Työnhaku

Näin saat työpaikan ilman koulutusta ja kokemusta – lue kaksi yllättävää uratarinaa

Näin saat työpaikan ilman koulutusta ja kokemusta – lue kaksi yllättävää uratarinaa

Myös ilman koulutusta voi päästä kiinni työelämään ja luoda uraa. Ville Krekula päätyi tapahtumatuottajaksi verkostojensa kautta, Joni Parhiala pääsi etenemään urallaan tunnollisella työllä. Lue myös HR-konsultin vinkit uralla etenemiselle.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran tammikuussa 2019.

Koulutuskeskeisessä yhteiskunnassa voi tuntea ulkopuolisuutta, jos oma koulutus on jäänyt kesken tai täysin toteutumatta. Myös työnhaku voi tuntua hankalalta, jos ei ole koulutusta antamassa todistetta osaamisesta.

Lannistua ei kuitenkaan kannata, sillä monella alalla koulutusta ei tarvitse ja yllättäviäkin urapolkuja voi syntyä työssä oppimalla.

Ilman koulutusta tapahtuma-alan ammattilaiseksi

24-vuotias ylioppilas Ville Krekula toimii viidettä vuotta tapahtumatuottajana. Pääsääntöisesti Krekula on toiminut erilaisilla musiikkifestivaaleilla vastaamassa lavatoiminnasta lavamanagerin roolissa.

Ovi viihdealalle avautui kaverin kautta – eli suhteilla, kuten Krekulan mukaan alalla yleensäkin käy.

”Kaveri järjesti Kouvolassa festarit ja soitti minulle tapahtumapäivän aamuna, että täällä olisi sulle yksi vastuuhomma, pääsisitkö tulemaan. Menin sinne ja sain paikan päällä ohjeet siitä, mitä pitää tehdä. Hoidin hommat hyvin, rakastuin työhön heti ja sille tielle jäin”, Krekula kertoo.

Alkuun pääsee siis klassisesti tuntemalla jonkun, joka tuntee jonkun.

”Viihdealalle ei ole paljon työhaastatteluja, vaan täytyy tutustua ihmisiin ja verkostoitua. Se on myös sattumasta kiinni, että satut olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan”, Krekula kertoo.

Ville Krekula pääsi tapahtumatuottajaksi verkostoitumisen avulla.

Kun ovi on kerran auennut ja suhteita on luotu, jatko sujuukin helpommin:

”Kun on nähty, että asenne on kunnossa ja olet hyvä tyyppi, niin aina tulee uutta työtarjousta uudelta suunnalta.”

Lue myös: Näin nappaat työpaikan ilman työkokemusta – 5 vinkkiä alanvaihtajalle tai vastavalmistuneelle

”Virheistä oppii parhaiten”

Tapahtumatuottajaksi voi opiskella ammattikorkeakoulussa kulttuurituottajalinjalla, kuten moni Krekulan työkavereista on tehnyt. Ala on hänen mukaansa niin hektistä, ettei koulutustausta tule useinkaan työnteon ohessa esille työkavereiden kesken. Moni Krekulan työkavereista ei tiedä hänen taustaansa.

”En ole koskaan ollut sellainen koulussa istuja. Opin parhaiten tekemällä. Ensimmäinen vuosi alalla oli hankala, koska uutta tietoa ja muistettavaa tuli paljon, mutta otin kaikki vinkit töissä vastaan ja opiskelin asioita itsenäisesti kotona”, Krekula kertoo.

”Virheitäkin sattuu, mutta niistä oppii parhaiten.”

Krekulalla ei ole paineita lähteä koulun penkille. Hommia on tarjolla sen verran paljon, ettei hän toistaiseksi näe koulutukselle tarvetta. Tarvittava taito on opittu töitä tekemällä ja intohimolla oppia lisää.

”Kouluttautumattomuus ei ole vaikuttanut osaamiseeni työssä. Oppiminen ja osaaminen ovat asenteesta ja halusta kiinni.”

Lue myös: Asenne todella ratkaisee – ammattilaiset pitävät motivaatiota tärkeämpänä kuin työkokemusta tai koulutusta

Asenne ratkaisevassa roolissa myös työnhaussa

Alen Consulting Oy:n johtavan HR-konsultin Elisa Häklin työhön sisältyy rekrytointiprosessien läpivienti, johon kuuluvat oleellisena osana työnhakijoiden haastattelut.

Häkli tapaa työssään paljon ensimmäisiä työpaikkojaan hakevia sekä kouluttautumattomia henkilöitä, eikä näe koulutuksen puutteen olevan aina este työn löytymiselle.

”Yritykset etsivät korostuvassa määrin juuri hyviä tyyppejä ja ovat valmiita perehdyttämään myös uusia kouluttautumattomia työntekijöitä, koska ymmärtävät hyvien työntekijöiden olevan sijoitus tulevaan”, Häkli kertoo.

Nykyään työnhakijan ei siis tarvitse olla välttämättä valmis paketti, vaan ennen kaikkea kiinnostunut oppimaan. Häklille koulutustausta ei ole ensimmäinen merkittävä asia työnhakijassa.

”Kaikki lähtee siitä reippaasta kädenpuristuksesta, katsekontaktista ja omasta motivaatiosta. Tärkeintä on oma tahto päästä töihin ja saada kokemusta”, Häkli muistuttaa.

Toisin kuin usein ajatellaan, työpaikka voi olla myös väylä koulutukseen. Häkli on huomannut, että osa asiakasyrityksistä on kiinnostunut tarjoamaan koulutusmahdollisuutta työpaikalla.

”Moni työnantaja on valmis sitoutumaan esimerkiksi oppisopimuskoulutukseen, jos työntekijä sellaista ehdottaa.”

Lue myös: Miten valmistautua työhaastatteluun? Ota perusteet haltuun

Aloittaa voi myös suoraan ruohonjuuritasolta

Uraputkeen tai tutkintoon voi siis ponnistaa ilman perinteistä linjaa, jossa peruskoulusta suunnataan ammattikouluun tai lukioon ja siitä ylöspäin. Oppisopimusmahdollisuus sekä työnantajien kasvava kiinnostus perehdyttää uusia työntekijöitä avaavat ovia niille, jotka eivät tunne viihtyvänsä koulussa.

”Jos jokin ala kiinnostaa, voi miettiä mitä kautta saisi parhaiten jalkaa oven väliin. Esimerkiksi kaupallisella alalla ja myyntityössä voi aloittaa ruohonjuuritasolta ja edetä työkokemuksen kautta eteenpäin tai kouluttautua työn ohessa”, kertoo Häkli.

Joni Parhiala on edennyt urallaan tunnollisella työllä ja suosittelijoiden kautta.

Kun koulutusta ei ole, nousee tärkeään rooliin oma harrastuneisuus ja aiempi kokemus.

”Turhaa työkokemusta ei ole olemassakaan. Pienikin kokemus ja jokainen suosittelija on eduksi urapolkunsa alussa oleville, oli se sitten työharjoitteluiden tai harrastusten kautta. Kaikki kokemus kannattaa tuoda ensimmäisissä ansioluetteloissa esille työtä hakiessa”, Häkli rohkaisee.

Lue myös: Miten asenne näkyy työhakemuksessa? Näin perustelet olevasi motivoitunut ja ”hyvä tyyppi”

Uralla eteenpäin askel askeleelta

Joni Parhiala, 31, on saanut huomata suosittelijoiden ja työkokemuksen tärkeyden urapolkunsa varrella useasti. Järjestyksenvalvojaksi ja tarjoilijaksi kouluttautunut mies on toiminut vuosien varrella esimerkiksi myyntineuvottelijana ja palveluneuvojana vakuutusyhtiössä.

Uransa alussa Parhiala meni työhaastatteluun henkilöstövuokrausfirmaan, jossa haastattelija koki hänen sopivan avoinna olevaan palveluneuvojan tehtävään. Parhialalla oli ennestään kokemusta asiakaspalvelutyöstä esimerkiksi ravintola-alan kautta, minkä hän toi ilmi haastattelutilanteessa sekä ansioluettelossa.

”Pääsin töihin silloiseen Tapiolaan paikkaamaan kiirettä. Vuokratyösuhteen jälkeen minulle tarjottiin kokoaikaista työtä, ja näin sain vakituisen työpaikan vakuutusyhtiössä palveluneuvojana”, Parhiala kertoo.

Hyvin hoidetusta työstä poiki lisää vastuuta ja uusia mahdollisuuksia. Parhiala pääsi esimerkiksi perehdyttämään uusia työntekijöitä, ja pian hänelle tarjottiin uutta työpaikkaa toisesta vakuutusyhtiöstä.

”Entinen työkaverini oli suositellut minua myyntityöhön, jonka myötä tarjottiin paikkaa myyntineuvottelijana Fenniasta. Otin työn vastaan”, Parhiala kertoo uransa etenemisestä.

Parhialan koulutustausta on toisinaan herättänyt ihmetystä korkeakoulutetussa työyhteisössä sekä rekrytointiprosessin eri vaiheissa, mutta Parhialan mukaan ala on sellainen, ettei koulutus välttämättä kerro työntekijästä mitään. Työtulosta voidaan mitata konkreettisilla luvuilla ja asiakastyytyväisyydellä, jotka kertovat työntekijästä enemmän kuin koulutus.

”Jokaisella työpaikalla on ollut todella hyvä perehdytys työtehtävään. Vapaa-ajalla olen lueskellut paljon esimerkiksi Finlexiä ja kysynyt sitten asiantuntevammalta henkilöltä, jos vastaan on tullut hankala tilanne”, Parhiala kertoo.

”Kyllä sillä asenteella ja omalla motivaatiolla on ratkaisevin rooli.”

Ylennys vaihtui maailmanympärysmatkaan

Kun Fenniassakin työ sujui ja miehelle tarjottiin ylennystä, Parhiala päättikin pakata reppunsa ja tehdä maailmanympärysmatkan. Suomeen palattuaan hän meni hetkeksi rakennustyömaa-apulaiseksi ja mietti, mihin suuntaan uraansa seuraavaksi veisi.

”Kun ilmoitin rakennustyömaan rekrytointiyritykselle, että haen toisenlaisiin hommiin, hän tarjosivatkin minulle yrityksestä HR-konsultin paikkaa”, Parhiala kertoo.

Samaan aikaan Parhiala haki ystävänsä suosittelemana myyntityötä rekrytointiyrityksen kautta, mutta työhaastattelun jälkeen yritys pyysikin Parhialaa heille henkilöstökonsultiksi. Hetken mietittyään hän päätti vaihtaa uuteen firmaan henkilöstökonsultin tehtäviin.

Nykyään Parhialan työnkuvaan kuuluu kokonaisvaltainen rekrytointiprosessin hoitaminen sekä esihenkilötyöskentely.

”Minulle tulee paljon sellaisia ansioluetteloita, jotka ovat suoraan netistä kopioituja, eivätkä herätä mielenkiintoa kutsua ketään työhaastatteluun. Ansioluettelossa kannattaa tehdä selväksi mihin työtehtävään haluaa ja miksi olisi juuri siinä hyvä. Jos ei ole koulutusta, omalla persoonallisuudella voi päästä pitkälle. Työnantajat ovat kyllä valmiita kouluttamaan yrityksen sisällä ja satsaamaan hyviin tyyppeihin, vaikkei koulutusta olisikaan”, Parhiala ohjeistaa.

Lue myös:

Roope, 28, oli kurkkua myöten täynnä tavaroiden kuljetusta ja lastausta – idea alanvaihtoon tuli yllättävältä taholta

Opettaja Ella teki täyskäännöksen – opiskelee nyt juristiksi: ”Ajattelin, että mitä tässä ruikutan”

Valot, kamera, käy! 6 vinkkiä videohakemuksen tekemiseen

7 yleisintä työhaastattelukysymystä – näin niihin kannattaa vastata

Kuinka vastata kysymykseen: ”Missä näet itsesi 5 vuoden kuluttua?”



Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Duunitori suosittelee

Lastenlääkäriksi Mehiläiseen

Lastenlääkäriksi Mehiläiseen

Helsinki ja 21 muuta – Julkaistu 2.2.
Raskaan kaluston mekaanikko

Raskaan kaluston mekaanikko

Tampere ja 3 muuta – Julkaistu 5.2.
Myyntitiimin kapteeniksi Seinäjoelle, Poriin tai Jyväskylään

Myyntitiimin kapteeniksi Seinäjoelle, Poriin tai Jyväskylään

Jyväskylä ja 2 muuta – Julkaistu 7.2.
Kesätyö: Sairaanhoitaja, lähihoitaja, terveydenhoitaja

Kesätyö: Sairaanhoitaja, lähihoitaja, terveydenhoitaja

Espoo ja 9 muuta – Julkaistu 5.2.
Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Helsinki ja 2 muuta – Julkaistu 10.1.
Abloyn kesätyöhaku on alkanut

Abloyn kesätyöhaku on alkanut

Joensuu – Julkaistu 1.2.
Asiakaspalvelijoita ja etuuskäsittelijöitä kesätöihin

Asiakaspalvelijoita ja etuuskäsittelijöitä kesätöihin

Helsinki ja 11 muuta – Julkaistu 1.2.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.