Haku tammikuussa 2022 alkavaan kunnossapidon oppisopimuskoulutukseen on nyt auki. Stora Enson oppisopimuskoulutukseen Imatran tehtailla kuuluvat kahden vuoden määräaikaiset tehtävät tarjoavat monelle väylän vakituiseen työhön.
Tämä artikkeli on kirjoitettu kaupallisessa yhteistyössä Stora Enson kanssa.
Stora Enso rekrytoi 10 työntekijää kunnossapidon oppisopimuskoulutukseen Imatran tehtaille. Koulutuksessa asentajat työskentelevät joko mekaanisen tai sähkö- ja automaatiopuolen kunnossapidossa. Kyseessä on päivätyö.
Noin kaksi vuotta kestävässä koulutuksessa työntekijät palkataan määräaikaiseen työsuhteeseen. Valtaosalle hyvin hoidetut tehtävät poikivat koulutuksen jälkeen myös vakkaripestin, kertoo Stora Enson Imatran tehtaiden kunnossapitotoiminnasta vastaava Jani Inkinen.
”Tämä on erinomainen malli niin työntekijälle kuin työnantajalle. Kahden vuoden tutustumisjaksolla voi näyttää parhaat puolensa, puolin ja toisin”, Inkinen sanoo.
Kahden vuoden tutustumisjaksolla voi näyttää parhaat puolensa, puolin ja toisin.
Oppisopimuskoulutukseen hakijoilta edellytetään vähintään ammatillista perustutkintoa kone- ja tuotantotekniikasta tai sähkö- ja automaatioalalta sekä vähintään vuoden verran kokemusta alan työtehtävistä.
Mahdollisuus oppia työn kautta ja tekemällä
Kunnossapidolla on ratkaiseva rooli niin tuotannon tukemisen kuin laitteiden käyttövarmuuden ja elinkaaren näkökulmasta. Pelkästään Stora Enson Imatran tehtailla kunnossapidon ammattilaisia on noin 200. Yksi heistä on Teppo Hämäläinen.
Hämäläinen aloitti Stora Ensolla oppisopimuskoulutuksessa vuonna 2016. Noin puolessatoista vuodessa opinnot olivat jo paketissa, ja Hämäläisellä kädessä tutkintopaperit.
”Oppisopimuskoulutus on hyvä mahdollisuus oppia työn kautta ja tekemällä. Melkein kaikki ryhmästä taisivat saada vakituisen paikan – eri puolilta tehdasta”, Hämäläinen muistelee.
Nyt hän työskentelee Imatran tehtaalla kartonkikonelinjan asentajana päiväkunnossapidon puolella.
Älykkäässä kunnossapidossa korostuvat ennakoiva tekeminen, käyttövarmuus ja elinkaariajattelu. Hämäläinen tuli koulutusohjelmaan sähköautomaation perustutkinto pohjalla, johon hän on työssään päässyt erikoistumaan syvemmälle.
”Olen päässyt opiskelemaan ja opettelemaan erilaisia automaatiojärjestelmiä. Kunnossapidossa riittää hommia monipuolisesti.”
Kunnossapidossa riittää hommia monipuolisesti.
Tarvitut osaajat kasvavat tehtävään itse työssä
Tuotantolinjojen käyttövarmuudesta on vastannut Stora Enson kunnossapitoyhtiö Efora ammattilaisineen. Pian toiminta kuitenkin siirtyy takaisin osaksi Stora Ensoa.
”Saman yhtiön alla yhteistyö tuotannon ja kunnossapidon välillä tulee tiivistymään entisestään. Tämä luo mahdollisuuksia – tehokkuutta, turvallisuutta ja yhdessä tekemisen voimaa”, kuvailee Jani Inkinen.
Edellinen vastaava kunnossapidon oppisopimusryhmä aloitti koulutuksen vuonna 2018. Tavallista vähän pidemmän tauon jälkeen uudet tekijät ovat odotettuja, sillä koulutuksen kautta taloon saadaan muun muassa lisää tarvittua sähköautomaation ja hydrauliikan osaamista.
Jani Inkisen mukaan koulutuksessa jokaiselle tehdään henkilökohtainen opintosuunnitelma omine painotuksineen. Hommissa auttavat ennakkoluuloton mieli ja kova halu kehittyä.
”Ei tarvitse olla valmis ammattilainen, vaan me kyllä koulutamme ja annamme mahdollisuuksia näyttää. Tässä kohtaa rohkeus on se valtti.”
Kiinnostuitko urasta kunnossapidon parissa? Hae mukaan oppisopimuskoulutukseen »
Lue myös
- Paljon vapaapäiviä ja reilu työporukka – näitä 6 asiaa et tiennyt Stora Ensolla työskentelystä: ”Ylivoimaisesti paras vuorojärjestelmä”
- Roman ja Roosa löysivät oman juttunsa Stora Ensolta – näin oppisopimuskoulutus toimii: ”Vähemmän teoriaa, enemmän tekemistä”
- Stora Enso tarjoaa yli 700 kesätyöpaikkaa eri puolilla Suomea – monipuoliset tehtävät, hyvä perehdytys ja palkka houkuttelevat