Sankarikoirat osaavat tunnistaa hajun perusteella muun muassa huumeita, ruumiita, rahaa, passeja, aseita, kadonneita ihmisiä ja palavia nesteitä.
Poliisikoira on aivan erilainen työkaveri kuin ihminen. Koiratyökaveriin pitää sitoutua koko koiran elämän ajaksi. Koiran ohjaaja-omistaja ottaa koiran asumaan kotiinsa. Tyypillisesti ohjaaja myös kouluttaa koiran pennusta asti virkatehtävään. Koira työskentelee poliisiohjaajansa rinnalla noin 10-vuotiaaksi asti, jonka jälkeen se jää vielä vanhuusajaksi asumaan perheeseen.
Suomen poliisikoirayhdistyksen puheenjohtaja Miikka Ounila pitää omaa poliisikoiraansa Jekkua luotettavana työkaverina, joka tarjoaa ohjaajalleen monipuolisia työtehtäviä.
”Työ poliisikoiran kanssa on kokonaisvaltaista, sillä koira pitää kouluttaa työn ohessa ja hoitaa muut poliisitoimet siinä ohessa. Onhan tämä sovittelua. Mutta myös antoisaa, kun pääsee sellaisille etsintätehtäville, joita muilla ei tule vastaan”, Ounila sanoo.
Jekku löysi ensitöikseen kymppitonneja
Miikka Ounilan poliisiterrieri Jekku on syliin mahtuva, Suomen pienin poliisikoira. Suloisen ulkonäön ei kannata silti antaa hämätä. Jekku työskentelee nimittäin Hämeen poliisilaitoksen poliisin erikoiskoirana erittäin vaativissa etsintätehtävissä.
Jekku osaa etsiä rahakätköjä, huumeita, passeja ja jopa aseita hajun perusteella.
Vaatimattomasta koosta on vain hyötyä Jekun työtehtävissä, sillä matala koira mahtuu maastossa etsimään kätköjä pikkuruisistakin koloista, jonne yksikään muu poliisikoira ei mahdu.
Jekku onkin maineikas kätköjen etsijä. Jo ensimmäisellä rahanetsimiskerrallaan se löysi 36 600 euroa talousrikollisten kätkemää rahaa muovilaatikosta ladon lattialta romukasojen keskeltä. Samalla keikalla Jekku löysi myös kaksi asetta, jotka oli kätketty rossipohjaan. Jekku pääsi hakemaan ne tuuletusluukusta, jonne useimmat koirat eivät olisi mahtuneet.
Jekku on palkittu omistajansa Miikka Ounilan ohjauksessa virkahuumekoirien Suomen mestaruudella. Jekku valittiin viime vuonna Suomen poliisikoiraksi.
Börje selvisi puukotuksesta takaisin töihin
Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen partiokoira Börje tuli suomalaisille tutuksi vuonna 2016, kun koiraa puukotettiin työtehtävässä. Poliisien jahtaama väkivaltainen mies puukotti Börjeä useita kertoja.
Belgianpaimenkoira sai osumia keuhkoihinsa ja sille tuli molempiin keuhkoihin ilmarinta. Börje selvisi Viikin eläinsairaalassa tehdyn yön yli kestäneen leikkauksen jälkeen kotiin toipumaan.
Koiran omistaja ja ohjaaja Markku Järveläinen on asunut Börjen pentuiästä asti koiransa kanssa ja oli huojentunut, kun Börje palasi takaisin työtehtäviin hyvässä kunnossa.
Monet suomalaiset seurasivat Börjen toipumista lehdistön ja sosiaalisen median kautta. Börjen tapaus liikutti suomalaisia niin paljon, että koiran loukkaantumisen takia kerättiin rahaa poliisikoirien työturvallisuuden puolesta ja suojavarustuksen kehittämiseksi kokonaista 13 000 euroa.
Börje on palkittu Vuoden poliisikoira -tittelillä. Börjen urotekoihin kuuluvat ihmishengen pelastaminen ja isojen huumekätköjen löytämiset. Se on paljastanut esimerkiksi yli kymmenen kiloa amfetamiinia. Nykyään Börje alkaa olla jo eläkeiässä, mutta jatkaa edelleen virassa.
Cama pelasti sankarillisesti hengen
Pohjanmaan poliisilaitoksella työskentelevä partiokoira Cama on asunut pennusta asti työparinsa ja koiraohjaajansa Ari Pynssin kanssa, joten se on hyvin tottunut isäntänsä kanssa työskentelyyn. Kun vanhempi konstaapeli Pynssi lähtee töihin, innostuu saksanpaimenkoira Cama aina tietäessään pääsevänsä mukaan töihin virkavaljaissaan.
Cama on tottelevainen ja sosiaalinen työkoira. Peruskoulutuksen lisäksi se on käynyt huumausaineiden etsintäkoulutuksen.
Cama on palkitu poliisikoirayhdistyksen hengenpelastusviirillä vuonna 2016. Saksanpaimenkoirauros pelasti tuolloin ohjaajansa Ari Pynssin ja tämän työparin Pentti Palolan kanssa maastoon eksyneen vanhuksen pakkasesta.
Pietarsaaren sairaalasta oli kadonnut huonosti liikkuva 83-vuotias vanhus, jota hoidettiin sairaalassa aivoinfarktin takia. Vanhus oli poistunut sairaalasta parkkialueen suuntaan kohti metsää, josta Cama löysi vanhuksen hajun perusteella makaamasta huonossa kunnossa. Pelkät ihmiset olisivat voineet löytää vanhuksen liian myöhään.
Sauli on sankarikoirana tuttu televisiosta
Belgianpaimenkoira Sauli Antero on oikea poliisikoirien tosi-tv-julkkis. Se on esiintynyt sekä Lainvalvojissa, Poliiseissa että 112:ssa. Saulia eivät televisiokamerat häiritse, vaan se on osannut keskittyä työhönsä niistä huolimatta.
Katsojat tunnistavat usein Saulin.
Saulin omistaa vanhempi konstaapeli Mikko Rytkönen, jonka kanssa Sauli on työskennellyt poliisin partiokoirana Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella.
Saulin työtehtäviin on kuulunut huumeiden ja esineiden etsintää, järjestyksenpitoa ja henkilöetsintää, mutta myös pelastustehtävät, kun esimerkiksi lapsi tai vanhus on eksynyt.
Sauli on palkittu hengenpelastusviirillä tehtävästä, jossa se löysi itsetuhoisen vanhuksen metsästä ajoissa estäen kohtalokkaan teon.
Sauli Antero on juuri täyttänyt 11 vuotta, joten se on lopettelemassa töitään.
Teukka jäljitti sankarikoirana tuhopolton
Belgianpaimenkoira Teukka työskentelee poliisin partiokoirana Varsinais-Suomen poliisilaitoksella. Sen erityistaito on palavien aineiden etsintä.
Palokoira auttaa rikostutkinnassa etsimällä palavia nesteitä, kun palon syttymissyy on epäselvä tai palotutkinnassa epäillään rikosta.
Teukka on urallaan löytänyt esimerkiksi omakotitalon palotutkinnassa tarkat bensalta haisevat paikat, mistä palo on lähtenyt liikkeelle.
Palokoiria on Suomessa vähän, joten Teukka matkustelee omistaja-ohjaajansa Sebastian Riquelmen kanssa paljon tehtävien perässä.
Lähde: Tina Finn: Sankarikoirat – tarinoita poliisikoirien arjesta (Docendo-kustantamo).