ja naurahtaa.
Etsiessään uutta suuntaa uralleen hän kartoitti ja vertaili erilaisia työmahdollisuuksia. Mainiokotien urasivuillla huomion kiinnittivät henkilöstöedut, kuten kattava työterveyshuolto sekä sairaanhoitajan monipuoliset koulutus- ja etenemismahdollisuudet.
Ennen Uutun hoivakotia Sieppi ehti työskennellä kahdessa eri Mainiokodissa. Uutussa hän aloitti vuoden 2022 alussa ja kouluttautui ensi töikseen tiimivastaavaksi. Yksikönjohtaja Saila Nyman kuvailee Sieppiä suoraksi, työhön tarttuvaksi ja huumorintajuiseksi.
”Kirsi tähtää yksikönjohtajan tehtäviin. Hän on käynyt Mainioakatemian tiimivastaaville suunnatun koulutuksen ja hakeutunut nyt oppisopimuksella suoritettavaan johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoon”, Nyman kehuu.
Sieppi kertoo, että kaikkia hänen näkemiään Mainiokoteja yhdistävät yhteishenki, yhteen hiileen puhaltaminen sekä asukkaiden hyvän hoidon takaaminen.
”Olemme täällä asukkaita varten, ja tärkein tehtävämme on huolehtia heidän hyvinvoinnistaan. Hoidon ja hoivan on oltava laadukasta. Riittävät resurssit takaavat hyvän työn ja sen, että pystymme tarkkailemaan työmme laatua.”
Lähihoitaja kehuu johtamista – ”Saa sanoa, jos jokin painaa”
Siinä missä Kirsi Sieppi on tullut Mainiokoti Uuttuun vasta äskettäin, Riina Siren on työskennellyt talossa jo yhdeksän vuotta. Mainiokoti oli hänen ensimmäinen oman alan työpaikkansa lähihoitajaksi valmistumisen jälkeen.
”Työ on palkitsevaa ja asukkaat ja työkaverit niin mukavia, etten ole halunnut vaihtaa työpaikkaa”, Siren sanoo.
Apua tarvitsevien ikäihmisten kanssa työskentely on toisinaan haastavaa ja fyysisesti raskasta, mutta tiivis työyhteisö auttaa jaksamaan myös vaikeissa tilanteissa.
”Huumori on tärkeää: pystymme vitsailemaan asioista, ja meillä on töissä hauskaa.”
Mainiokodeilla tiimit ottavat aikaa säännöllisille viikkopalavereille. Palavereissa työporukka käy läpi tarvittavat asiat ja seuraa työn laatua, minkä lisäksi kokoontumiset antavat mahdollisuuden avoimelle keskustelulle.
”Työyhteisössämme vallitsee luottamus ja avoimuus. Viikkopalaveri on meillä tärkeä avoimen keskustelun tilaisuus. Siellä saa sanoa, jos jokin painaa.”
Mainiokotien toimivat työyhteisöt syntyvät hyvän johtamisen avulla. Kaikki esihenkilöt esimerkiksi pääsevät yhdessä Aalto-yliopiston kanssa järjestettyyn koulutukseen. Siren kehuu lisäksi työntekijöiden mahdollisuutta vaikuttaa työnkuvaansa.
”Jos löytyy erikoistaito tai harrastus, sitä pääsee hyödyntämään työssä ja esihenkilöltä saa tukea tehtävään. Minullakin on useampi vastuualue: toimin esimerkiksi virike-, kirjaamis- ja saattohoitovastaavana.”
Asukkaiden tarpeet ohjaavat työtä – ”Ihmistä arvostava saattohoito on tärkeää”
Riina Siren ja Kirsi Sieppi summaavat työnsä tärkeimmäksi tavoitteeksi asukkaiden yksilöllisen hoidon ja hoivan. Kohtaamisista vanhusten kanssa jää tärkeitä muistoja. Parhaat onnistumiset syntyvät, kun asukkaista huokuu tyytyväisyys.
”Paras kiitos on, jos asukas kokee, että olen hoitanut hänet hyvin. Asukkaat antavat sekä kriittistä että kiittävää palautetta, ja molemmat ovat tärkeitä. Omaisilta saatu palaute ja yhteistyö heidän kanssaan on tärkeää”, Sieppi kertoo.
Mainiokoti on asukkaidensa viimeinen koti. Henkilökunta pyrkii tarjoamaan virikkeitä arkeen ja mahdollistamaan toiveita.
”Ne voivat olla pieniä asioita: jokin tietty musiikki tai toiveruoka. Jokainen saa valita vaatteet päälleen, kuten kotonakin”, Sieppi täsmentää.
Kuolema on luonnollinen osa Siepin ja Sirenin työtä. Siren työskentelee saattohoitovastaavana, ja jokaisen ihmisen mahdollisuus arvokkaaseen elämän loppuun on hänelle sydämen asia.
”Jokainen ansaitsee rauhallisen ja kivuttoman kuoleman. Siksi korkeatasoinen ja ihmistä arvostava saattohoito on tärkeää”, Siren toteaa.
Aihe on kiinnostanut häntä pitkään, ja Siren on päässyt kouluttautumaan hyvän saattohoidon periaatteista.
"Osaan olla tarvittaessa tukena muille. On tärkeää pohtia, miten voimme mahdollistaa asukkaan oman tahdon myös elämän loppuvaiheessa.
Välittävässä työporukassa ketään ei jätetä yksin – ”Tänne oli helppo tulla uutena”
Sanotaan, että sen tuntee, kun tulee kotiin. Tavoitteena on, että Mainiokodin asukkaista tuntuu siltä, kun he muuttavat uuteen ja viimeiseen kotiinsa. Samalta tuntui myös Siepistä, kun hän aloitti sairaanhoitajana Mainiokodeilla.
”Ensivaikutelma oli hyvä, ja tänne oli helppo tulla uutena. Tämä on lämminhenkinen koti. Työyhteisö otti minut avosylin vastaan, ja sain hyvää ohjausta. Kaikkien kärsivällisyys on riittänyt, kun olen kysynyt neuvoja”, Sieppi muistelee hymyillen.
Tiimivastaavana toimivalle Kirsi Siepille on tärkeää, että työyhteisössä on hyvä henki ja että yhteistyö kollegoiden ja yksikön esihenkilön kanssa toimii.
”Täällä kaikki tekevät samalla ajatuksella työtä. Jos joku kokee tarvitsevansa apua, me autamme. Ketään ei jätetä yksin. Hankalia asioita voi olla ikävä käsitellä yksin, joten puhuminen on tärkeää.”
Riina Sirenin mukaan työyhteisöä kuvaavat parhaiten tasavertaisuus, tasapuolisuus ja monikulttuurisuus.
”Täällä on paljon erilaisia persoonia, ja jokainen saa olla oma itsensä. Erilaiset näkökulmat avartavat ja opettavat uusia tietoja ja taitoja.”
Entä kenelle kaksikko voisi suositella Mainiokoteja työnantajana?
”Tänne ovat tervetulleita kaikenlaiset työkaverit. Kun yrittää parhaansa, se on tärkeintä”, Siren pohtii.
”Toivoisin tänne hoitajia, jotka kokevat vanhustyön omakseen ja jotka haluavat kehittää ja kehittyä yhdessä meidän kanssa”, Sieppi lisää.
Tarttuisitko uuteen tilaisuuteen? Katso Mainiokotien avoimet työpaikat ≫