Lämpimät kesäpäivät siintävät vielä kaukaisuudessa, mutta kesätyöhaut ovat jo käynnissä. Monella suomalaisella nuorella on toiveena saada kesätyö tulevalle kesälle. Oletko sinä yksi heistä? Keräsimme hieman käytännön vinkkejä, jotta pääset hyvin alkuun työnhaussasi.
Älä anna kesätyön mennä ohi suun – ensimmäiset kesätyöpaikat ovat haussa jo nyt! Koostimme nuorille työnhakijoille vinkkejä, jotka kannattaa pitää mielessä läpi kesätyönhaun.
Katso kaikki parhaat kesätyöpaikat täältä ≫
Katso vinkit videolta:
Pidä hakemus tiiviinä, mutta havainnollisena
Hyvä hakemus vastaa haettavaan työpaikkaan. Pidä hakemus ytimekkäänä ja listaa ansioluettelossa vain olennaiset asiat. Työhakemuksessa ei kannata käyttää kuluneita ja ympäripyöreitä lausahduksia, vaan kertoa avoimesti mitä olet tehnyt ja mitä osaat.
Tuo osaamistasi ja ammattitaitoasi esille ansioluettelossa hyvien esimerkkien avulla, sillä käytännön esimerkit kertovat enemmän kuin pelkät vastuualueet.
Muista mainita ansioluettelossasi ainakin nämä: yhteystiedot, koulutus, työkokemus, tietotekniset taidot sekä osaamasi kielet. Käytännössä siis kaikki ne asiat, joista on hyötyä hakemassasi tehtävässä. Tässä vaaditaan myös tilannetajua: venäjän kielen hallitseminen on torikauppiaalle huomattavasti hyödyllisempi taito kuin vaikkapa valokuvien taidokas editointi.
Muista myös, että valehtelu työhakemuksessa tai ansioluettelossa ei kannata koskaan.
Ole rohkeasti ylpeä omista taidoistasi
Työnantaja ei voi tietää missä asioissa olet hyvä, jos et kerro niistä. Nöyristely ei työnhaussa kannata. Mikäli siis olet huolellinen työssäsi, loistava tiimityöskentelijä tai rakastat asiakaspalvelua, kerro se työhakemuksessa. Jos sinulla ei vielä ole vaadittua työkokemusta, mieti mitä muuta osaat ja mistä voisi olla hyötyä työtehtävässä.
Työnhakijan motivaatio on merkittävä tekijä kesätyöntekijän rekrytoinnissa, joten vähäiselläkin kokemuksella voi oikeasti päästä töihin. Muista siis kertoa, miksi haluat juuri tähän yritykseen töihin ja mitä hyötyä työpanoksesi voi heille tuoda.
Tee itsesi löydettäväksi
Sosiaalisen median profiilit kannattaa linkittää omaan ansioluetteloon tai työhakemukseen. Työnantaja ei saa lain mukaan etsiä sinua Googlesta, mutta somen avulla voit kertoa itsestäsi jotain mielenkiintoista, joka ei hakemuksessa tule esille.
Tämäkin riippuu paikasta johon haet. Joissakin työpaikoissa aktiivinen twiittailu tai blogin kirjoittaminen voivat olla iso plussa, toisissa taas ei.
Jos käytät LinkedIniä, tarkista, että tietosi eivät ole ristiriidassa varsinaisen ansioluettelosi kanssa. Kerro myös reippaasti tutuillesi, että etsit kesätyöpaikkaa. Verkostosi on suurempi kuin uskotkaan, joten työtarjous voi tulla yllättävästäkin paikasta.
Vaikka et käyttäisikään sosiaalista mediaa työnhaussasi, profiilit kannattaa silti pitää kunnossa. Pohdi jokaisen julkaisusi kohdalla, pystyisitkö näyttämään ne tulevalle työnantajallesi. Voit myös pitää profiilisi yksityisenä, jos et halua jakaa somepäivityksiäsi ihan kaikille. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että somesta voi myös olla paljon hyötyä.
Katso kaikki parhaat kesätyöpaikat ≫
Seuraa kesätöitä myös Instagramissa ja oman paikkakuntasi Facebook-sivulla!
Lue lisää vinkkejä kesätyönhakuun:
Millainen on hyvä CV-kuva? Katso vinkit toimivan kuvan perusteisiin
Kyllästyttääkö kesätöiden massahaku? 4 täsmävinkkiä, joilla löydät piilokesätyön
Etkö saa vastausta kesätyöhakemuksiisi? Näillä vinkeillä pääset haastatteluun!